keskiviikko 30. tammikuuta 2013

NUORISOTAKUU

Mikä?
Vuoden 2013 alusta astui voimaan nuorisotakuu, jonka avulla nuorille yritetään saada työ- ja koulutuspaikkoja. Nuorisotakuu tarjoaa siis alle 25-vuotiaille sekä alle 30-vuotiaille vastavalmistuneille koulutus-, työkokeilu-, työpaja- tai työpaikan kolmen kuukauden sisällä työttömäksi ilmoittautumisesta. Nuorisotakuuseen kuuluu myös koulutustakuu, joka taasen takaa jokaiselle juuri peruskoulunsa päättäneelle koulutuspaikan lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa, oppisopimuksessa, työpajassa, kuntoutuksessa tai muulla tavoin.

Miksi?
Nuorten yhteiskuntatakuu on kirjattu hallituksen ohjelmaan. Nuorisotakuun tavoitteina ovat nuorten työllisyyden edistäminen ja syrjäytymisen ehkäisy. Lisäksi kaikille nuorille tarjotaan realistiset mahdollisuudet suorittaa perusasteen jälkeinen tutkinto ja työllistyä. Samalla kiinnitetään huomiota siihen, että nuoret eivät ajaudu liian pitkään jaksoon ilman minkäänlaista aktiivista toimintaa.


Kuvan lähde

Mitä se oikeasti tarkoittaa?
Jos jäät peruskoulun jälkeen ilman jatko-opiskelupaikkaa, koulutustakuulla sinulle varmistetaan jatkokoulutuspaikka. Sinun kannattaa tässä tilanteessa olla yhteydessä opinto-ohjaajaasi tai työ- ja elinkeinotoimistoon (eli työkkäriin). Jos jäät ilman työpaikkaa ammatillisen koulutuksen jälkeen, nuorisotakuulla sinulle varmistetaan kolmen kuukauden sisällä työttömäksi ilmoittautumisesta koulutus-, työkokeilu-, työpaja- tai työpaikka. Nuorelle työttömälle työnhakijalle laaditaan työllistymissuunnitelma, jossa sovitaan toimista, joita TE-toimisto tarjoaa nuorelle ennen kolmen työttömyyskuukauden päättymistä. Näitä toimia voivat olla työ-, työkokeilu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka.

Työllistymissuunnitelmaa laaditaan yhteisesti TE-toimiston ja työnhakijan kesken ja se aloitetaan kahden viikon kuluessa työnhaun alkamisesta. Osallistuminen työllistymissuunnitelman laadintaan sekä osallistuminen siinä sovittuihin työvoimapalveluihin, ovat niin työnhakijaa kuin TE-toimistoa velvoittavia toimia.

Pirkanmaalainen ammattistarttiopettaja kertoo nuorisotakuusta näin:
“Takuu siitä, että jokin paikka löytyy, ei välttämättä osu aina yksiin sen kanssa, mitä nuori itse oli ajatellut. Myös nuoren täytyy olla valmis talkoisiin, sillä ketään ei voi pakottaa mihinkään. “

“Peruskoulunsa päättäneelle on tärkeintä löytää jatko-opiskelupaikka, jotta hän saisi jonkin tutkinnon alleen ja tutkinnon saaneet opiskelijat taas tarvitsevat alan työpaikan, jolleivat sitten suoraan halua jatkaa jatko-opintoihin.”

“Nuoren olisi hyvä tietää oikeutensa eli mitä hänen on oikeus saada. Eli apuja saa, jos sitä vain haluaa ottaa vastaan. Tärkeää on tosiaan myös tietää, että miten homma lähtee pyörimään, mihin pitää ensin mennä.”



Video nuorisotakuusta: http://vimeo.com/48583079


Mitä mieltä olet nuorisotakuusta ja luotatko, että sen tavoitteet saavutetaan? Kommentoi!

Kiitos Pirkanmaan ammattistarttien opettajat sekä tutun opinto-ohjaajamme neuvoista!


Jutta & Telma, Varustamo

Lähteinä toimivat:
Nuorisotakuu: http://www.nuorisotakuu.fi
Koulutustakuu: http://www.koulutustakuu.fi/
Tredun opintojen ohjaaja ja Pirkanmaan ammattistarttien opettajat

Hyödyllisiä linkkivinkkejä:
Nuorten palvelutarjotin, Tampere: http://www.ptvt.fi/tampere/yhteiset/lisattava_teksti.tmpl?id=1903
Helsingin Sanomien artikkeli: “Hengailijasta tuli työnhakija”
http://www.hs.fi/paivanlehti/20012013/kotimaa/Hengailijasta+tuli+ty%C3%B6nhakija/a1358575864662

perjantai 25. tammikuuta 2013

Autokoulussa opittua

Voihan autokoulu sentään.. Se on ehkä ollut jännittävintä koko mun elämäni aikana, tai no ehkä liiottelen mutta kuitenkin! :) Ensimmäinen ajotunti, sitä jännittämisen ja käsien tärinän määrää. Ajattelin jo ettei enempää voi ees jännittää, mutta sitten tuli inssi. Autokoulussa on kyllä se jännä, että kova jätkäkin pehmenee, kun se laitetaan ekaa kertaa auton rattiin. Jotenkin se ajokortti on askel itsenäistymiseen ja kaikille tosi jännä paikka.

Liityin vuonna 2008 irc-galleriassa yhteisöön: "Haluaisin auton, ajelisin autolla sitten." Silloin minulla ei kyllä ollut autoista tai sen ajamisesta mitään hajua. Autoa minulla ei tule olemaan vielä pitkään aikaan rahapulan takia, mutta ajokortti häämöttää jo lähellä. Autokoulu on käytynä, mutta inssi ei mennyt läpi. Nyt edessä on muutama lisätunti ajo-opetusta ja sitten uudestaan kokeilemaan.


Lähde

Mitä minä oikein opin siellä autokoulussa muuta kuin ajamaan autolla?

Paineensietokykyä, vaikka olen siinä edelleen huono. En edes tiedä mikä siinä autolla ajamisessa niin kauheasti jännittää. Alussa tuntui että mikään ei sujunut, kun olin niin kipsissä hermoiluni takia. Yhtenä kertana vain päätin, että kyllä mä tän osaan kun rauhotun. Sitten se alkoikin sujua.

Mitä tarkoittaa sosiaalisuus autolla ajaessa? Ajo-opettajani sanoi minulle: "Se ei sitten liity mitenkään siihen kuinka paljon sulla on kavereita." Sosiaalisuus ja vuorovaikutustaidot ovat autolla ajaessa hyvin tärkeitä, se liittyy siihen miten hyvin lukee muita liikenteen käyttäjiä ja miten ottaa heidät huomioon. On tärkeää muistaa, ettei ole ainoa siellä liikenteessä.

Inssi ei mennyt ensimmäisellä läpi, joten pettymysten sietämistä tuli opeteltua. Pari ärräpäätä siinä tuli päästeltyä kävellessä kotiin. Pettymysten sietäminen ei ole kyllä edelleenkään se mun juttu, mutta tää oli hyvää harjotusta.

Sanni, Varustamo

keskiviikko 23. tammikuuta 2013

ESITTELYSSÄ TOPONETTI


Kuvan lähde
Toponettiin pääset tästä http://www.toponetti.fi/

Toponetti on Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan kuntien oppilaanohjauksen sivusto. Sivustolta saa tietoa, neuvoja, ohjeita työelämään tutustumiseen liittyen, jatko-opintojen suunnittelussa ja oppimisen taitojen kehittämisessä. Sivusto on todella kattava ja se on jaettu niin, että tietoa löytyy niin yläkouluun menevälle, toisen asteen koulutukseen hakijalle sekä tet-paikan ja kesätyöpaikan etsijälle.

Yläasteelta toiselle asteelle -tietonurkasta löytyy tietoa ja linkkejä, mitä toisella asteella voi opiskella niin yleisesti kuin Tampereelle ja Pirkanmaalla, yhteishausta, täydennyshausta, pääsykokeista sekä tutustumiskäynneistä sekä  info-illoista. Lisäksi sieltä voi käydä lukemassa tarinoita ja kokemuksia toisen asteen koulutuksesta.

Kuvan lähde


Sivusta on siis paljon apua etenkin näin yhteishaun alla, koska sieltä löytyy kattavasti tietoa yhteishakuprosessista sekä ajankohtaista tietoa ja ilmoitusta erilaisista tapahtumista ja tutustumisilloista, kuten lukioiden ja ammattiopistojen infotilaisuuksista.

Käyhän tutustumassa sivuun ja kommentoi, mitä mieltä olet, onko se mielestäsi hyvä sivusto ja mikä siellä oli mielestäsi erityisen hyödyllistä? :) 

- Jutta, Varustamo

perjantai 11. tammikuuta 2013

Sinustako opiskelija-aktiivi?

Opiskelu voi olla hauskaa ja mukavaa, mutta myös hyvinkin rankkaa.Opiskelun ei kuitenkaan tarvitse olla ainut syy, miksi lähteä aamulla kouluun. Koulun toimintaan ja opiskelijoiden hyvinvoinnin lisäämiseen voi osallistua kuka vain! Ja se voi olla vieläpä erittäin hauskaa!



Opiskelija-aktiivisuus alkaa joillakin jo yläasteelta oppilaskunnasta ja joillakin toisen asteen oppilaitoksesta. Oppilaskunnat ovat erinomainen tapa päästä mukaan koulun toimintaan ja yleensä siitä saa vielä pisteitä! Itse aloitin oman aktiivisuuteni hiljalleen koulun lehdestä ja nuorisovaltuustosta. Lukioaikana en jaksanut juurikaan osallistua mihinkään toimintaan, koska koin, ettei se koskettanut minua, vaikka tietenkin se olisi koskettanut. Nykyään olen toiminut yli vuoden oman korkeakouluni opiskelijakunnassa ja toki myös oman aineeni ainejärjestössä. Sitä kautta olen saanut monia uusia tuttavuuksia ja saanut paljon kokemusta kokouksista ja tapahtumien järjestämisestä. Tämä kokemus on mielestäni ollut erittäin tärkeää ja tiedän hyötyväni siitä runsaasti tulevassa ammatissani ja muussa elämässäni.


Olen myös toiminut monessa eri koulussa tuutorina. Se on mielestäni yksi mukavimmista hommista opiskelija-aktiiviurallani. Tuutorina pääsee ohjaamaan ryhmiä, leikkimään leikkejä, tutustumaan hienoihin ihmisiin, auttamaan ja tukemaan. Tuutorina ei juuri tarvitse istua kokouksissa. Jokainen koulu kuitenkin yleensä kouluttaa tuutorit ja siitä saa todistuksen, joka on avuksi työnhaussa. Koulutuksesta ja tuutorina olemisesta saa myös opintoihin hyväksilukuja. Tuutoriksi pääsee yleensä toisena vuonna ja sitä ainakin osassa kouluja jatkaa koko loppuopintojen ajan.

Lähde: www.tamko.fi

Aktiivisuus opiskeluaikana tuo siis paljon monia mukavia kokemuksia ja uusia tuttavuuksia. Näiden lisäksi hakiessa ammattiin opiskeluaikana tehdyt vapaaehtoiset luottamustehtävät kertovat suoraan työnantajalle hakijan olevan vastuuntuntoinen ja omatoiminen. Ja kukapa ei sellaista haluaisi työpaikkaansa!

Opiskelija-aktiivisuus on tuonut minulle opiskelumotivaatiota, kavereita ja uskomattoman paljon erilaisia kokemuksia ja kokemusta! Suosittelen lämpimästi! :)

Laura, Varustamo-hanke


tiistai 8. tammikuuta 2013

Kokemuksia vertaisohjaajakoulutuksesta ja -ohjaamisesta

Intoa piukassa aloitin hankkeen vertaisohjaajakoulutuksen keväällä 2012, josta jännittävä reilun puolen vuoden työputki alkoi heti toukokuulla. Opiskelin työn aikana ammattikorkeakoulussa, ja ehdinkin työssäoloaikana valmistumaan sosionomiksi (AMK). Vertaisohjaajana toimiminen koulun ohella on antanut kumpaankin suuntaan - niin työhön kuin opiskeluunkin - paljon erilaisia ja uusia kokemuksia. 

Sosionomin opinnot täydentyivät uudella tavalla, kun ”pelkkään” ohjaukseen sai vertaisohjauksen näkökulman. Uusinta uutta oli sosiaalisen median käyttäminen ohjauksessa, mikä onkin mielenkiintoinen pointti, sillä ammattikorkeakoulussa sosiaalisen median käyttämisestä on puhuttu erittäin vähän. Nuorten ohjauksessa sosiaalisen median hallitseminen ja sen ottaminen osaksi ohjausta nousee koko ajan suurempaan rooliin. Olenkin mielestäni jokseenkin onnekas, että tajusin tämän pointin sekä sen, että opin käyttämään sosiaalisen median kanavista ainakin muutamaan. (:

Tiian FB-profiilikuva
 Työtä Varustamolla tehtiin ryhmissä, yksin ja pareittain. Näihin sai usein itse vaikuttaa. Lisäksi työtehtäviä oli niin monta kuin oli tekijääkin ja niistäkin sai valita mieleisensä. Mielenkiintoista oli yksittäisten työtehtävien tekeminen ja uuden oppiminen sosiaalisen median käytöstä, mutta uutta oli myös yksinkertaisesti työskentely hankkeessa. Aikaisempi työkokemus on karttunut kesätöissä yleensä kunnan tai yrityksen alaisen alaisena, mutta tämä työympäristö antoi aivan uusia näkökulmia työyhteisöstä, työskentelytavoista, vastuunjaosta ja oman työn kehittämisestä. Kesäkampanjan aikaan oma luovuus ja yhteistyö pääsivät valloilleen, kun vertaisohjaajien kanssa keskenämme suunnittelimme - tai ainakin yritimme parhaamme mukaan suunnitella - toistaan mielenkiintoisempia viikko- ja chat-teemoja.

 Itselleni mielenkiintoisimpana hommana Varustamolla pidin Facebookin chatteja. Chattailu oli itselleni suhteellisen uutta, ja täysin uusi ohjaamisen muoto. Samalla hetkellä piti miettiä mitä sanoisin, miten sanoisin ja kuinka sen sitten kirjoittaisin. Vertaisohjaajien kesken useita kertoja puhututtikin se, kuinka pystyä ilmaisemaan tunteita kirjoittamalla, kun ei ole keskustelukaverin kanssa fyysisesti yhdessä. Monesti chatit olivatkin sekä ohjaajana, että ohjattavana toimimista: siinä onkin ehkä vertaisohjauksen ydin. 

Tämän hömpän päätteeksi kiitänkin kaikkia Varustamon tuttuja työkavereita mukavasta työkokemuksesta ja etenkin suurin kiitos ja kumarrus chatteihin osallistuneille innokkaille höpisijöille!

Tiia, Varustamossa vuodenvaihteessa lopettanut vertaisohjaaja