keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

8 tapaa viettää mahtava välivuosi!

Etkö löytänyt opiskelupaikkaa? Onko edessäsi vuosi vailla tekemistä? Ei hätää! Varustamo tarjoaa sinulle 8 erilaista tapaa viettää välivuotta!

1. Työnteko
Töitä voi löytää monella eri tavalla. http://mol.fi/ on erittäin kätevä väline etsimiseen. Myös kaikki tutut ja vanhempien tutut kannattaa käydä läpi piilotyöpaikkojen toivossa. Yksi keino on myös vain talsia suoraan paikan päälle ja tiedustella löytyisikö hommia. Ovelimmat seuraavat yrityksien facebook -sivuja, joilla yleensä ilmoitetaan vapaista paikoista. Myös Monsterin sivusta kannattaa tykätä! http://www.facebook.com/monsterfinland

2. Kansanopisto
Suomi on kansanopistojen luvattu maa. Kansanopistoissa voi viettää helposti vuoden opiskellen melkeinpä mitä vaan aina taiteista ja teatterista sosiaalipsykologiaan ja lakitietoon. Joissain opistoissa voi myös suorittaa yliopiston opintopisteitä. Vuosi kansanopistossa näyttää paitsi hyvältä CV:ssä, lisää monia taitojasi ja tietojasi ja asettaa sinut etulyöntiasemaan seuraavan vuoden hauissa. Kansanopistoja voit etsiä esimerkiksi http://www.kansanopistot.fi/ -sivustolta.

3. Au pairiksi?
Jos pidät lapsista ja haluat matkustaa, voi au pairina olo olla sinun juttusi! Pääset tutustumaan uuteen kulttuuriin asumalla perheessä. Saat työstäsi korvauksen ja kielitaitosi karttuu kohisten. Usein perhe myös kustantaa lentosi, joten matkustat käytännöllisesti katsoen ilmaiseksi! Erilaisia Au pair- sivustoja löydät googlettamalla "au pair." Muista kuitenkin aina olla varuillasi huijarien varalta.

4. Avoin yliopisto/amk ja kesäyliopisto
Avoin yliopisto tarjoaa mahdollisuuden opiskella yliopiston tai ammattikorkean kursseja vaikket olisikaan koulussa opiskelijana. Joissain kouluissa on mahdollista päästä seuraavana syksynä suoraan opiskelemaan jos arvosanat ovat tarpeeksi korkeat. Informaatiota avoimesta opiskelusta löytyy jokaisen koulun nettisivuilta. p.s. Kesäyliopisto on avoinna ympäri vuoden nimestään huolimatta!

5. Kymppiluokka
Jos olet yläasteikäinen, eikä toisen asteen koulutus avannut ovia sinulle, voi olla fiksua mennä parantamaan arvosanoja kympille. Kymppiluokalla ovat monet kokeneet olleensa paljon motivoituneempia kuin aiemmin, ja jos jaksat tehdä töitä, on paikka lukiossa tai amiksessa seuraavana vuonna taattu! Tutustumisen arvoinen on myös Siltavalmennus, jossa voit opiskella tekemisen kautta! http://www.siltavalmennus.fi/index.php/tule-siltaan

6. Reppureissaamaan!
Jos olet avoinmielinen ja rohkea, ja kaiken lisäksi vakavarainen, ei sinun tarvitse muuta kuin pakata reppusi ja varata lennot. Budjettimatkailija osaa hyödyntää halpoja ja jopa ilmaisia yösijoja, esimerkiksi CouchSurfing -palvelua, jossa voi päästä nukkumaan jonkun sohvalle. (http://www.couchsurfing.org/) Jos sinulla on tuttuja tai sukulaisia ulkomailla, ilmoita heille, että tulet pariksi kuukaudeksi matkailemaan; he majoittavat sinut varmasti mielellään. Lisätietoa ulkomaille matkaamisesta saat osoitteesta http://maailmalle.net/

7. Armeija/Sivari/Vankila
Pojille tämä on tietenkin iso kysymys, sillä heillä harvemmin on vaihtoehtoja. Kuitenkin jo valinta armeijan ja siviilipalveluksen välillä voi olla haastava. Siviilipalvelus kannattaa ottaa mahdollisuutena tehdä töitä tulevaisuuden ammatissa. Harjoittelupaikka kannattaa siksi valita huolellisesti. Vankila tuskin houkuttelee ketään, mutta jos haluat ilmaista mielipiteesi pakollisesta varusmiespalveluksesta, voi se olla sinulle oikea ratkaisu.
Tytöt voivat tietenkin myös halutessaan mennä armeijaan. Moni hyötyy upseerikoulutuksesta myöhemmin elämässään pyrkiessään johtotöihin.

8. Itsesi kehittäminen
Jos olet luonteeltasi oma-aloitteinen, voit käyttää vuoden kykyjesi kehittämiseen omissa oloissasi. Lainaa kirjastosta kasa kirjoja ja perehdy alaan joka kiinnostaa sinua. Jos se on talous, opiskele bisnestä ja lue taloussivut sanomalehdestä. Jos se on elokuva, hanki referenssimateriaalia ja kuvaa paljon omia filmejä. Tee kokeiluja ja muistiinpanoja. Esimerkiksi IT-alalla vaaditaan ennemmin tietotaitoa kuin tutkintoa, jolloin saatat päästä töihin ilman koulujen käymistä.

Rosa

Kuvat (c) Woodleywonderworks, fortherock, muppetspanker

3 kommenttia:

  1. Hieno ja kattava paketti Rosa! :) Kivaa kun olit huomioinut myös ns. epävirallisia muotoja välivuoden viettoon! Itse vietin lukion jälkeen välivuoden työkkärin tukemassa harjoittelussa koulunkäyntiavustajana. Välivuosi ei ole ollenkaan huonompi ratkaisu, jos keksii itselleen mielekästä tekemistä!
    Sara, Varustamo

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia kansanopistojen tarjonnan esittelystä. Monimuotoista opetusta ja yksilöllistä kasvua tukevat kansanopistot tarjoavat suuntautumisopintoja (toiset sanovat: välivuotta), joiden avulla opiskelija saa potkua jatko-opintoihinsa. Selvitysten mukaan lukuvuosi kansanopistossa lisää korkeakouluvalmiuksia ja parantaa oppimisvalmiuksia, tukee itsenäistymistä, luo verkostoja ja luo suuntaa elämänvalinnoilla.
    Aki Ojakangas

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommentista, Aki! Kansanopistot tarjoavat kyllä hienon monipuolisesti erilaisia suuntautumisopintoja, ja mainitsemiasi selvitysten tuloksia on helppo uskoa. Tärkeää olisikin keksiä välivuodeksi jotain kiinnostavaa ja kehittävää puuhaa ja siten kääntää välivuosi voitoksi, vaikkei itse olisi välivuotta valinnutkaan.
    Telma, Varustamo

    VastaaPoista