Miksi käyttää somea?
Somen käyttö liittyy useimmiten ensisijaisesti hupikäyttöön: videoiden katseluun ja lataamiseen YouTubessa, chattailuun mesessä tai Facebookissa, kuvien katseluun ja kommentointiin esimerkiksi IRC-Galleriassa tai hauskojen juttujen lukemiseen blogeista. Somen käytöllä voi kuitenkin olla monia eri ulottuvuuksia. Sitä voi hyödyntää ryhmien yhteisessä toiminnassa tai vaikkapa työnhaussa. Some mahdollistaa tiedon jakamisen kätevästi ja nopeasti isollekin joukolle: Olipa kyseessä sitten reissukuulumisesi, uusin kirjoitelmasi tai päivän polttava kysymys. Somen avulla on myös helppoa pitää yhteyttä sellaisiin ihmisiin, joita ei päivittäin näe.
Kuvan lähde |
Mitä tulee ottaa huomioon somen käytössä?
Somen käyttötarkoituksesta riippuen voi olla tarpeellista kiinnittää huomiota hieman erilaisiin asioihin: Jos käytät somea jonkin organisaation tai ryhmän jäsenenä, tulee sinun ottaa myös tämän taustaorganisaation tai -ryhmän sopimat pelisäännöt huomioon somessa toimiessasi. Vähän samaan tapaan kuin esimerkiksi jalkapalloa pelatessa: Et voi viilettää pitkin kenttää täysin omien mielitekojesi ja sääntöjesi mukaan, vaan sinun tulee tietää pelin säännöt, tietää ketkä kuuluvat joukkueeseesi ja ottaa joukkueen jäsenet huomioon.
Mieti, mitä verkkotunnuksia käytät kirjautuessasi uuteen some-palveluun. Käytä mieluiten sellaista sähköpostiosoitetta, joka on sinulla jatkuvassa käytössä ja jonka käyttöoikeus ei rajoitu johonkin tiettyyn ajanjaksoon - esimerkiksi koulun sähköposti rajoittuu vain opiskeluaikaiseksi. Huolehdi myös, että salasanasi ei ole ennalta arvattava!
Kun olet luomassa käyttäjätunnukset uudelle sivustolle, ota selvää sen käyttöehdoista ja pelisäännöistä. Tarkista palvelun käyttöehdot, koska saatat luovuttaa kaikki oikeudet palvelun tarjoajalle kirjautuessasi. Kunnioitathan palveluntarjoajan asettamia sääntöjä ja asettamia “lakeja”. Somessa pätevät lisäksi samat lait kuin muuallakin yhteiskunnassa - mm. henkilötietolaki sekä tekijänoikeuslaki. Tekijänoikeuksista on tärkeää pitää huolta silloin, kun julkaiset jonkun muun kuin itsesi tuotoksia esim. tekstiä, kuvia, videoita. Kerro aina selkeästi, mistä tuotos on peräisin ja kenen tekemä se on.
Uuteen some-palveluun kirjautuessa on hyvä tutustua sen toimintoihin huolellisesti. Ota selvää, mistä löydät lisää tietoa ja apua kyseiseen palveluun liittyen. Toisinaan some-sivustot saattavat muuttua paljonkin lyhyessä ajassa, jolloin korostuu “hereilläolon” tärkeys. Esimerkiksi Facebookin puolella ajoittain tapahtuneet muutokset ovat herättäneet kiivaita keskusteluja ja uutisointia, kun käyttäjät eivät ole olleet tietoisia tulevista muutoksista ja niiden vaikutuksista. Kannattaa ottaa tavaksi tarkistaa aina silloin tällöin some-palvelun ominaisuudet ja käyttöasetukset.
Somen käytön luonteeseen kuuluu jakaminen, avoimuus ja yhteisöllisyys. Mieti kuitenkin huolella, mitä tietoja haluat itsestäsi jakaa koko maailmalle. Suojaa yksityisyyttäsi ja harkitse, mitä sanot. On hyvä aika ajoin tarkistaa kaikki some-profiilinsa ja niiden yksityisyysasetukset. Hyvänä nyrkkisääntönä voit käyttää vaikkapa seuraavaa: Älä julkaise mitään, mitä et haluaisi isovanhempiesi tai tulevan työnantajasi sinusta tietävän tai näkevän.
Mitä haluat ihmisten sinusta ajattelevan?
Ota selvää. Tee taustatyösi kunnolla ja tutustu käyttämääsi some-palveluun, sen asetuksiin ja käyttömahdollisuuksiin sekä -tapoihin. Kun perustiedot on kunnossa, on helpompaa lähteä rakentamaan omaa some-profiiliaan palveluun ja arkipäiväinen käyttö helpottuu.
Vähemmän on tarpeeksi. Mieti huolella, mitä julkaiset, miksi ja milloin. Harkitse jokaisen julkaisun kohdalla, onko se tarpeellinen ja kertooko sen sisältö hyvin sen, mitä haluat sanoa. Liian tiivis julkaisutahti voi uuvuttaa some-profiilisi seuraajat, mutta toisaalta on tarpeen pitää somea aktiivisesti yllä. Harkitse, millainen päivitystahti sopii tarkoitukseesi.
Ole oma itsesi. Julkaisusi ovat mielenkiintoisempia silloin, kun ne kuvastavat persoonaasi. Kun pidät persoonallisuudestasi kiinni loogisesti koko ajan, sinun ei tarvitse erikseen miettiä, miten mistäkin asiasta tulisi viestiä. Sinun ei myöskään tarvitse esittää tietäväsi enempää kuin oikeasti tiedät - kysy rohkeasti neuvoa, jos et osaa tai tiedä jotain.
Ole huomaavainen. Käyttäydy myös somessa hyvien käytöstapojen mukaisesti. Julkaise vain asioita, jotka tiedät todeksi ja jotka eivät vahingoita tai loukkaa ketään. Tarkista, ettet kadu jälkikäteen julkaisuasi, koska netistä ei voi lopullisesti poistaa mitään. Et varmaankaan halua päätyä Feissarimokiin (www.feissarimokat.com) tai tulla pilkatuksi julkaisujesi sisällön takia.
Ole huolellinen. Älä jaa linkkejä lukematta niiden sisältöä äläkä kommentoi puolihuolimattomasti. Ota aikaa julkaisujen ja vastausten kirjoittamiselle - laatu ratkaisee, ei määrä.
IRL-hetki
Käytä teknisiä välineitä harkintakykysi mukaan. Nykyään on mahdollista käyttää monia somepalveluita esimerkiksi kännykän kautta, mutta muista käyttää harkintakykyäsi siinä, koska on sopiva hetki kaivaa kännykkä, tablettitietokone tai läppäri esiin. Harkitse, haluatko saada kännykkääsi merkkiäänen jokaista some-välineen aktiivisuutta varten, vai riittääkö some-alustojen säännöllinen tarkistus käyttötarkoituksiisi. Välillä on hyvä irtautua somesta ja keskittyä IRL-hetkiin (In Real Life) eli
oikeaan elämään.
Kuvan lähde |
Nauti. Seuraa somessa sinua kiinnostavia asioita, ole sopivasti utelias ja pidä hauskaa.
Lähteinä käytetty:
http://www.kotus.fi/index.phtml?s=3345
http://blogit.jamk.fi/viikonvarma/sosiaalisen-median-kayttoopas/
http://www.tricycle.com/feature/ten-mindful-ways-use-social-media
Linkkivinkkejä:
Perusteelliseen sosiaalisen median sanastoon pääset tutustumaan täällä: http://www.tsk.fi/tiedostot/pdf/Sosiaalisen_median_sanasto
Englannin kielen taitoiset voivat katsoa ja kuunnella videopätkän sosiaalisen median perusideasta (Social Media in Plain English): http://www.youtube.com/watch?v=MpIOClX1jPE&feature=player_embedded
Tässä blogitekstissä on käsitelty tärkeimpiä some-käyttäytymisen sääntöjä ja netikettiä, mutta lisätietoa löydät esimerkiksi täältä: http://www.internetopas.com/netiketti/
Tekijänoikeuksista ja niiden huomioimisesta löydät lisätietoa esimerkiksi täältä: http://www.slideshare.net/tarmot/presentations
Telma, Varustamo
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti