torstai 4. lokakuuta 2012

Vaaterista nuorille sisältöä arkeen


Varustamo vieraili Vaaterin avoimien ovien- päivässä 2.10 maanantaina. Paikka eli Valkeakosken ammattiopisto oli ennestään tuttu, joten perille oli helppo löytää. Luokkahuoneeseen oli keskelle laitettu sohvat ja pöydällä oli kahvia, teetä ja pizzaa. Kahvi oli erityisen hyvää, tunnelma oli rento, tiivis ja lämminhenkinen. Luulisin että nämä sanat kuvaavat yleisesti hyvin myös Vaateria.

Kuva Flickr: dive-angel

Vaateri on työpaja – projekti nuorille Valkeakoskella. Vaateri on suunnattu nuorille, joilla ei ole työtä tai opiskelupaikkaa syystä tai toisesta.  Melko usein käy niin että kun 16-vuotiaana päättää jotain, alkaakin 18-vuotiaana tuntua ettei se ollutkaan ihan se mun juttu. Tähän ilmiöön Vaaterin projektiohjaaja Janne kertoo törmänneensä useampaan kertaan, ja juuri tätä varten Vaateri onkin tarpeen.


Kuva Flickr: Johnjteeee

Projekti-ohjaaja Janne esittelee mielellään ja näkyvästi nuoristaan ylpeänä nuorten työpajan tuotoksia. Vaaterissa nuoret käyttävät paljon tietokoneita ja harjoittelevat mm. kuvankäsittelyä, joista tuloksia löytyi paljon luokan seiniltä. Nuoret ovat tehneet myös käsitöitä, mitkä menevät ihan myyntiinkin, esimerkiksi koruja. Lisäksi Vaaterilla on oma keittiö missä on mahdollisuus kartuttaa kokkaustaitoja. Yksi suurempi projekti Vaaterilla on ollut mykkäelokuvan tekeminen. Janne myös korostaa, että Vaaterissa opiskellaan paljon, menetelmät vaan joskus poikkeavat muista koulutusohjelmista.

Varustamo bongasi myös kolme nuorta miestä luokkahuoneen perältä. He eivät perussuomalaisen miehen tapaan kovin innoissaan keskustellut opiskeluasioista, mutta kyllä heiltä jotain kommenttia lopulta irtosi pienen suostuttelun jälkeen.

Yksi heistä oli 21-vuotias datanomiopiskelija ja työharjoittelussa Vaaterissa. Hän kertoi, että Vaaterissa on ollut mukavaa, ja tuli Vaateriin koska tänne oli helppo tulla kun on tuttu paikka jo valmiiksi.

Kaksi muuta olivat 20-vuotiaita Vaaterin opiskelijoita, molemmat heistä kertoivat viihtyneensä Vaaterissa. ”Vaateri on hyvä vaihtoehto, jos ei pääse kouluun eikä jaksa vain lojua himassakaan”, kertoi toinen opiskelija.  Hänellä oli myös tulevaisuuden suunnitelmat jo selvillä, hän aikoo Vaaterin jälkeen Tampereen aikuiskoulutuskeskukseen Kuorma-auton kuljettajaksi tai Järjestyksen valvojaksi.

Toimittanut: Vertaisohjaaja, Sanni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti