maanantai 10. kesäkuuta 2013

Nuorten Kevät-teemaseminaari

Osallistuimme Varustamosta Nuorten kevät -ESR-teemaseminaariin Helsingissä tiistaina 21.5.2013. Seminaarissa esillä oli ESR-hankkeita, joiden tarkoituksena on parantaa nuorten hyvinvointia. Lisäksi puhumassa oli nuorisotutkija Helena Helve ja dokumenttielokuvaohjaaja Virpi Suutari.

Tervetulopuheenvuoro. Kuva: Telma

Taidepaja tarjosi seminaariväelle mahdollisuuden taiteiluun! Kuva: Telma

Päivä alkoi aamukahvien jälkeen hankkeiden toiminnallisella esittelyllä. Tämä oli mielenkiintoista vaihtelua luentojen kuunteluun, ja aamupäivä hurahti hetkessä ohi! Ensin suuntasimme Vyyhti-projektin pisteelle, jonka tavoitteena on kehittää paikallisia luovia verkostoja. Heillä olikin kekseliäs keino saada ideat virtaamaan: jättikokoinen pelilauta. Osallistuimme puolen tunnin peliin, jonka aikana ideoimme mm. hankkeen tulosten levittämiskeinoja. Pelin jälkeen suuntasimme katsomaan Eksoten Nuorten TaidePajan nuorten esitystä koskien nuorisotakuuta. Näytelmä toi esiin nuorten näkökulmaa ja sai yleisön nauramaan. Aikaa oli vielä hetki jäljellä, joten viimeisenä tutustuimme ARMI -arkiohjauksen malliin, jossa arkiohjaajat päivystävät kouluilla auttamassa nuoria arjen pulmissa ja esimerkiksi työnhaussa. Malli kuulosti toimivalta ja ohjaajat helposti lähestyttäviltä. Muitakin mielenkiintoisia pisteitä olisi seminaarissa ollut tarjolla, mutta valitettavasti aika loppui ja suuntasimme lounastauolle. Onneksi olimme jakautuneet alussa varustamolaisten kesken, joten kuulimme kokemuksia muistakin pisteistä.
Nuorten Taidepajan esitys. Kuva: Sara

Vyyhti-projektin lautapeli. Kuva: Sara
Helena Helven puheenvuoron aiheena oli nuorten arvojen, asenteiden ja elämäntyylien muutokset. Yhtenä aiheena oli, kuinka laman vaikutus näkyi 1990-luvulla kasvaneisiin nuoriin ja kuinka tilanne on nyt samanlainen globaalissa mittakaavassa. Puheenvuorojen välissä käytiin keskustelua siitä, kuinka nuoret tulisi ottaa mukaan heille suunnattujen palvelujen suunnitteluun esimerkiksi jo toisella asteella. Yleisöstä myös huomautettiin, että nuorten osallistamisen kannalta tarjolla tulisi olla parempia kannustimia, jotta kotona istumisesta ei saa saman verran rahaa kuin vaikkapa työharjoittelusta. Toisaalta tuotiin myös esiin, että nuoria kiinnostaa työelämässä ja koulutusvalinnoissa mielekkyys ennemmin kuin raha. Nuorilla on yhä melko perinteiset arvot ja tulevaisuuden tavoitteina siintää monilla vakityö, oma koti ja perhe. Positiivisena muutoksena Helve toi esiin, että nuorten tilanne kiinnostaa nyt enemmän kuin ennen ja syrjäytymisestä puhutaan aiempaa enemmän.

Helena Helve. Kuva: Telma
Virpi Suutari. Kuva: Telma

Seminaarin lopuksi Virpi Suutari näytti pätkiä Hilton!- elokuvastaan, jossa seurattiin itä-helsinkiläisten nuorten elämää kahden eri talven ajan. Hilton on lempinimi Nuorisosäätiön vuokratalolle, jossa osa elokuvan päähenkilöistä asui. Yllättävä havainto Suutarin itsensä mielestä oli, että Suomessakin syrjäytyminen periytyy. Hyvänä puolena Suutari näki sen, että Suomessa nuoria kuitenkin autetaan. Toisaalta apua ei saa ellei ole tarpeeksi huonossa kunnossa ja monesti ongelmat kyllä tunnistetaan, mutta niille ei osata tehdä tarpeeksi. Etsivän nuorisotyön elokuvaohjaaja näki hyvänä auttamistapana, ja tämä tuli esiin myös yhden elokuvan nuoren kohdalla. Myös oppisopimuskoulutus nähtiin hyvänä koulutusmallina. Haasteena nähtiin, kuinka auttaa nuoria, joille "mikään ei nappaa" ja miten saadaan tällaiset nuoret kiinnostumaan mistään? Syrjäytyminen ja ulkopuolisuus on kuitenkin usein ohimenevä vaihe nuoren elämässä ja elokuvan nuorten elämäntilanteetkin ovat osittain jo muuttuneet. Lopuksi Suutari heitti ilmoille hyvän ja kiteyttävän lauseen: “Kaikki voivat tehdä jotain nuorten hyväksi!”
Elokuvan trailerin voi katsoa täältä.
Sara ja Terhi, Varustamo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti