tiistai 11. syyskuuta 2012

NUORET VERKOSSA - Kulissien takaa

Varustamon "NUORET VERKOSSA - Sosiaalisen median mahdollisuuden ohjaustyössä" -seminaarissa ja workshop-päivässä vaihdettiin Tampereen ammattikorkeakoululla 6. - 7.9.2012 kahden päivän ajan kokemuksia ja tietoa sosiaalisen median käytöstä nuorten ohjaustyössä. 

Itse hyppäsin mukaan seminaarin ja workshopin valmistelutiimiin kesäkuun alussa, ja tapahtuman järjestelyistä muodostuikin kesän ajan aikaavievin työtehtävänäni muiden lomaillessa. Seminaarin järjestelyt aloitettiin järjestäjätiimin kokoonnuttua puhujien ja panelistien metsästyksellä, jota jatkui elokuun puoliväliin saakka. Osa puhujista ja panelisteista oli jo ennestään tuttuja, mutta osan löysimme netistä sopivia aihealueita googlettamalla. Olen jo aiemmin luottamustehtävissä ollut mukana järjestämässä tapahtumia, mutta seminaarin ja workshopin järjestelyt tarjosivat silti oppimiskokemuksia: millaista on järjestää kaksipäiväistä tapahtumaa isomman organisaation edustajana? Mistä löydät sopivia puhujia ja asiantuntijoita ja kuinka saat heihin yhteyden, etenkin huomioonottaen Suomen suosituimman loma-ajan osumisen keskelle seminaarijärjestelyjä? Näiden isompien kokonaisuuksien lisäksi opin paljon myös pienempiä käytännön asioita: e-lomakkeen muokkausta ja käyttöä, matkalaskutusta, tiedostojen lataamista wordpress-sivustolle, tilavarausten tekemistä ynnä muuta.

Vaikka tapahtuman järjestelyt aloitettiin jo aikaisin kesällä, tuli niiden kanssa kuitenkin hoppu elokuussa lukuvuoden alkaessa ja ihmisten palaillessa lomilta. Elokuu ja syyskuun alku hujahtivat silmien edessä vauhdilla, ja lopulta koitti kaikkien puheluiden, sähköpostien, tiedotteiden kirjoittamisen ja muiden pienempien sekä isompien järjestelytöiden jälkeen seminaaripäivä. Kauniin aurinkoisen syysaamun tunnelma oli kihelmöivä, kun seminaariosallistujat alkoivat pikkuhiljaa saapua ilmoittautumisen kautta aamukahville.

Seminaaripäivän aikana kuultiin puheenvuoroja pirkanmaalaisten nuorten nykytilanteesta, kokemuksia ja kyselytuloksia verkossa tehtävästä ohjaustyöstä sekä verkkovertaisohjauksesta. Näiden puheenvuorojen jälkeen seminaariosallistujia tuntui mietityttävän erityisen paljon kysymykset liittyen verkossa toimivien ohjaajien koulutustarpeisiin, sosiaalisen median käytön turvallisuuteen ja anonyymiyteen sekä työprofiilien käyttöön esimerkiksi Facebookissa. Näitä asioita käsiteltiin myös twitterin puolella #someohjaus-keskustelussa, joka oli koko tapahtuman ajan ilahduttavan aktiivinen - torstain seminaarin aikana jopa yksi Suomen twitter-keskusteluaiheiden aktiivisimpia!
Seminaarin panelistit vauhdissa
Paneelikeskustelussa keskusteltiin muun muassa sosiaalisessa mediassa tapahtuvan ohjaustyön tulevaisuuden näkymistä ja kohderyhmistä sekä nuorten sosiaalisen median käytöstä. Keskustelu kiteytyi seuraaviin virkkeisiin, jotka lähtivät twitterissäkin kiertämään: "Nettiä voi tarkastella uutena digikaupunginosana, joka tulee osaksi ns. normaalia katutyötä nuorisotyössä." ja "Some ei tuo lisäarvoa nuorille vaan se on yhtä itsestään selvää kuin kenkien laitto ulos mennessä."

Perjantain workshopissa oli joukko innokkaita some-oppijoita, joita Pauliina Mäkelä tutustutti yhteisöllisen median ihmeelliseen maailmaan. Käsittelyssä oli mm. Facebook, Google+, Blogger, Twitter, Etherpad ja TodaysMeet. Workshopissa kuului kova tietokoneen näppäinten näpyttelyn sekä puheensorinan ääni, kun osallistujat tutustuivat pelottomasti itselleen uusiin sosiaalisen median välineisiin Pauliinan ja Varustamon väen opastuksella. Itse pääsin tutustuttamaan yhtä workshop-osallistujaa alusta alkaen Facebookin saloihin, ja monet osallistujista loivat itselleen Twitter-tilit. Oli hienoa nähdä niin paljon intoa ja tietämyksen avointa jakoa samassa tilassa!

Tahdon vielä kerran sekä omalta osaltani että järjestäjätiimin puolesta kiittää jokaista seminaariin ja/tai workshopiin osallistujaa! Oli ilo kuulla mielenkiintoisia puheenvuoroja, seurata aktiivista keskustelua niin twitterissä kuin livenä paikanpäälläkin sekä oppia itsekin uutta. 

Telma Rivinoja, Varustamo

Seminaarin ja workshopin aikana käytyä twitter-keskustelua pääset seuraamaan osoitteessa https://twitter.com/#!/search/realtime/%23someohjaus.
Seminaarin ja workshopin materiaalit löytyvät Varustamon nettisivuilta http://varustamo.projects.tamk.fi/tutkimus/seminaarit/
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti