torstai 13. kesäkuuta 2013

Kulissien takaa – kuinka Vertaisena verkossa -seminaari järjestettiin?

Varustamon päätösseminaari järjestettiin Tampereen Monitoimitalo 13:ssa viime viikolla 5.6. Seminaarin pohdinta aloitettiin jo alkukeväästä. Täydellä teholla järjestelyt pääsivät alkamaan, kun seminaaritiimi eli Telma, Terhi ja Anna aloittivat kokopäiväisinä vertaisohjaajina toukokuun alussa. Useampi käsipari olikin tarpeen, sillä yhden päivän seminaarissakin on paljon tekemistä näin tiiviillä aikataululla.

Ensin oli tietenkin hankittava paikka, jossa järjestää seminaari. Olimme vierailleet jo aiemmin Monitoimitalo 13:ssa, joten emme juuri muita paikkoja harkinneetkaan. Akuutein työ oli puhujien ja esiintyjien etsintä, mitä oltiinkin aloitettu jo hieman ennen kuin seminaaritiimi aloitti kokoaikaisena. Google apunamme listasimme sopivia esiintyjiä, joista yhdessä karsimme parhaat, joita pyytää mukaan. Muutama ensimmäisenä löytämäämme henkilöä ei muiden kiireiden vuoksi päässyt, mutta tämä ei lopulta haitannut, kun saimme Leena Tuuttilalta Verkestä erinomaisen ja Varustamon teemaan hyvin liittyvän avauspuheen.
Suuri osa seminaarijärjestelyistä hoidettiin Varustamon työtilasta eli Luolasta käsin. Kuva: Anna

Iltaohjelma olikin asia erikseen -mikä mahtaisi houkuttaa nuoriakin paikalle? Pohdimme mm. tv-ohjelma Putouksen koomikkoja, mutta aluksi ehkä hieman puolitosissaan viikkopalaverissa heitetty ehdotus Duudsoneista sai meidät innostumaan. Onneksemme Duudsonien kiireinen kaksikko Jarno ja Jarppi sattuivat seminaaripäivänämme olemaan vapaalla, joten nappasimme heidät illan päätähdiksi. Illalle vaadittiin kuitenkin myös musiikkia. Seminaaritiimin ollessa varttuneemmasta päästä vertaisohjaajistamme pohdimme, millainen bändi nuoria kiinnostaisi. Yksi vertaisohjaajien suurehkon ikähaarukan ja määrän hyviä puolia on, että aina voi kysyä neuvoa muilta niinpä kysyimmekin ehdotuksia muilta ja löysimme räppibändi Reaktion, josta innostuimme kaikki heti. Jopa bändin sanoitukset mm. omien haaveiden toteuttamisesta ja jopa mainiten Facebookin ja Twitterin sopivat meille täydellisesti.

 
Reaktio valikoitui iltaohjelman tunnelmannostattajaksi.

Tyhjällä mahalla ei jaksa kukaan keskittyä, joten eräs tehtävä oli etsiä ruokailupaikka. Aikataulun vuoksi sen piti olla vielä lähellä seminaaripaikkaa. Loppuseminaarin ollessa kyseessä ajattelimme, että päivällinen voisi olla hieman juhlavampikin. Useammasta paikasta tarjouksia pyydettyämme olikin seminaaritiimi vaikeiden valintojen äärellä, kun pohdimme, mikä ruokalista olisi paras. Seminaarin aloituksen kahvitarjoilu onnistui onneksi Monitoimitalo 13:n kahvilan puolesta kätevästi.
Jopa menun valitseminen kuului seminaaritiimin tehtäviin. Kuva: Hanna

Saatuamme aikataulun selväksi oli olennaisimman aika: kuinka tiedotamme seminaarista, jotta saamme sinne osallistujia. Ensimmäisenä kutsut läksivät yhteistyötahoillemme, minkä jälkeen laajensimme tiedotusta. Mainostimme seminaaria sekä kutsumalla ihmisiä, että sosiaalisessa mediassa, mm. Facebookissa, Twitterissä. Kiinnostuneita ammattilaisia osallistumaan löytyikin, mutta nuorten houkuttelu iltaohjelmaan tuotti enemmän päänvaivaa. Teetimmekin iltaohjelmaa varten erillisiä flyereita ja teimme sille oman, nuoria houkuttelevamman, Facebook-tapahtuman. Vertaisohjaajan työnkuva on usein monipuolinen, ja tällä kertaa siihen kuului siis myös flyereiden jakoa kaupungilla ja nuorisotiloihin. Mietimme myös muita mainostuskeinoja ja lähetimme juttuvinkkejä esimerkiksi tiedotusvälineille.
Vertaisohjaajat touhukkaina hieman ennen h-hetkeä. Kuva: Hanna

Seminaaripäivän aamuna nimilaput odottelemassa ottajiaan. Kuva: Hanna

Hyvissä ajoin ennen seminaaria tehtiin vertaisohjaajien kesken työnjakoa päivän tehtävistä. Itse seminaaripäivän aamuna puuhaa riittikin Monitoimitalo 13:ssa kaikille vertaisohjaajille heti aamusta asti. Osa teippaili opasteita sokkeloisen rakennuksen seinille, osa valmistautui ottamaan vastaan seminaarivieraat järjestelemällä ilmoittautumispisteen kuntoon, osa muutti tietokoneluokan seminaarin some-klinikaksi. Myös päivän aikana vertaisohjaajat ehtivät mitä erilaisimpiin tehtäviin. Muutama vertaisohjaajista piti luento-osuudessa puheenvuoron Varustamon toiminnasta, pari taas osallistui ryhmätyöskentelyyn seminaarivieraiden kanssa. Lisäksi vertaisohjaajia tarvittiin opastamaan some-klinikalla ja ryhmätyöskentelyn kirjureina. Iltaohjelman järjestelyissä riitti myös vilskettä: Duudsoneiden ja Reaktion sound-check, osallistujien ilmoittautumisten vastaanotto sekä erittäin tärkeänä koko iltaohjelman juonto, jonka Laura-vertaisohjaaja hoiti tyylikkäästi. 
Vertaisohjaajat Terhi, Anna ja Telma äänessä. Kuva: Ulla-Maija Koivula
Seminaariyleisö oli tarkkaavaista ja aktiivista! Kuva: Ulla-Maija Koivula

Seminaarin järjestämisessä on paljon tehtävää, mikä ei näy ulospäin. Edellä kerrottujen asioiden lisäksi on otettava huomioon osallistujien ilmoittautuminen, budjetointi, opasteet paikalle, erikoisruokavaliot jne. Onneksi meitä oli useampi asioita pohtimassa. Itse seminaaripäiväkin tuntui astetta stressaavammalta, kun oli itse vastuussa. Tarinalla oli kuitenkin onnellinen loppu: seminaari sujui erittäin hienosti!

Seminaaritiimin puolesta Terhi ja Anna, Varustamo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti