torstai 26. huhtikuuta 2012

Vinkkipankki: Kesäduunarin muistilista

Mikäli olet yksi niistä onnekkaista, joilla on jo kesätyöpaikka hankittuna, kannattaa tutustua tähän muistilistaan, jotta takaat oikeutesi kesäduunissakin. Oivallista kesaduunari.fi -sivuston muistilistaa mukaillen tärkeimmät kohdat, jotka on hyvä pitää mielessä kesätyötä aloittaessa:

1. Tee työsopimus
Työsopimus on työntekijän ja työnantajan välinen sopimus, ja se kannattaa aina tehdä kirjallisesti. Tällöin mahdollisissa ongelmatilanteissa on helppo varmistaa, mitä tulikaan sovittua kesän alussa. Työsopimukseen on syytä kirjata ainakin osapuolet (työntekijän ja työnantajan nimet), mahdollinen koeaika ja sen pituus, työn aloittamisajankohta ja määräaikaisessa sopimuksessa työn kesto, työn suorittamispaikka, työtehtävien laatu, työaika, palkka ja irtisanomisaika.

2. Kysy neuvoa
Kun aloitat uudessa kesätyöpaikassa, älä epäröi kysyä neuvoa. Työnantajalla on velvollisuus perehdyttää kesätyöläiset tehtäviinsä, joten pidä huoli, että saat riittävästi opastusta.

3. Suojele itseäsi
Nuoria työntekijöitä varten on oma lakinsa, jossa määritellään muun muassa työvuorojen pituus ja ajankohta. Ikärajojen tarkoitus on suojella nuorten työntekijöiden terveyttä, voit lukea lisää säännöksistä tästäVarmista myös työnantajalta, kuuluuko työhösi suojavarusteita ja jos kuuluu, ota ne myös käyttöösi.

4. Tarkista palkkasi
Palkanmaksun yhteydessä työntekijälle on annettava palkkaselvitys, josta näkyvät peruspalkka, maksetut korvaukset sekä palkasta perityt maksut. Tarkista, että palkkatiedot ovat oikein ja sinulle on maksettu kaikki ilta-, viikonloppu-, ylityö- ja muut korvaukset.
Eri alojen palkkatasosta löydät tietoa esimerkiksi tästä. 

5. Huolehdi lomakorvauksista, kun kesätyösi loppuu
Lomakorvausta on maksettava kaikista, jopa muutaman tunnin mittaisista työsuhteista. Jos et ole pitänyt vuosilomaa kesätyön aikana, sinulle kertynyt loma on maksettava lomakorvauksena työsuhteen päättyessä. Lomakorvauksen suuruus määräytyy työsuhteen pituuden ja kuukausittaisen työajan perusteella. Jos esimerkiksi työssäolopäiviä on kuukaudessa vähintään 14, kertyy lomakorvausta kesätyöstä 2 päivän ajalta kuukautta kohti. Lisätietoa lomakorvauksista tästä

6. Pyydä työtodistus
Työtodistus kannattaa aina pyytää, lyhyistäkin työsuhteista. Myöhemmin koulutus- tai työpaikkaa hakiessa aikaisemmalla työkokemuksella saattaa olla suurikin merkitys. Sinulla on lakisääteinen oikeus saada työsuhteesi päätyttyä työtodistua. 

Paljon hyvää ja hyödyllistä lisätietoa nuorelle kesäduunarilla löytyy kesaduunari.fi -sivustolta. Omiin oikeuksiin perehtyminen kannattaa, jotta varmistaa kaikin puolin onnistuneen kesätyökokemuksen. 

Intoa ja iloa uusille ja tuleville kesätyöläisille kevääseen ja kesään!

torstai 19. huhtikuuta 2012

Valmiina toisen asteen pääsykokeisiin?

Toisen asteen yhteishaku päättyi noin kuukausi sitten. Oletko sinä saanut kutsun pääsykokeeseen tai soveltuvuuskokeeseen?

Jos kutsu on tullut, niin pääsykokeet ovat edessä aivan lähiviikkoina! Monien Tampereen ja Pirkanmaan alueen toisen asteen oppilaitosten pääsykoeaikatauluista löytyy tietoa Toponetin sivuilta.

Miten sitten valmistautua pääsykokeisiin? Kaikille pääsykokeisiin valituille on lähetetty kirjallinen kutsu, jossa kerrotaan tarkemmin kokeen sisällöstä ja siihen valmistautumisesta, sillä pääsykokeet ovat erilaisia alasta riippuen. Kutsu kannattaakin lukea tarkkaan ja valmistautua mahdollisten siitä löytyvien ohjeiden mukaan. Esimerkkejä eri alojen mahdollisista pääsykokeiden sisällöistä löytyy tästä Tampereen ammattiopiston listauksesta.

Mukaan kokeeseen tarvitaan ainakin henkilöllisyystodistus ja kirjoitusvälineet, eivätkä pienet eväätkään ole varmasti pahitteeksi. Vähintään yhtä tärkeää on avoin ja reipas mieli. Moneen pääsykokeeseen kuuluu yksilöhaastattelu tai erilaisia ryhmätehtäviä. Näitä varten kannattaa jo etukäteen miettiä joitain asioita: Miksi todella haluan opiskelemaan juuri tätä alaa? Mitä haluan tehdä valmistuttuani? Millaista odotan tai toivon opiskelun olevan? Etukäteen kannattaa myös hieman selvittää sitä, millaista hakemasi alan opiskelu todellisuudessa on, ja mikä sinua siinä erityisesti kiinnostaa. 

Joka tapauksessa pääsykokeessa on tärkeää olla oma itsensä ja luottaa omiin kykyihinsä! Pääsykokeisiin pääseminen on jo yksi välietappi, josta voi hyvillä mielin kurottaa kohti seuraavaa tavoitetta eli opiskelupaikkaa. Huolellinen keskittyminen ja valmistautuminen kokeeseen auttavat varmasti, ja pienestä jännityksestäkään tuskin on haittaa. 

Löytyisikö muilta hyviä vinkkejä pääsykokeita varten? 

Anna Nieminen, Varustamo

keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Opinnoista vaihtoehto kesälomasuunnitelmiin

Eikö kesäksi ole vielä tiedossa suunnitelmia? 

Mikäli kesätyönhaku ei tärppää eikä mielessä ole muutakaan tapaa viettää pitkää lomaa, voi yhdeksi vaihtoehdoksi ottaa erilaiset kesäopinnot.Kesäopinnoissa voi keskittyä sellaisiin aiheisiin, jotka itseä kaikista eniten kiinnostavat, ja joita ei ehkä ennen ole ehtinyt tai ollut mahdollisuuttakaan opiskella. Oma mielenkiinto ja innostus on hyvä pitää kurssien valinnan kriteerinä, ettei aivan uupumus iske opintojen kanssa hikoillessa! 

Aurinkoiset kesäpäivät voi käyttää myös oppimalla uutta omista mielenkiinnonkohteistaan...
Ympäri Pirkanmaata on runsaasti kansanopistoja, jotka tarjoavat laidasta laitaan eripituisia kursseja, kerhoja ja leirejä. Mikäli paikkakunnallasi on kansanopisto, löytyy niiden kesän tarjonta varmasti opistojen omilta verkkosivuilta. Esimerkiksi Oriveden Opiston kesän kurssikalenterista löytyy kirjoittamista ja kuvataidetta, Ahjolan kansanopistosta kaikenlaista toimintaa eri ikäisille, Tampereen aikuiskoulutuskeskuksella voi suorittaa vaikkapa hygieniapassin tai työturvallisuuskortin kesäkuussakin.

Runsaasti kesäopintovalikoimaa löytyy Tampereen kesäyliopistosta, joka järjestää avointa yliopisto-opetusta sekä kieli- ja abikursseja ympäri vuoden. Kesäyliopiston koulutus on avointa kaikille iästä ja aikaisemmasta koulutuksesta riippumatta. Tämän kesän kurssivalikoimassa on vaikka mitä mielenkiintoista: kieliä japanista portugaliin, monen eri alan avoimia yliopisto-opintoja sekä esimerkiksi medialukutaidon kurssi. Valinnan varaa siis on, ja vaihtoehtoja tutkimalla voi valikoida itseään tulevissa opinnoissa hyödyttäviä kursseja tai puhtaasti niitä kaikista mielenkiintoisimmilta ja hauskimmilta kuulostavia juttuja! Kesäopinnot voivat myös mahdollisesti antaa suuntaa siihen, olisiko se unelmien opiskeluala oikeastikin se omin juttu...

Onkos lukijoilla minkäänlaisia kokemuksia kesäopinnoista?


Anna Nieminen, Varustamo

keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Rentouttavaa pääsiäistä!

Varustamon vertaisohjaajat suuntaavat pääsiäisen viettoon ja suosittelevat pääsiäisloman tekemisiksi ainakin seuraavia:

  • Rentoutumista (kavereita, elokuvia, perheen kanssa oleilua, pitkään nukkumista...)
  • Jotain urheiluntapaista (vaikka laskettelua nyt kun luntakin taas on...tai vaikka kylpylässä lillumista, pulkkamäkeä tai tanssimista)
  • Pääisäisherkkuja (mämmiä vaniljajäätelöllä tai -kastikkeella, suklaamunia, muita pääsiäisnamuja, lammasta, pashaa...)
  • Jotain pelejä (lautapelejä, tietokonepelejä, seurapelejä...)


Oikein rentouttavaa pääsiäislomaa Varustamon väeltä! :)

Ps. Mitäs sinun pääsiäissuunnitelmiisi kuuluu?