perjantai 14. joulukuuta 2012

Ilmiönä Facebook-kirppikset

"Ostetaan, myydään, vaihdetaan, annetaan..." 
Varmasti sinullekin tuttu fraasi Facebookista! Lähes jokaisella paikkakunnalla on nykyään oma tai useitakin Facebook-kirppiksiä eli FB-kirppiksiä. Lisäksi Facebookissa on myös suurempia valtakunnallisia kirppiksiä. Nämä FB-kirppikset tuntuvat olevan erityisesti nuorten suosiossa. Miksi tästä ilmiöstä on tullut niin suuri hitti? On herännyt kysymys myös siitä, että onko tälläinen toiminta Facebookissa edes oikeasti sallittua? Olen itse myös miettinyt, kehen pitää ottaa yhteyttä jos kaupat eivät suju toiveiden mukaan ja syntyy riitaa.


Lähde
Haastattelin kahta FB-kirppisten ylläpitäjää, jotka olivat eri kaupungeista Pirkanmaalta. Toinen kertoi, että on ollut Facebookissa vuodesta 2007. Ensimmäisiä pienimuotoisia havaintoja kirppisilmiöstä hän kertoi havainneensa vuonna 2010. Ensimmäisen kerran hän kertoi liittyneensä FB-kirppisryhmään vuonna 2011. Vajaan vuoden verran hän on toiminut itse ylläpitäjänä. Toinen haastateltava on toiminut FB-kirppiksen ylläpitäjänä jo 1,5 vuotta. Myös hän oli törmännyt FB-kirppikseen ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten eli vuonna 2010.

Miten näistä FB-kirppiksistä on tullut näin suosittuja, mihin se sinusta perustuu?

"FB-kirppiksien suosio perustuu mielestäni helppouteen ostajan ja myyjän kannalta. Ostaja ja myyjä voivat olla kontaktissa keskenään erilailla kuin perinteisellä kirpputorilla, johon myyjä vie hinnoittelemansa tuotteet ja ostaja ostaa mikäli haluaa. Tällaisella kirpputorilla ostaja ei voi kysellä myyjältä lisätietoja tuotteesta tai tingata niin halutessaan. Etuna on myöskin se, ettei tarvitse maksaa mm. pöytävuokria myydäkseen ylimääräistä tavaraa nurkistaan." Kertoi ensimmäinen ylläpitäjä.

"Lastentarvikkeet esimerkiksi ovat todella suosittuja ja edullisia. Tuotteilla on monia houkuttelevat hinnat ja tuotteet meillä ainakin löytyvät läheltä. Ei tarvitse lähteä hakemaan/etsimään esim Tampereelta." Toinen ylläpitäjistä lisäsi.

Onko FB-shoppailu turvallista? Entä mikä on sinusta nuorten asema siellä?

"Facebook-shoppailu on myyjän kannalta turvallisempaa kuin ns. livekirppis, joista varastetaan paljon tavaraa. Toisaalta koko Suomen laajuisissa FB-kirppiksissä on myös paljon huijareita, jotka pyytävät rahat tilille etukäteen mutteivät koskaan lähetä tuotetta ostajalle. Yleisesti ottaen FB-kirpputoritoiminta on turvallista, jos pitää maalaisjärjen mukana. Aivan kuten koko netin ja sosiaalisen median käytössä ylipäänsä ;)"

Lasten ja nuorten kannalta olisikin mielestäni tärkeää, että heitä opastettaisiin miten käyttäytyä ja toimia internetissä. Toimintaa tulisi myös selkeästi valvoa huoltajan puolelta. Lain puitteissa alaikäinen on oikeutettu tekemään iälleen sopivia kauppoja (eli pienimuotoisesti), mutta huoltaja on vastuussa alle 18-vuotiaan kaupoista ja huoltaja voi myöskin ne perua. Alaikäiselle ei saa myydä velaksi, eikä myöskään myydä sellaisia pelejä, DVD-elokuvia tms, joita hän ei ikänsä puolesta saisi myöskään hankittua kaupasta (esimerkiksi ikäraja, K-18). Tulisi myös muistaa Facebookin itsensä asettama ikäraja Facebookin käyttöön (13-vuotta). Tätäkin nuorempia tulee vastaan joka päivä, mutta heillä poikkeuksetta on syntymävuodeksi ilmoitettu jokin muu kuin aito syntymävuosi."
Kertoi toinen ylläpitäjä.

"Nuorten asema ei ole kovin hyvä mielestäni tällaisilla palstoilla. Heihin ei ehkä luoteta. Luullaan että he myyvät varastettua tai omia/omien vanhempien tavaroita ilman lupaa rahan toivossa. Emmekä me ainakaan halua ruveta selvittämään tällaisia tilanteita vanhempien kanssa." Kommentoi toinen ylläpitäjä nuorten asemaa koskien.

Suojaako kuluttajansuojalaki kauppoja myös FB:ssä?

"Kuluttajasuojalakihan ei päde kauppoihin, jotka yksityishenkilöt tekevät keskenään, oli sitten kyseessä FB-kirppis, nettiauto tai naapurien välisen kaupat. Kuluttajansuojalaki koskee siis yrityksen myymää tuotetta, jonka kuluttaja ostaa. Facebook-kirpputoreilla yksityiset henkilöt (eli kuluttajat) myyvät omia tavararoitaan aivan kuten perinteisellä kirppiksellä, eikä Facebookilla ole tekemistä asian kanssa. Facebookissa on paljon myös yrityksiä, jotka myyvät tuotteitaan omilla sivuillaan, mutta nämä eivät liity varsinaisesti FB:n kirpputoritoimintaan mitenkään. Niillä FB-kirpputoreilla, joilla olen ylläpitäjänä (3kpl), ei hyväksytä yritystoimintaa. Eli vain yksityiset henkilöt voivat myydä tavaroitaan, eikä esim. toiminimellä hopeakoruja tekevä yrittäjä." Kertoi toinen ylläpitäjä.

Kenellä on vastuu? Syytetäänkö ylläpitäjiä usein esim. huonoissa kaupoissa ja miten hoidatte tälläisen tilanteen?

"Vastuu on pääasiassa myyjällä ja ostajalla. Myyjä on vastuussa siitä, että antaa totuuden mukaisen kuvauksen tuotteesta myynti-ilmoituksessa ja ostajan tulee tuotetta ostaessaan tarkistaa tuotteen todellinen kunto. Ostajlla on oikeus perua kaupat, mikäli tuote ei vastaa myyjän antamaa kuvausta. Tämän takia suosin ja suosittelen ns. lähikauppoja, jolloin myyjä ja ostaja tapaavat kauppojen merkeissä. Ylläpito ei ole vastuussa FB-kirpputorilla tehdyistä kaupoista, mutta voi auttaa osapuolia selvittämään ostoon ja myyntiin liittyviä asioita. Toimimme usein järjen äänenä, sekä toisaalta myös peloitteena."  Kommentoi toinen ylläpitäjistä.

"Näissä tapauksissa kehoitamme lukemaan säännöt uudelleen ja tarvittaessa selvennämme niitä. Otamme myös myyjään yhteyttä ja harkinnan mukaan annamme parin viikon karenssin sääntörikkomuksista tai poistamme palstalta ja estämme sen käytön. Vaikeissa tapauksissa, kun myyjään ei saada yhteyttä, kehoitamme tekemään asiasta rikosilmoituksen." Jatkoi toinen ylläpitäjä.

Noudatetaanko teidän sääntöjä pääasiassa? Joudutteko usein puuttumaan myyjien tai ostajien toimintaan?

"Ylläpidon ja ryhmän jäsenten välillä on se tietty vääntö sääntöjen riittävyydestä tai tiukkuudesta. Tosi asia on se, että jos säännöistä tehdään liian tiukat, kukaan ei jaksa lukea niitä, saati noudattaa niitä. Toisaalta, on myös todistetusti huono asia jos sääntöjä ei ole tai ne ovat liian ympäripyöreät. Ylläpitämissäni kirppiksissä ei ole vielä ollut suurempia selkkauksia (tilannetta, jossa olisi esim. tehty rikosilmoitus poliisille), mutta jokaiselle kuukaudelle riittää kyllä selviteltävää pienemmissä asioissa. Viikoittain on useampia tapauksia, joissa saa muistuttaa säännöistä. Ylläpitoa pidetään liian tiukkana toisinaan, mutta olen huomannut, että jos kaaokselle antaa pikkusormen, se vie koko käden." Vastasi toinen ylläpitäjistä.

"Pääasiallisesti sääntöjä noudatetaan, kunhan vaan kaikki ne muistaisivat lukea!" Toinen ylläpitäjistä vielä kiteytti.

Mitä Facebookin säännöt sanovan tähän kirppiskaupan tekoon Facebookissa?

"Mulla ei ole sen tarkempaa tietoa siitä, onko kirpputoritoiminta kiellettyä Facebookin säännöissä. Tiedän kuitenkin sen, että yritysten toimintaa ja näkyvyyttä on alettu rajoittaa Facebookissa. Ainakin arvontoihin on jokin sääntö Facebookilla, koska sellaisia ei saa enää järjestää samalla tavalla kuten pari vuotta sitten. Uskoisin kuitenkin, että Facebook olisi alkanut tehdä asialle jotain, mikäli kirpputoritoiminta olisi sen säännöissä kiellettyä. Totuushan on, että Facebookin pohjarakenne ei ole paras mahdollinen tällaiseen toimintaan, mutta sille valitettavasti ei mitään voida. Ostaessaan yksityiseltä henkilöltä, ostajalla ei ole mitään suojaa. Ystäväni sanoin: 'takuu on voimassa niin kauan kuin takavalot näkyvät!'" Näin kommentoi asiaa toinen ylläpitäjistä.

Seuraako poliisi FB-kirppistoimintaa? Entä kuluttajavirasto?

"Poliisi ainakin on aktiivisesti mukana verkkoyhteisöissä kuten Facebookissa ja IRC-galleriassa. Virallisten Suomen Poliisin FB-sivujen lisäksi löytyy nettipoliisien profiileja, joihin voi ottaa yhteyttä kuka tahansa jos on kysyttävää. Kuuluisin nettipoliiseista taitaa olla Marko 'Fobba' Forss, joka työskentelee Hensingin poliisilaitoksella. Helsingin poliisilaitoksen lisäksi nettipoliiseja on ymmärtääkseni kaikista poliisilaitoksista, tässä vielä linkki poliisin nettisivulle, josta nimet ja yhteystiedot löytyvät:http://www.poliisi.fi/poliisi/home.nsf/pages/1888CFB3E4411B03C2257961003A1653?opendocumentNetin käyttäjille kannattaa muistuttaa, että rikosilmoituksen voi nykyään tehdä netissä poliisin nettisivuilla. Jos tulee huijatuksi FB-kirppiksellä, on aina vaihtoehto tehdä rikosilmoitus asiasta. Rikosilmoitus ei ole kuitenkaan koskaan se ensimmäinen keino vaan vasta viimeinen. Uskoisin, että kuluttajavirastokin on valveutunut Facebookin kanssa ja seuraa ainakin jollain tasolla toimintaa täällä." Kommentoi ylläpitäjä.

Mikä on sinusta tärkein asia mitä myyjän tulee tietää Facebook-kirppistoiminnasta?

"Myyjien kannattaa AINA lukea palstan omat säännöt, vaikka olisi usealla palstalla, koska kaikilla on omat sääntönsä." Kertoi toinen ylläpitäjistä.

Toinen komppasi, mutta lisäsi vielä: "Jos on epävarma siitä, onko ymmärtänyt oikein, kannattaa kysäistä ylläpidon jäseneltä ja varmistaa asia. Osa FB-kirpputoreista on koko Suomen laajuisia, jolloin kaupat hoidetaan pääasiassa postittamalla. Osa taas on paikallisia FB-kirpputoreja, joilla pääasiassa kaikki jäsenet asuvat lähellä toisiaan ja kaupat hoidetaan kasvotusten."

Mikäs sitten on sinusta tärkein asia mitä kuluttajan tulee tietää?

"Tärkein asia kuluttajansuojalaissa tosiaan on se, että laki koskee vain elinkeinonharjoittajalta (eli yritys) kuluttajalle tapahtuvaa kulutushyödykkeiden tarjoamista, myyntiä ja markkinointia. Mutta kaupan ei myöskään ole pakko tarjota vaihto- ja palautusoikeutta myymälleen tavaralle, vaan se on vapaaehtoista ja ns. hyvää asiakaspalvelua. 14vrk:n palautusoikeus on lain mukaan voimassa vain etä- ja kotimyynnissä." Kertoi toinen ylläpitäjä.

"Itse kannatan henkilökohtaista tapaamista myyjän kanssa, jos vain mahdollista. Sillä tuotteen kunnon voi tarkastaa heti." Toinen vielä kertoi.

Minä ainakin opin tästä paljon. Iso kiitos haastateltaville! Minä en tiennyt tuota kuka on vastuussa ns. huonoissa kaupoissa. Olen innokas nettishoppaaja  ja Facebook-kirppiksetkin ovat käynyt tutuksi, mutta ei ne sitten niin tuttuja olleetkaan kuin luulin :) 

Oletko sinä törmännyt ilmiöön Facebook-kirppikset? Mitä mieltä olet tästä toiminnasta? Kommentoi!

Toimittanut: Sanni, Varustamo





3 kommenttia:

  1. Taas hyvä juttu aihe. :) Itse en ole oikein uskaltanut ostaa Facebook-kirppiksiltä mitään, mutta mitä olen selaillut niin paljon hyviä tuotteita kohtuu hinnalla. Kaverit ovat tehneet hyviä kauppoja, eikä kukaan ole ainakaan vielä kertonut joutuneensa huijatuksi.

    VastaaPoista
  2. Itsekkään en ole koskaan kokeillu facebook kirppiksiä, mutta itsellänikin on paljon kavereita jotka ovat ostaneet tavaroita, mm. vaatteita tai opiskelijakämppään huonekaluja ja ovat aina saaneet kaiken aika pilkkahintaan.
    Pieni varovaisuus kannattaa silti olla aina mukana :)
    - Eino Rautiainen

    VastaaPoista
  3. Mitä tehdä sellaisen yp.n kanssa joka poistaa syyttä suotta ryhmästä, ilmoittamatta syytä ja laittanut eston , ettei edes voi laittaa pyyntöä ryhmään uudestaan..ja tämä kaikki pinestä virheestä. Ja kun tälle yp:lle laittaa yksityisviestiä, ei hän vastaa. Eli minut poisti viime vuonna elokuussa tyhjän takia(jos joku haluaa voin kertoa miksi? ) ja ei ole vieläkään kuulunut vastausta hältä, vaikka olen itse nätisti anellut anteeksi(vaikkei olisi tarvinnut) ja pyytänyt häntä ottamaan yhteyttä, etteikö jo vois unohtaa jäähyn, mutta ei vastausta. Nyt poisti minun tytön sentakia että ei ollut muistanut kirjoittaa ilmoitukseen:kuka on alustavasti varannut tuotteen" niin sentakia poisti tyttönikin jolla pari juttua myynnissä. Ja oli hällekkin laittanut eston ettei voi tahtoa uudestaan ryhmään. Siis saako noin tehdä ? onko tuo ihmismäistä käytöstä yp:ltä ??? Kuulemma muitakin "kiusaa" ja valittaa joka pienestä virheestä, mutta heille kuitenkin laittaa viestiä, mutta ei niin kivojakaan viestejä. Voitteko auttaa tässä asiassa jotenkin, eikö jo tuollainen käytös jo ole aika törkeää joltakin yp:ltä, ottaa hallinnan kaikkeen yksin ettei voi edes selvittää hienotunteisesti asiaa vaan nuin vain poistelee ryhmästä ??? Kiitos jos ymmärrätte köyhää !

    VastaaPoista