Harmi ettei uravalintaan ole yhtä yksinkertaisia vastauksia kuin yhteenlaskuun.. Kuva Flickr, trialsanderrors |
Yliopistosta valmistumisen alkaessa vihdoinkin häämöttää vuoden päässä on tuleva ammatti alkanut mietityttää yhä enemmän, ja päätin varata ajan uraohjaajalle, vaikka yleensä tapanani on kaivaa tiedot itse netistä. Omassa päässäni pyörivät vuorotellen suunnitelmat niin sosiaalityöstä kuin opettajuudesta, henkilöstöalasta tai jostain aivan muusta, ja halusin saada tähän sekamelskaan hieman asiantuntevia neuvoja. Kannattiko uraohjaus? Kyllä! Sain jutella kaksi tuntia todella mukavan ohjaajan kanssa. Mietimme yhdessä työhistoriaani ja kiinnostuksenkohteita sulkien pois ei-kiinnostavia vaihtoehtoja ja pohtien kiinnostavia. Session lopuksi olin saanut selkeytettyä omia ajatuksia sekä neuvoja siitä, mille alalle minulla jo olisi mahdollisuuksia ja minne kannattaisi hakeutua puoli-ilmaisena työvoimana -työharjoitteluksikin kutsuttuna ajanjaksona- työkokemusta saadakseni. Osan asioista jo tiesin, mutta keskustelu jonkun, varsinkin näistä asioista tietävän henkilön kanssa, sai mahdollisuuteni järjestymään päässäni paljon loogisempaan muotoon. Lisäksi sain neuvoja CV:ni suhteen. Voin lämpimästi suositella uraohjaajan kanssa jutustelua. Saadaksesi ohjauksesta eniten irti kannattaa etukäteen miettiä hieman, mitä haluaisit kysyä ja mitä ominaisuuksia työssäsi pitäisi olla.
Mistä sitä uraohjausta sitten saa? Tampereella esimerkiksi
- Tampereen yliopiston ura- ja rekrytointipalvelut yliopisto-opiskelijoille ja vastavalmistuneille
- Työvoimatoimiston ammatinvalinta- ja urasuunnittelu kaikille
- Kestävät koulutus- ja uravalinnat -projekti tamperelaisille 17-29-vuotiaille nuorille työttömille
- AKU-toiminta tamperelaisille ja Tampereen seutukuntalaisille alle 18-vuotiaille nuorille
- KOHO-palvelut tamperelaisille 17-24-vuotiaille nuorille
Jos et halua mennä vielä henkilökohtaisesti juttelemaan, voit pohtia ura- ja koulutussuunnitelmiasi netissä esimerkiksi seuraavien sivujen avulla:
- Aarresaaren urasuunnitteluopas suunnattu erityisesti yliopisto-opiskelijoille, mutta varsinkin tehtävistä voi olla muillekin hyötyä
- A-URA tarjoaa tietoa ja tehtäviä
- AVO ammatinvalintaohjelma
- Eximian urakone
- Google hakusanoilla uraohjaus, ammatinvalintaohjaus, ammatinvalintatesti...
- ja tietenkin me Varustamon vertaisohjaajat esimerkiksi IRC-galleriassa ja Facebookin Kesäkelluke-chatissa, mikäli haluat jutella itsesi ikäisten nuorten kanssa!
Terhi, Varustamon vertaisohjaaja
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKiinnostava juttu! Itse olen aina kammonnut kaikkia tuollaisia "virallisia" ohjauskeskusteluja, mutta juttusi perusteella tuli sellainen olo, että voisihan sitä itsekin käydä juttelemassa asiantuntevan ohjaajan kanssa! :)
VastaaPoistaSuosittelen, ei tuntunut mitenkään viralliselta :)
PoistaTerhi