perjantai 27. tammikuuta 2012

Harrastuksesta työksi?

Monilla meillä on harrastuksia, joita on mukava puuhailla työn tai koulun ohella. Mutta voisiko jostain harrastuksesta olla ihan työksi asti? Harrastuksia on monenlaisia ja hyvin monesta niistä muotoutuisi erittäin hyvä työkin. On kuitenkin muistettava, että harrastus on harrastus siksi, että sen avulla voi jättää stressin ja huolet työ- tai kouluelämästä hetkeksi taakse. 

Mikäli siis tahdot tehdä omasta harrastuksestasi ammatin, on mietittävä tarkkaan, haluatko oikeasti tehdä sitä työksesi vai huvikseksi. Työhän ei ole aina huvia! Luovat ja liikunnalliset harrastukset voivat muuttua työksi esimerkiksi opiskelemalla itsensä kyseisen alan opettajaksi ja aloittamalla opettamaan esimerkiksi joogaa tai maalausta. Ammatilliseksi opettajaksi pätevöidytään esimerkiksi opiskelemalla Tamkin Opettajakorkeakoulussa: http://www.tamk.fi/taokk

Käsityöharrastukset muuttuvat yllättävän helposti ammatiksi. Varustamon ja ammattistartin yhdessä tekemän joulukalenterin eräänä hahmona oli eräs käsityöläisyrittäjä, joka on tehnyt omasta käsityöharrastuksestaan työnsä. Haastattelussa hän kertoo, kuinka hän käy ammattitutkintoaan näyttötutkintona ja suorittaa samalla yrittäjäopintoja sivussa. Haastattelun voit lukea kokonaisuudessaan täältä: http://tontunjoulukalenteri.blogspot.com/2011/12/1912.html

Yrittäjyys on yksi reiteistä kohti harrastuksen muuttamista työuraksi. Lisää tietoa yrittäjyydestä ja siihen liittyvistä asioista saat esimerkiksi TE-toimistoista. Jos et halua heti lähteä lähimpään te-toimistoon keskustelemaan yrittäjyydestä, voit myös katsella netistä tietoa. Finnveralla on mielenkiintoinen ja hyvintoteutettu yrittäjätesti, joka informoi paljon yrittäjyyteen liittyvistä asioista ja samalla testaa, onko sinusta yrittäjäksi. Tietoa yrittäjyydestä löytää myös yrittäjät.fi -sivuilta

Lisää lukemista: 
Viulunsoitto muuttuu harrastuksesta ammatiksi

Laura Sinkkonen, Varustamo-hanke

maanantai 16. tammikuuta 2012

Hae Sinäkin Varustamon vertaisohjaajaksi!

Vielä ehdit! Hakuaikaa on perjantaihin 27.1. asti. Vertaisohjaajakoulutus (VOV2) toteutetaan 6.2.-13.4.2012. Koulutus on tarkoitettu 16 - 25-vuotiaille. Lue lisää nettisivuiltamme.

Me viime keväänä koulutuksen käyneet Varustamon vertaisohjaajat haluamme valottaa omia kokemuksiamme ja kertoa, miksi myös Sinun kannattaa hakea vertaisohjaajaksi. Lue ja innostu! :)

Vertaisohjaajakoulutus oli tosi mielenkiintoinen ja antoisa. Opimme paljon nimenomaan netissä tapahtuvasta ohjauksesta ja sosiaaliseen mediaan liittyvistä asioista, muistakin kuin Facebookista. Erilaiset käytännön harjoitukset olivat mielenkiintoisia, niissä oppi valmistautumaan ohjaukseen ja ne kehittivät tiedonhaku- ja ongelmanratkaisutaitoja. Koulutuksessa oppi vertaisohjaajan etiikkaa sekä toimimista ja käyttäytymistä internetin maailmassa. Koulutus oli sopivan pituinen ja mielenkiintoinen. Koulutuksessa oli mukavaa ja innokasta porukkaa, ja yhdessä oli kiva ideoida tulevaa toimintaa ja tehdä Varustamossa töitä.

Varustamossa töissä ollessamme olemme saaneet tehdä tosi paljon erilaisia asioita. Olemme luoneet ja ylläpitäneet blogeja, Facebook-sivustoa ja -ryhmiä sekä perustaneet Wordpress-kotisivun ja Wikispaces-alustan. Työskentelyalustana olemme käyttäneet iGooglea, sopineet aikatauluista Doodlessa ja mindmappeja on tehty Mindomoon.

Olemme vierailleet Pirkanmaan ammattistarteilla ja tapaamme ammattistarttien opiskelijoita myös Facebookin teemachatissa. Chateissa on ollut mukavaa kohdata erilaisia nuoria. Välillä porukkaa oli paljon, jolloin keskustelu oli hyvinkin vilkasta, mutta välillä juuri ketään ei ilmestynyt paikalle. Kokonaisuudessaan chattailu on ollut varsin mukavaa puuhaa.

Töissä ei ole ollut koskaan tylsää, aina on tekemistä riittänyt. On tosi hienoa, että työporukassa on eri-ikäisiä nuoria, ei ole väliä onko 17-vuotias vai 24-vuotias :) Huumori kukkii, sopivassa suhteessa! Yhteishenki on ollut työporukan kesken tosi hyvä ja töihin on kiva tulla! Uutta opittavaa on riittänyt. Innostavaa ja mielenkiintoista puuhaa kaiken kaikkiaan, suosittelemme Varustamon vertaisohjaajaksi ryhtymistä!

Vertaisohjaajat

Jasmin, Kaisu, Heini, Laura ja Telma

torstai 12. tammikuuta 2012

Ammattiin oppisopimuksella?

Oppisopimuskoulutus voi olla sopiva vaihtoehto ainakin sellaisille, jotka oppivat tekemällä ja kokevat käytännönläheisyyden mielekkäänä. Oppisopimuskoulutuksessa noin 80 % opiskelusta on työpaikalla tapahtuvaa käytännönläheistä oppimista. Opiskeluun kuuluu myös tietopuolista koulutusta, josta huolehtii alan oppilaitos. Tavoitteena voi olla perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon suorittaminen tai muun lisäkoulutuksen hankkiminen, ja oppisopimuskoulutuksesta löytyy runsaasti vaihtoehtoja esimerkiksi sosiaalialalta matkailu- ja ravitsemusalaan sekä tekniikan ja liikenteen alaan.


Alla Heidin tarina hänen kokemuksistaan oppisopimuskoulutuksesta:

"Opiskelin vuosina 2003-2006 merkonomiksi oppisopimuksella. Pääaineena liiketalous, ja minusta tuli markkinoinnin ja asiakaspalvelun merkonomi. Koulutus oli järkestetty työpaikkani Shell -huoltoasemaketjun kautta. Omnia aikuisopisto vastasi koulutuksesta ja kaikki opiskelijat olivat shelliläisiä.

Aloitin opiskelun heti lukion jälkeen, se tuntui hyvältä vaihtoehdolta koska pystyin samalla tekemään töitä. Koulutus oli järjestetty niin että meillä oli 2 päivää kuussa koulua, ns. teoriaa jossa annettiin tehtävät. Jota sitten teimme omalla ajalla. Aika rankkaa se oli käydä koulua ja työskennellä samanaikaisesti. Kun kuitenkin ne koulupäivät meni omista vapaapäivistä. Töitä kuitenkin oli 5 päivää viikossa. Mutta minulle se sopi oikein hyvin. Lukion jälkeen ei ollut hajua mitä lähtee tekemään, ja halusin kuitenkin olla töissä jotta saa rahaa.

Työnanataja tuki opiskeluissa ja antoi enemmän vastuuta, sain konkreettisesti hyödyntää oppimaani työssä. Ja teoria jäi paremmin mieleen kun näki heti sen käytönnön. Minulla oppisopimuskoulutus oli hyvä vaihtoehto, vaikka monta kertaa kirosin opiskeluaikana sen rankkuuta. Hyvä opiskeluryhmä ja työnantajan tuki auttoivat jaksamaan.

Tällä hetkellä olen äitiyslomalla, mutta työskentelen Helsingin käräjäoikeudessa asiakaspalvelussa. Sekä opiskelen iltaisin ammattikorkeakoulussa tradenomiksi. Oppisopimuskoulutuksesta on ollut hyötyä sekä uudessa työssäni että myöhemmässä opiskelussa.

Suosittelen lämpimästi oppisopimuskoulutusta kaikille. Toivoisin että niitä järjestettäisiin enemmän."


Mikäli oppisopimuskoulutus Tampereella tai muualla Pirkanmaan alueella kiinnostaa, kannattaa tutustua erinomaisiin Pirkon oppisoppi.fi -sivuihin, joilta löytyy kaikki tarvittava tieto oppisopimuskoulutuksista. Sivuilla näkyvät myös lähiaikoina alkavat koulutukset ja kaikille avoimet infotilaisuudet, joita tämänkin kevään aikana järjestetään vielä neljästi.