perjantai 31. elokuuta 2012

Opinnäyte on laaja oppimisprosessi

Aloitin nyt syksyllä viimeisen vuoden lähihoitajaopinnot ammattiopistossa. Meille annettiin kesälle tehtäväksi löytää itseä kiinnostava aihe opinnäytettä varten. Minä valitsin lasten ja nuorten aggressiivisen käyttäytymisen varhaiskasvatusympäristössä, inspiraation aiheeseen sain työharjoittelujaksoilta lasten parissa. Ajattelin opinnäytteen olevan vain yksi kirjallinen tehtävä muiden joukossa, piece of cake.. Tajusin kuitenkin pian, että se vaatii kunnon perehtymistä ja ajatustyötä, vaikka ammattiopistossa opinnäyte onkin aivan eri asia kuin korkeakouluopinnoissa.


No mikä sitten on opinnäyte? Opinnäytteitähän on niin montaa erilaista kuin on tekijääkin, joillain aloilla se voi olla käytännön työ, mutta usein se on kirjallinen näyttö omasta ammattialan osaamisesta. Siinä valitaan itseä kiinnostava osa-alue omalta ammattialalta ja näytetään osaaminen oman koulutuksen puitteissa.

Kirjalliseen työhön kuuluu kansilehti, sisällysluettelo, tiivistelmä, johdanto, itse teksti väliotsikkoineen sekä lopussa pohdinta. Johdannossa kerrotaan miksi on valinnut juuri tämän aiheen, huomioidaan mahdollinen ajankohtaisuus mediassa ja johdatellaan nimensä mukaan itse työhön. Pohdinnassa puolestaan pohditaan opinnäytettä prosessina, sen kulkua, sekä siinä on omia havaintoja mielipiteitä.



Mihin kannattaa kiinnittää huomiota opinnäyteprosessissa?

  • Valitse itseä kiinnostava aihe, helpottaa motivaatiota!
  • Käytä luotettavia lähteitä, lähteen luotettavuuden voi usein tarkistaa selvittämällä kirjoittaja ja kirjoittajan ammattinimike. Kannattaa muistaa että nettiin voi usein kirjoittaa mitä tahansa, eikä jokaisesta iltalehden uutisesta kannata välittää.
  • Johdannossa ja pohdinnassa saa näkyä oma persoona!
  • Sisällysluettelosta on hyvä aloittaa, kun mietit asioita mitkä haluat aiheestasi ehdottomasti mukaan tekstiin. Anna kuitenkin sisällysluettelon muuttua läpi prosessin.
  • Pysy asiassa ja oman koulutuksesi puitteissa! Omat tarinoinnit ainakin helposti meinaa lipsua psykiatriaan, vaikka tosiaan hoitajaksi tässä valmistutaan :)
  • Anna jonkun toisen lukea keskenerästä opinnäytettäsi, luokkakaveri, opettaja tai joku muu. Näin pystyt ajoissa muuttamaan suuntaa jos eksyt raiteilta.
  • Tee itsellesi aikataulu tehtävän suhteen, jotta se tulee valmiiksi ajoissa. 
  • Anna tekstin elää ja muuttua koko ajan.
  • Jos sinun on vaikea keskittyä kotona, mene vaikka kirjastoon. Siellä on rauhallista ja kirjaston työntekijätkin osaavat auttaa esim. tiedon hankinnassa.
  • Tarkista lopuksi asiakirjamalli ja oikeinkirjoitus, siihen ei kannata keskittyä niin paljon kirjoittaessa.
  • Ei kannata stressata, huolehtii vain aikataulusta!

Minulla on aikatauluna joulukuun puolivälissä saada valmiiksi, pitäisi ottaa itseä niskasta kiinni ja alkaa taas hommiin, kun nyt on ollut vähän taukoa. Välillä opinnäyte tuntuu tuskaiselta, ja ettei se ikinä valmistu, mutta sitten pitää vain taukoa. Onneksi aikatauluni on melko väljä, eikä tarvi sitä pakolla vääntää.

Olen kuitenkin pääosin tykännyt tehdä tätä opinnäytettä. Tärkeimpänä pidän että aihe kiinnostaa, silloin siihen tekee mieli tutustua. Lisäksi tykkään itse tehdä työtä kirjastossa, silloin ei hairahdu muihin houkutuksiin mitä kotona vaikka on. Siellä se valmistuminen häämöttää keväällä, ja opinnäyte on se viimeinen rutistus!


Sanni, Varustamo



keskiviikko 29. elokuuta 2012

NUORET VERKOSSA - Sosiaalisen median mahdollisuudet ohjaustyössä

Miten ohjaustyötä on toteutettu verkossa ja millaisia kokemuksia siitä on syntynyt? Mistä ja miten nuoria tavoitetaan? Miksi sosiaalisen median mahdollisuuksista kannattaa olla selvillä? Mitä sosiaalisen median käyttö vaatii ohjaajalta? Miten itse voisit hyödyntää sosiaalista mediaa paremmin ohjaustyössä?

Kuva Kurion nettisivuilta.
Tervetuloa jakamaan ja kuuntelemaan kokemuksia sekä vertailemaan toimintamalleja sosiaalisen median käytöstä erityisesti nuorten ohjaustyössä! Varustamon "NUORET VERKOSSA - Sosiaalisen median mahdollisuudet ohjaustyössä" -seminaari ja workshop-päivä järjestetään Tampereen ammattikorkeakoululla 6. - 7.9.2012, eli reilun viikon päästä! 


Kuva piilotettuaarre.fi.
Seminaari ja workshop on suunnattu erityisesti Pirkanmaalla toimiville opinto-ohjaajille, ammatti- ja lukiostarttiluokkien sekä lisäopetuksen opettajille ja ohjaajille, nuorisotyössä ja nuorten työllisyyspalveluissa toimiville sekä aiheeseen liittyvissä hankkeissa toimiville, opiskelijoille ja muille aiheesta kiinnostuneille nuorille.

Voit tutustua seminaarin ja workshopin ohjelmaan sekä ilmoittautua 3.9. mennessä Varustamon nettisivuilla: varustamo.projects.tamk.fi/tutkimus/seminaarit . Osallistuminen on ilmaista.

Voit seurata tapahtuman valmistelua Facebookissa. Pääset osallistumaan myös Twitter-keskusteluun seminaarin ja workshopin aikana seuraamalla #someohjaus -keskustelua!

Lisätietoa: Telma Rivinoja, s-posti telma.rivinoja(at)tamk.fi

sunnuntai 26. elokuuta 2012

The Week of Wicked Problems - Ratkaisuja etsimässä

Tällä viikolla ratkaistiin neljän päivän ajan viheliäisiä yhteiskunnallisia ongelmia Uudella Tehtaalla Tampereella The Week of Wicked Problems -leirillä. Kyseessä oli siis Tampereen yliopiston Palveluinnovaatiokeskuksen ja Uuden Tehtaan yhdessä kumppaniensa kanssa järjestämä innovaatioleiri. Leirillä oli viisi ratkottavaa ongelmaa, joita ratkaisemaan koottiin viisi tiimiä. Tiimit koostuivat yhteiskunnallisista kysymyksistä kiinnostuneista eri alojen ammattilaisista, tutkijoista sekä opiskelijoista. Tiimit saivat asiantuntijoiden sparrausta ja fasilitoinnin innovointinsa tueksi.

Minulle tarjoutui loistava mahdollisuus osallistua Nuorten Akatemian ja Nuorisoasiain neuvottelukunta Nuoran asettaman ongelman ratkaisijatiimiin. Ongelmamme koski sitä, että nuoret kokevat, ettei heillä ole mahdollisuutta vaikuttaa oman ympäristönsä asioihin omista näkökulmistaan ja lähtökohdistaan käsin. Lähdimme tiistaina monialaisen tiimimme kesken rajaamaan ongelmaa ja etsimään sen ydintä, mikä osoittautui melko aikaavieväksi ja hankalaksi tehtäväksi. Ongelman rajaamiseen saimme apua keskiviikkona nuorilta, joita tiimimme jäsenet haastattelivat Kalevan lukiolla sekä Monitoimitalo 13:ssa. Näiltä nuorilta saamamme tieto oli kullanarvoista! 

Torstaimme sai aamuisten asiantuntijoiden puheenvuorojen jälkeen lentävän lähdön sormiväreillä maalaamisen sekä improvisaatioharjoitusten lämmittelemänä. Tiimimme sai huomata, että kaksi päivää kestänyt aiheen ja ideoiden pyörittely tuotti ihmeellisellä tavalla tulosta munakellon piristessä ja leirin järjestäjätiimin kannustaessa. Kymmenien post-it -lappujen pohjalta saimme kokoon idean ratkaisusta, jota lähdimme mallintamaan prototyypiksi asti. Sakset, tussit, post-it -laput sekä muovailuvaha toimivat työkaluinamme, kun yhdessä konkretisoimme ideaamme. Päivän huipennukseksi saimme paikalle avuliaan kahdeksan nuoren raadin poimittua Finlaysonin alueen kujilta. Heidän mielipiteidensä avulla saimme vielä viilattua ratkaisuamme - sekä tunteen siitä, että olimme oikeilla jäljillä.

Ongelmamme kohderyhmä sormiväreillä kuvattuna: Joukko erilaisia nuoria kysymyksineen. Yksi aikuinen ehti jo varsin kuvaavasti talloa nuortemme yli ennen teoksen esittelyä.
Ratkaisun prototyyppi muotoutuu...
Tiimiläisiä pohtimassa ratkaisun ongelmakohtia.
Kadulta bongattu nuorten raati kommentoimassa ideaamme.
Torstai-iltana saimme nauttia Lassi Valtosen laulusta.
Perjantaiaamuna oli vielä ohjelmassa ratkaisun viimeistely sekä esityksen kasaaminen ennen kaikkien tiimien ratkaisujen esittelyä. Esittelyssämme pyrimme näytelmän avulla tuomaan esiin ratkaisumme: kuinka nettisovelluksen  sekä sopivan taustatuen avulla voidaan mahdollistaa nuorten vaikuttaminen heille tärkeisiin asioihin heidän omissa ympäristöissään sen sijaan, että asioista valittaminen jäisi vain Facebookiin, kuten ainakin allekirjoittaneella toisinaan tuppaa käymään. Toivomme, ettei kovalla työllä ja innovaatiohiellä kasaan puserrettu ratkaisumme hautaudu pöytälaatikkoon, ja olemmekin sopineet "Pienet vihreät oliot" -tiimimme jatkotapaamisen parin viikon päähän. Positiivisia paineita ratkaisun jatkokehittämiselle ja toteuttamiselle asettaa ratkaisumme saamat maininnat leirin toimivimmasta, taloudellisimmasta sekä konkreettisimmasta ratkaisusta. 
Ratkaisumme keräsi viidestä kunniamaininnasta kolme.
Innovaatioleirin päivät olivat todella intensiivisiä ja melko pitkiä, mutta työskentelyä helpottivat loistavat puitteet, mukavat ja viisaat leiriläiset sekä rentouttavat iltaohjelmat. Jokaisen päivän jälkeen olo oli rättiväsynyt, vaikka aivot tuntuivatkin käyvän ylikierroksilla. Leiri oli todella antoisa ja opettavainen kokemus, ja tahdonkin vielä kerran kiittää leirin järjestäjiä, fasilitaattoreita, leiriläisiä sekä tietysti omaa loistavaa tiimiäni: KIITOS!

Telma Rivinoja, Varustamo

keskiviikko 22. elokuuta 2012

Asuntolaelämää

Oletko sinä asunut asuntolassa tai harkitsetko sellaiseen muuttamista? Varustamon chattikävijä Linda kirjoitti meille kokemuksistaan asuntolaelämästä!

Kuva Flickr, pixelsrzen
"Olen asunut asuntolassa yhden lukuvuoden.  Se on aika helppoa asua asuntolassa,  esim. jos ei pääse bussilla kouluun ajoissa tai myöhästyt muuten vaan niin asuntola on hyvä vaihtoehto. 

Asuntolassa on säännöt. Tässä asuntolassa missä minä asun on ihan ok säännöt. Esim. ulko-ovi menee kiinni kello 22:00 niin silloin pitää olla sisällä ( en tykkää). Saunaan saa mennä joka tiistai ja torstai, asuntolassa on halpaa asua. Minä maksan 130 € / jakso (8 viikkoa). Sillä saat aamupalan, ja illallisen ja sitten myös leipää iltapalaks. Koululla on netti, se on päällä kello 16:00 - 23:00. Mutta minä en itse käytä sitä, koska mun mielestä se on niin hidas. Ja sitten huoneesta, eli asutaan yleensä kaksi/ huone. Riippuu tottakai siitä miten täynnä asuntola on.  Nyt asun yhden kaverin kaa, mutta maanantaina saan oman huoneen.

Asuntolassa oppii tuntemaan uusia ihmisiä ja saa paljon uusia kavereita. Ja asuntolassa on aina hyvät ja huonot hetket. Mutta täällä on kyllä myös huonoja puolia, et saa sitä omaa rauhaa oikein jos asut jonkun kaa ja täällä on paljon ääntä aika usein. Riitoja tulee mutta niitä kannattaa sopia niin nopeasti kuin mahdollista.
Kuva Flickr, Holster
Asuntolassa on TV ja keittiö. Keittiössä meillä on mikroaaltouuni, liesi, uuni, jääkaappi ja vähän astioita. Jokaisessa asuntolassa on valvoja. Valvoja auttaa jos tarviit apua ja hän tarkistaa joka ilta että kaikki on sisällä kello 22:00. Sunnuntaisin saa tulla asuntolaan jos on saanut luvan rehtorilta. Mulla oli viime vuonna lupa. Pitää hankkia uus lupa. Täällä on kolme asuntolaa, yks asuntola on tyttöjen asuntola ja kaksi on poikien. Täällä asuu 85  oppilasta nyt, noin 30 tyttöä. Jos et halua kulkea bussilla joka päivä niin suosittelen asuntolaa. Se ei ole kallista. Onnea kouluvuodelle. :)"

maanantai 20. elokuuta 2012

Varustamon Kesäkelluminen lopuillaan ja syksyn uudet tuulet edessä!

Varustamon Kesäkelluke-chat on pyörinyt Facebookissa hienosti koko kesän, ja vielä elokuun loppuun saakka chattaillaan tutusti tiistaisin ja torstaisin klo 18-20. Suuren suuri kiitos kaikille chateissa mukana olleille ja tervetuloa vielä jäljellä oleviin kesächatteihin! :) Syksymmällä eli parin viikon päästä sitten uusin kuvioin… Vaikka Kesäkelluke jää talviteloille, chatit siis jatkuvat uusin aihein ja uusin ajankohdin. Kannattaa siis pysyä kuulolla!

Varustamon IRC-galleriayhteisössä sen sijaan meno jatkuu entisellään kesän jälkeenkin: keskustelut käyvät kuumina kouluun, työhön, ammatinvalintaan ja kaikkeen näihin etäisestikin liittyen... Vertaisohjaajille voi sielläkin laittaa yksityisviestiä, tervetuloa uudetkin naamat! 


Varustamon vertaisohjaajat kertovat kuluneesta kesästä seuraavaa...

"Kesän fiilikset tiivistettynä: 


Netissä tuli pyörittyä paljon kesän aikana Kesäkellukkeenkin merkeissä. ”Turisteja” eli chattikävijöitä olisi saanut olla enemmänkin, mutta kivaa, että ylipäätään saatiin chattailijoita mukaan! Oli itsellekin työpäivän piristys aina, kun joku löysi tiensä Kesäkelluke-chattiin ja tuli juttelemaan meidän vertaisohjaajien kanssa. Aina välillä sai tuntea itsensä hyödylliseksi, kun pystyi antamaan vinkkejä tai tietoa chattaajille esimerkiksi pääsykokeisiin tai lukion suorittamiseen liittyen. Toivottavasti myös jatkossa saadaan keskustelijoita mukaan chatteihin! :)"

- Telma, Varustamo

Kesäkelluke jää talviteloille kahden viikon päästä elokuun lopussa.
"Kesäkelluke -chat piristi kesäpäiviä, kun aurinko ei sitä viitsinyt kuluneen kesän aikana joka hetki tehdä. Chateissa aiheina olivat kesän koulutushakuihin liittyvät teemat ja meidän vertaisohjaajienkin keskuudessa kouluun pyrkimiset olivat ainakin osalla ajankohtainen teema. Vaikka joillain chattiin osallistuneista olikin menossa hyvin ansaittu loma, me Varustamolla emme kuitenkaan unohtaneet jäätelön syömisen ja rannalla uimisen ohessa muistutella kesän ja syksyn tärkeistä päivämääristä ja tapahtumista. Chateissa vaihdoimme ajatuksia eri koulutuksista ja niiden valintakokeista ja uuden lukuvuoden aloittamisesta, mutta keskustelua käytiin myös vähemmän akateemisista aiheista, kuten harrastuksista, avaruudesta, matkustelusta ja kesäloman vietosta. Itsekin tuli opittua kesän chattien keskusteluista kaikennäköistä uutta mm. armeijasta, eri koulutuksista ja työllistymisen kiemuroista. 

Ei ole helppoa nuorena keksiä, mikä sitä oikeasti kiinnostaa, ja kun joku kiinnostaa, saattaa jo koulutukseen pääseminen olla uskomattoman työlästä. Onneksi yhdessä aiheesta keskusteleminen saattaa herättää uusia ajatuksia ja tuoda mieleen erilaisia mahdollisuuksia; itsekään en tiennyt kesälukion mahdollisuudesta, taikka mitä ajokorttiuudistus on tuonut tullessaan, eli myös me vertaisohjaajat saatiin hieman opastusta! :)"

- Tiia, Varustamo

"Kiitos kaikille kanssamme tänä kesänä kelluneille! Syksyllä juttu jatkuu niin Facessa kuin galtsussakin! :)"

- Varustamon vertaisohjaajat

perjantai 17. elokuuta 2012

Seututarjottimelta inspiraatiota opintoihin!

Tuntuuko, että oman lukiosi kurssivalikoima on liian suppea? Tai ehkä lukujärjestyksesi on jo aivan täynnä, ja silti tarvitset kipeästi pakollisia kurssisuorituksia? Haluaisitko opiskella tavallisten aiheiden ohella esimerkiksi italiaa, alkoholilainsäädäntöä tai yritystietoa?

Pulaasi on olemassa ratkaisu.



Pirkanmaan maakunnallinen verkkokurssitarjotin, eli Seututarjotin tarjoaa kaikille nuorille, mutta erityisesti maakunnassa toisen asteen koulutusta käyville mahdollisuuden opiskella kursseja etänä.

Kurssit ovat ilmaisia Pirkanmaan opiskelijoille, ja niille pääsee mukaan, jos oma oppilaitos hyväksyy osallistumisen. Koska kurssi maksaa oppilaitokselle 100 euroa, kannattaa varmistaa, että oma oppilaitos suostuu maksamaan sen.

Mitä vielä odotat? Käy kurkistamassa kurssitarjontaa. Saatat yllättyä positiivisesti, sillä kurssit ovat todella innostavia. Varo kuitenkin, ettet innostu ottamaan itsellesi liikaa ylimääräistä hommaa! ;)


Rosa

Kuva (c) Dougwoods

torstai 16. elokuuta 2012

Ensiapukurssilta tärkeitä taitoja ja hyvä lisä ansioluetteloon

Miksi mennä ensiapukurssille ja suorittaa EA-kortti? Tapaturmilta tai pieniltä onnettomuuksilta voi yrittää suojautua, mutta niiden välttäminen ei aina ole mahdollista. Melkeinpä missä tahansa työssä, jossa ollaan tekemisissä ihmisten kanssa, on ensiaputaidoista vain hyötyä. Vaikkapa kesäleireillä, festareilla, urheilutapahtumissa, kesken ajomatkan tai koulupäivän saattavat ensiaputaidot olla tarpeen. 

Ensiapukurssilta saa tarpeellisia, mahdollisesti elintärkeitä taitoja, mutta kurssin suorittaminen on myös erinomaisen lisä ansioluetteloon! Ja jos tulevaisuudenhaaveenaa on esimerkiksi terveydenhoitoalaan liittyvä opiskelupaikka, voi ensiapukurssilta saada jo hieman esimakua tulevasta...

Kuva: 8lettersuk

Erityisesti SPR järjestää ensiapukursseja läpi vuoden eri puolilla Suomea. Tampereen kurssikalenteriin voi tutustua tästä. Tarjolla on kahden päivän mittaisia ensiapukursseja sekä yhden päivän mittaisia hätäensiapukursseja. Myös esimerkiksi monet partiopiirit järjestävät ensiapukursseja. 

Kurssin suoritettuaan saa EA-todistuksen, joka on voimassa kolme vuotta. Tästä hauskasta ensiapupelistä voi saada hieman esimakua siitä, mitä kaikkea kurssilla opitaan! SPR:n nettisivuilla on muutakin hyvää sisältöä, jos ensiapuasiat alkavat kiinnostaa. 

Anna, Varustamo

tiistai 14. elokuuta 2012

Vielä kerkeät!!


Kesäkelluke - chat on käynnissä vielä elokuun ajan joka tiistai ja torstai klo 18 - 20

Siellä pääset juttelemaan erilaisista aiheista muun muassa opiskeluun, harrastuksiin, töihin ja tulevaisuuden suunnitelmiin liittyen. Meillä on chatissa myös viikoittain vaihtuvat ajankohtaiset teemat, joiden ympärillä voimme käydä keskustelua. Toki muistakin aiheista voidaan jutella. Elokuussa teemoina ovat vielä muun muassa koulun aloitustunnelmat, millaisia koulupaikkoja syksylle sekä syksyn suunnitelmat.
Chattaaminen Kesäkellukkeessa tapahtuu täysin anonyymisti.

Tykkää Varustamosta Facebookissa ja klikkaa itsesi Kesäkelluke – chattiin. Chat - kuvake löytyy Varustamon Facebook – sivun ylälaidasta. Valitse itsellesi nimimerkki ja olet valmis chattaamaan! Tervetuloa!



maanantai 13. elokuuta 2012

Talouskoulusta taitoja elämään


Olet saattanut joskus kuulla talouskoulusta. Ensimmäinen mielikuva ainakin itselläni on, että talouskoulussa, jota emäntäkouluksikin olen kuullut kutsuttavan, opetellaan vaan tekemään ruokaa ja siivotaan monta kuukautta. Tarkempi perehtyminen kuitenkin kertoo, että mielikuva on hieman väärä. Talouskoulun tutkinnon osat muodostuvat asumisen, kodin ja ruoanvalmistuksen opinnoista sekä vapaavalintaisesti hygieniaosaamiseen, alkoholilainsäädäntöön tai esimerkiksi kodin juhlien järjestämiseen liittyvistä opinnoista. Talouskoulun käynyt opiskelija saa valmiuksia ja käytännön taitoja oman arjen hallintaan ja kotitaloudesta huolehtimiseen. Kuulostaa ikään kuin pidennetyltä ja monipuolisemmalta köksän kurssilta!

Talouskoulu kestää vajaat viisi kuukautta ja on laajuudeltaan 20 opintoviikkoa. Tampereella sitä järjestää ainakin Tampereen Palvelualan ammattiopisto. Seuraava talouskoulu alkaa tammikuussa 2013 ja loppuu toukokuussa, ja sinne hakeminen onnistuu syksyn yhteishaussa 26.9.-5.10. Mikäli sinulla ei ole mitään koulu- tai työpaikkaa kevääksi, kannattaa harkita talouskoulua! Pääsyvaatimuksena on hyväksytysti suoritetut peruskoulu- tai lukio-opinnot. Sen lisäksi, että talouskoulussa oppii läjäpäin hyödyllisiä taitoja, tarjoaa sen suorittaminen toisen asteen yhteishaussa hakevalle loistavan lisäedun: Koulutuksen suorittanut opiskelija saa yhteishaussa kolme lisäpistettä! Jos siis unelmien opiskelupaikka jäi vain parista vaivaisesta pisteestä kiinni viime yhteishaussa, tässä on hyvä tilaisuus käyttää aika hyödyksi ja napata itselleen tarvittavat pisteet!
Kuva: kuopiontalouskoulu.fi
 Kerttu suoritti talouskoulun keskeytettyään lukion toisen lukuvuoden syyslukukauden jälkeen ja odotellessaan seuraavaa yhteishakua, jossa hän voisi hakea itseään kiinnostavalle alalle. Kerttu kertoo talouskoulusta näin: 
 
"Talouskoulussa tehtiin ruokaa, pestiin pyykkiä ja mankeloitiin. Lisäksi meillä oli käsityötunteja. Tehtiin myös sisustussuunnitelmat ja käytiin läpi kodinhuoltoa. Talouskoulusta on varmaan hyötyä ainakin jollekin sellaiselle, joka ei oo ikinä tehny kotona mitään kotitöitä. Ite hyödyin eniten niistä kolmesta lisäpisteestä, jotka sain yhteishakuun. Sain talouskoulussa lisäksi suoritettua hygieniapassin, se oli hyödyllinen jatkoa ajatellen."

Telma, Varustamo

perjantai 10. elokuuta 2012

Anniskelupassi - avain palvelualojen työpaikkoihin


Kesä alkaa olla lopuillaan, mutta ajatuksia kannattaa toisinaan suunnata jo tulevaan kesään. Niin hurjalta kuin se saattaa kuulostaakin, on hyvä miettiä tekemisiään pitkällä tähtäimellä, mikäli haluaa napata itselleen unelmien työpaikan ensi kesäksi! Monet nuoret työllistyvät erityisesti kesäisin palvelualoille, eikä mikään ihme – kesällä koko Suomen herätessä eloon riittää puuhaa kahviloissa, ravintoloissa, kaupoissa ja hotelleissa kautta maan. Työpaikkoja siis riittää, mutta usein työllistymisen tiellä on erinäisiä kynnyksiä: Monissa palvelualan tehtävissä vaaditaan vähintään hygieniapassi, usein myös anniskelupassi. Jotta et kompuroisi ensi keväänä kesätyöpaikkaa metsästäessäsi näihin kynnyksiin, kannattaa käyttää seuraavat kuukaudet hyväkseen ja hankkia tarvittavat taidot todistuksineen.

Hygieniapassi on tarpeellinen silloin, kun työssä käsitellään pakkaamattomia elintarvikkeita. Lisätietoja hygieniapassista ja sen hankkimisesta löydät aiemmin julkaistusta blogitekstistä.

Anniskelupassi, joka tunnetaan myös nimellä alkoholipassi, on välttämätön, jos haluat työskennellä anniskelupaikan vastaavana hoitajana. Tämä tarkoittaa sitä, että voidaksesi työssäsi myydä tai tarjoilla alkoholia sinun tulee olla täysi-ikäinen ja sen lisäksi osoittaa anniskelupassin avulla tai ravitsemusalan koulutuksella, että tunnet anniskeluun liittyvän lainsäädännön. Toisin sanoen ilman anniskelupassia et voi myydä alkoholia, vaikka olisit täysi-ikäinen. Anniskelupassi antaa sinulle oikeuden toimia vastaavana hoitajana C-luvalla toimivassa anniskelupaikassa. A- ja B-luvalla toimivissa paikoissa työskentely edellyttää anniskelupassin lisäksi joko vähintään vuoden kestävää ravitsemusalan koulutusta tai vähintään kaksi vuotta päätoimista työskentelyä anniskelutehtävissä.
Kuva: anniskelupassi.gene.fi
Anniskelupassin saat suorittamalla anniskelupassikokeen missä tahansa alan opistossa. Tampereella kokeita järjestää ainakin Tampereen Aikuiskoulutuskeskus, Tampereen Palvelualan ammattiopisto, Tampereen ammattiopisto sekä Ahlman-instituutti. Kokeen hinta on useimmissa paikoissa 50 euroa, mutta Palvelualan ammattiopisto tarjoaa kokeen 35 euron hintaan. Palvelualan ammattiopisto järjestää lisäksi alkoholilainsäädännön koulutuksia, jotka sisältävät anniskelupassikokeen ja kestävät yhteensä 12 tuntia. Kolmen tunnin koulutukseen voi puolestaan osallistua Tampereen ammattiopistossa. Kokeeseen voit siis valmistautua joko käymällä koulutuksen tai opiskelemalla itsenäisesti alkoholilainsäädäntöä. Netistä löytyy lisäksi sivusto, jolla voit harjoitella kokeeseen itsenäisesti. Anniskelupassikokeen läpäisy vaatii, että saat seitsemästäkymmenestä pisteestä vähintään 59 pistettä, eli 84,2 % vastauksista oikein. Kokeita järjestetään useita jo pelkästään tulevan syksyn aikana, joten kokeen suorittamisen ei pitäisi olla ainakaan siitä kiinni, ettei sopivaa aikaa löydy.

Suorittamalla jo etukäteen haaveilemasi työn vaatimia koulutuksia ja kokeita voit osoittaa potentiaaliselle työnantajalle, että olet aidosti kiinnostunut työtehtävästä ja olet valmistautunut siihen. Tällöin ei sekään ole välttämättä ongelma, jos ansioluettelossasi ei kyseisen alan työtehtäviä ja -kokemusta ole ennestään. Työnantaja arvostaa hyvin valmistautunutta ja motivoitunutta työnhakijaa, joten ei muuta kuin hommiin ja kohti unelmien työpaikkaa!
Kuva: anniskelupassi.gene.fi

Telma, Varustamo

keskiviikko 8. elokuuta 2012

Työharjoittelupaikan etsintää viime tipassa

Olen siis aloittamassa ammattiopistossa lähihoitajalinjalla viimeisen vuoden opintojani. Syyskussa olisi sitten heti valinnainen työharjoittelu, mutta vain yksi ongelma. Mistä löytyisi työharjoittelupaikka? Paikkojahan nyt olisi vaikka muille jakaa, mutta asiaa pohtiessani olen saanut miettiä mikä asia valinnassa painaa eniten. Onko se raha? työn mielekkyys? uusi kokemus? vanha tuttu? mukava työyhteisö? opettajan mielipide? Asioita on niin hirveästi mitä täytyy miettiä.


Olen ollut kesän sijaisena terveyskeskuksessa ja siellä olisi sijaisten tarvetta syksylläkin. Mietin kovasti sinne menemistä, jos pääsisi palkalliseen työharjoitteluun, jolloin rahaa tulisi, mutta mitään uutta ei kyllä oppisi. Ajattelin kokemuksen kuitenkin olevan rahaa tärkeämpää, joten hylkäsin tämän vaihtoehdon.



Sitten mietin muutamaa muuta paikkaa missä olen ollut aiemmin, joissa viihdyin todella. Kehitysvammaisten parissa koulunkäyntiavustajana tai kehitysvammaisten ohjaajana ryhmäkodilla. Näitä en ole poissulkenut, mutta toisaalta haluaisin oppia uutta ja päästä osaksi jotain uutta työyhteisöä. Mutta mistä sitten kysyisin paikkaa? Alkaa paniikkikin iskeä, kun harjoittelupaikkaa ei ole ja syyskuu tuntuu hönkivän niskaan jo ihan kulman takana. 



Teinpä listaa asioista mitkä tekevät hyvän työssäoppimispaikan:

1. Työ on mielekästä!

2. Oppii uutta!

3. Työyhteisö on positiivinen, ei selän takana puhumista! (juu tällä alalla lähes mahdotonta, mutta toivon sitä silti)

4. Saa jalkaa uusien ovien väliin! (ei kirjaimellisesti)

5. Ei kauhean pitkä työmatka!

6. Raha aina plussaa!

Nyt tiedänkin minne haen, kun sain listan tehtyä! Soitan heti huomenna paikalliselle ala-asteelle missä järjestetään kehitysvammaisten opetusta ja pyydän paikkaa toiselle luokalle kuin missä olin viimeksi. Opin varmasti uutta, työyhteisö on tuttu ja mahtava, lisäksi työ on erittäin mielekästä. Kaikki muut listalta siis on paitsi rahaa en saa, mutta se olisikin vain ollut plussaa. Toivottavasti nyt vielä pääsen sinne...



Vinkiksi muille, joilla on työharjoitteluita edessä, älkää jättäkö paikan etsintää näin viime tippaan ettei iske paniikki! :)

Sanni, Varustamo

maanantai 6. elokuuta 2012

Kohti koulun alkua!

Kesälomaa enää viikko jäljellä, voi apua nytkö se koulu jo alkaa!

Kaikilla taitaa alkaa koulu vähän eri aikaan, mutta toisen asteen koulutus pääosin alkaa jo viikon päästä. Kauhean moni ei varmaan odota koulun alkua, mutta toivottavasti jokainen on vähän lomalla rentoutunut, jotta jaksaa aloittaa uuden lukukauden koulun penkillä. Minulla on mennyt loma töitä tehdessä, joten oikeastaan vaikka en ole lomaillut, tuntuu koulu tämän kesän jälkeen yhdeltä pitkältä lomalta. :)

Pitäydytään nyt kuitenkin ajatuksessa, että koulun penkille palaaminen ei kauheasti motivoisi. Miten sitten saada motivaatio kohdalleen? Itse mietin asiaa silloin pitkällä tähtäimellä, kun motivaatio hukkuu johonkin. Mietin, että missä haluan olla vaikka viiden vuoden kuluttua ja minä haluan omata silloin ammatin. Tästä saan puhtia jatkaa opintoja, kun tiedän mitä kohti se minua vie. Toinen motivaatiokeino on ajatella tulevaa syyslomaa, joka on ovella ennen kuin koulu ehtii kunnolla alkaakaan. Minä ainakin aion lomailla kunnolla syyslomalla, koska kesä on mennyt töitä tehdessä.


Itse en juuri varustaudu nyt koulun alkamiseen, kun on kolmas vuosi jo alkamassa. Tarvitsen vain hyvän mielen ja motivaatiota opiskella ahkerasti. Mutta palaampas ajassa siihen, kun aloitin koulutukseni ensimmäisen vuoden. Silloin aloitin kaksoistutkinnossa, eli lukion pakolliset kurssit yhdistettynä ammatillisiin opintoihin. Silloin tarvitsi hankkia ainakin paljon koulukirjoja, lukion kirjat listan mukaan ja ekoilla tunneilla ilmoitettiin ammatillisten opintojen kirjat, jotka tulisi hankkia. Lisäksi tarvitsin luentolehtiön ja kansioita muistiinpanojen säilyttämiseen, sekä tietysti kyniä, kumeja yms.

Eniten kyllä koulutuksen alussa kuitenkin miettii uusien kavereiden saamista, että millaisiakohan ihmiset uudessa koulussa ovat ja tuleeko heidän kanssaan juttuun. Mutta lohdutukseksi voin kertoa että kyllä siellä niin on erinäköistä ja eriluonteista porukkaa, että jokaiselle löytyy jotakin ja uusia kavereita saa aivan varmasti. 


Nyt tuli mieleen yksi hurjan tärkeä asia niille jotka aloittavat ammatillisen koulutuksen. Muistakaa ettei ammattikoulu ole mikään löysäilypaikka vaan siellä opitaan jonkin alan ammattilaiseksi. Ammattikouluista on vähän sellainen vääränlainen maine jota isommat sisarukset viljelee, mutta todellisuudessa se on aika raaka paikka, koska vastuu on kokonaan itsellä. Helposti kun kukaan ei hengitä niskaan, sitä ajattelee ettei tarvitse tehdä mitään ja voi ottaa rennosti, mutta kyllä sitten huomaa kantapään kautta että eipä kannattanut. Eli käykää tunneilla, lukekaa vähän tentteihin ja ottakaa oppiminen tosissaan! Sama pätee kyllä vähän lukioonkin, mutta etenkin amikseen.

Rentouttavaa loppukesälomaa ja oppimisen täyteistä koulun alkua kaikille! :)


Sanni, Varustamo


perjantai 3. elokuuta 2012

Antaa hyvän kiertää!

Elokuun ensimmäisenä päivänä Varustamo sai vieraakseen Kaseva ry:n työntekijän Hannan, joka oli kiinnostunut kuulemaan toiminnastamme. Tapaaminen sujui leppoisasti TAMK:n kahviossa läppäreiden ja kahvikupposten äärellä jutellen.

Kuva: Martin Cathrae

Hanna on mukana kaarinalaisessa projektissa "Vastoinkäymiset voimavaraksi" ja häntä kiinnostivat erityisesti nuorten ohjauksessa käyttämämme some-välineet. Tutustumalla jo olemassa oleviin  välineisiin ja hankkeisiin pienet projektit saavat arvokasta tietoa ja käytännön kokemuksia muilta saman alan osaajilta. Esittelimme Varustamon blogin, nettisivut, IRC-gallerian yhteisön sekä Varustamon Twitterin ja Facebook-sivun. Kun esittelee omaa työnkuvaansa ja Varustamon toimintaperiaatteita muille, joutuu samalla myös pohtimaan, mikä tässä työssä on olennaista ja mitä olemme oppineet. Vierailut antavat aina myös uusia ideoita omaan työhön ja tutustuttavat muihin saman alan toimijoihin, siis verkostoitumista parhaimmillaan! Onkin järkevää, että kaikkea ei tarvitse opetella niin sanotusti kantapään kautta, vaan tietoa ja osaamista kannattaa jakaa muille, sillä sitä kautta hyötyy yleensä myös itse. Varustamon väki toivottaakin reipasta syksyn alkua W-hankkeelle ja kaikille muille yhteistyökumppaneille!

Sara, Hanna ja Telma

keskiviikko 1. elokuuta 2012

Miten viettää täydellinen vapaapäivä?

Opiskelu ja työt vievät lähes kaiken ainakin minun ajastani, tällä hetkellä kesätyöt sekä opinnäytetyön tekeminen. Vapaa-aika on tärkeää vastapainoa näille asioille, jotta jaksaa pitää opiskelu- ja työmotivaatiota yllä. Kun vihdoin minulle koittaa harvinainen, mutta odotettu vapaapäivä, haluan viettää sen tarkkaan harkiten. Aloinkin pohtia asioita miten minä vietän täydellisen vapaapäivän, ehkä tekin saatte tästä jotain vinkkejä omiin vapaapäiviinne.

1. Herään ajoissa tai siis suhteellisen ajoissa, jotta päivä ei kulu hukkaan nukkumalla. En kuitenkaan laita kelloa soittaan, koska eihän se mikään vapaapäivä olisi jos täytyisi herätä siihen ärsyttävään piipitykseen tai entiseen lempibiisiin. Usein myös jos nukkuu puoleenpäivään, minulla ainakin on aamulla kauhea päänsärky. Yritän herätä siinä kymmenen aikoihin, se olkoon tarpeeksi ajoissa.


2. Syön aamupalan rauhassa, luen päivän lehden radiota kuunnellen ja pidän huolen, että saan istua sohvalla Facebookkia lueskellen vähintään puoli tuntia.


3. Sitten yritän saada itseni ylös sohvalta liikunnan pariin, menen salille tai vaikka kaverin kanssa pelaamaan tennistä. Liikunnasta saa pirteän olon koko päiväksi.


4. Sitten katson kaikki lempiohjemat tallennukselta, mitä en ole työ- tai koulupäivinä ehtinyt katsoa. Koko viikon Suurimmat pudottajat, Taran monta elämää ja Mercyn sairaala!

5. Päiväksi/illaksi rentoa kaverihengausta, tehdään yhdessä jotain kivaa ja syödään hyvin! Vinkkinä, tehdään vaikka yhdessä jotain hyvää ruokaa tai mennään ulos syömään. Aina ei myöskään tarvitse olla mitään isoja suunnitelmia, vaan pelkkä yhdessäolo ja juttelu synnyistä syvistä riittää.


6. Illalla vielä herkkuja ja vaikka joku hyvä leffa edelleen hyvässä seurassa.


7. Sitten suhteellisen ajoissa nukkuun, ei ole tarkoitus kerätä univelkoja alkavaa arkea varten. Yritän ite aina saada ainakin 8 tuntia unta yössä, mutta ei se kyllä työaamuina ikinä onnistu lähellekään. Yritän ottaa sitten vähän takaisin vapaapäivinä.


Rentouttavia vapaapäiviä kaikille kesätöiden ja tulevan arjen keskelle! :)

Sanni, Varustamo