Otto opiskelee Nokian lukiossa ja valmistuu ylioppilaaksi nyt syksyllä 2012.
Sanni opiskelee kolmatta vuotta lähihoitajaksi Valkeakosken ammatti- ja aikuisopistossa.
Millainen on tyypillinen koulupäivä/-viikko?
Otto: Lukiossa koulupäivien pituus riippuu jaksoon valittujen kurssien määrästä. Yleinen kurssimäärä on 5 - 7 kurssia jaksoa kohden. Sillä määrällä päivien pituudet ovat keskimäärin 4 - 6 tuntisia. Kolmannella vuodella kurssien määrä vähenee, jolloin jää aikaa esimerkiksi yo-kokeiden lukulomaa varten. Koulua on pääsääntöisesti viisi päivää viikossa.
Sanni: Ammattikoulussa tyypillinen koulupäivä ja kouluviikko varmasti vaihtelevat ammattikouluittain. Me emme valitse kursseja juurikaan, joten emme voi hirveästi vaikuttaa lukujärjestyksen sisältöön. Tyypillinen koulupäivä riippuu jaksosta: onko pakollisia aineita kuten äidinkieltä ja matikkaa, vai onko ammatillisia aineita. Melko tyypillistä on, että meillä on koko päivänä yhtä ja samaa opettajaa, sekä yhtä ja samaa ammatillista ainetta. Usein kuitenkin ammatillisen opiskelun päivään kuuluu teoriaa, keskustelua ja käytännön harjoittelua.
Työmäärä: pystytkö esimerkiksi käymään töissä koulun ohella?
Otto: Lukio vie oman aikansa vapaa-ajasta, koska siellä tulee todella paljon läksyjä. Jos koulu loppuu esimerkiksi neljältä ja sen jälkeen tekee läksyt, ei aikaa työntekoon juurikaan jää. Itselleni pari päivää viikossa parin tunnin ajan tehtävä työ on sopiva määrä. Monet keskittyvät viikonloppuisin työntekoon, joka on myös hyvä vaihtoehto. Kun osaa jäsentää ja aikatauluttaa koulun ja työnteon keskenään, saa ajan varmasti riittämään.
Sanni: En ole tainnut saada ollenkaan läksyä koko ammattikoulu aikana, vaikka on kolmas vuosi jo menossa. Näyttösuunnitelmia on täytynyt tehdä ja opinnäyte vie paljon aikaa, mutta olen kyllä ehtinyt käydä töissä koulun ohella aivan tarpeeksi. Työharjoittelun aikana itse en ainakaan jaksa tehdä iltatöitä, että viikonloppuisin sitten.
Millaista on sosiaalinen elämä?
Otto: Koulussa ja sen ulkopuolella on hyvät mahdollisuudet sosiaaliseen elämään. Koulussa näkee koko ajan kavereita. Tunneilla opiskelu sujuu monesti ryhmätöissä tai ihan vain kaverin kanssa. Välitunneilla on hyvä palautua kaveriporukan kanssa ja ajatella hetken muuta kuin koulua. Koulun ulkopuolella viikolla aikaa jää yleensä iltaisin kavereiden tapaamiseen. Itselläni golfin pelaaminen tuo virkistäviä sosiaalisia hetkiä ja vaihtelua rankkoihin koulupäiviin. Viikonloput ovat itselläni yleensä pyhitetty kavereiden kanssa olemiseen ja rentoutumiseen.
Sanni: Koulussa tulee juteltua paljon luokkakavereiden kanssa ja meillä on myös ammattikoulussa paljon keskustelua ja ryhmätöitä. Iltaisin jaksaa hyvin viettää aikaa kavereiden kanssa, jos ei ole töissä. Viikonloppuisin sitten on ainakin aikaa nähdä kavereita. Itse olen kyllä sortunut siihen, että joudun liiankin usein sanomaan kavereille, että olen töissä. Pitäisi antaa itselle enemmän aikaa rentoutumiseen.
Entä opiskelutavat yleisesti ja valinnanvara opintojen suhteen?
Otto: Lukiossa saa itse valita kurssien määrän ja sen mitä kursseja haluat ottaa mihinkin jaksoon. Vuosittaiset kurssimääräsuositukset ja tietyt pakolliset aineet ohjaavat kuitenkin pitkälti lukujärjestyksen laatimista. Itselleni mahdollisuus valita omat kurssini ovat olleet välillä hyödyksi. Vaikeita aineita ei kannata ottaa enempää kuin niitä on pakollisena. Jos esimerkiksi harrastus tai työ vie osan vapaa-ajasta, kannattaa lukujärjestys laatia sopivan laajuiseksi. Lukiossa pystyy keskittymään tiettyihin aineisiin, jotka ovat kiinnostavia tai helppoja. Lukion loppurutistus eli ylioppilaskokeet vaativat kaiken tiedon mitä olet kyseisestä aineesta koko aikana oppinut. Sen takia on tärkeää, että opiskelu on mukavaa ja oppiminen tehokasta. Valinnanvaraa opinnoissa on jonkin verran. Voit lukea eri kieliä, matemaattisia aineita ja koulusta riippuen esimerkiksi teatteri-ilmaisua. Parasta kuitenkin on se, että yhtä ainetta kohden löytyy paljon ja monipuolisesti kursseja opiskeltaviksi ja omasta mielestään turhat aineet voi jättää pois.
Sanni: Ammattikoulussa saa valita vapaasti valittavat kurssit, joita on 10 opintoviikkoa, lisäksi me olemme yhdessä luokan kanssa äänestämällä valinneet muut valinnaiset opinnot. Käyn pientä ammattikoulua, joten kursseja ei voi niin paljoa valita kuin isommissa kouluissa. Opiskelutavasta tulee mieleen, että opiskelussa täytyy itse ottaa vastuuta melko paljon, koska opettaja ei enää hengitä samalla tavalla niskaan kuin esimerkiksi yläasteella. Lisäksi opiskelu myös ammattikoulussa vaati työtä yleisestä bemariamis-harhakuvasta huolimatta. Suosittelen kaikille aloittaneille amiksille, että ottakaa tosissaan heti alusta niin on helpompaa sit lopussa!
Muita plussia/miinuksia?
Otto: Plussaa on ehdottomasti vapaus valita itseään kiinnostavat aineet ja aiheet. Lukiossa opiskelu on itsenäisempää ja vastuu opiskeluaan kohden kasvaa. Itselleni se on tuonut jollakin tapaa lisää motivaatiota, kun saa itse päättää asioista, vaikka välillä tuntuu, ettei meinaa selvitä kaikesta koulutyöstä. Lukio antaa hyvän pohjan ja mahdollisuuden päästä oikeastaan mihin vain jatko-opiskelupaikkaan, kunhan siihen jaksaa kunnolla panostaa.
Sanni: Plussaa ainakin on se, että opiskellaan käytännön kautta melko paljon. Sopii mulle hyvin. Lisäksi tykkään, kun saa ottaa itse vastuuta, eikä tekemisiä kytätä enää. Miinuksena tulee mieleen yleisaineiden helppous, koska minulle ne olivat helppoja. Kertaus on opintojen äiti, eikö ;)
Otto ja Sanni, Varustamo
kuva http://www.flickr.com/photos/rosipaw/4368400126/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti