keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Vinkkipankki: Minustako bloggaaja?

Blogijuttu ei ole sama asia kuin lehtiartikkeli tai kouluessee. Harva jaksaa lukea uuvuttavaa monen sivun pituista blogijuttua ilman väliotsikoita tai kuvia. Kuvia siis kannattaa käyttää! Kuvat tuovat bloggaukseen väriä ja kuvatekstit takaavat sen, etteivät kuvat jää irralliseksi muusta jutusta. Myös linkkejä muihin blogeihin ja sivustoihin voi lisätä havainnollistamaan aihetta. 

Tässä on yksi mainio sivu ja vinkkipankki aloitteleville bloggareille: http://opas.blogaaja.fi/

Jos englannin kieli taipuu, tässäpä erinomainen Youtube - video aloitteville bloggareille:

 Mistä aihe blogille?

Jos et ole vielä varma blogisi aiheesta, on sen päättäminen ensimmäinen tehtävä.  Aihe voi olla mitä tahansa maan ja taivaan väliltä – harrastus tai mielenkiinnonkohde, opiskelu, matkustelu, muoti, musiikki, valokuvaus…  Toki on hyvä, jos ajattelet aiheen kiinnostavan lisäksesi jotakuta muutakin. Aiheen on myös hyvä olla sellainen, että olet siitä todella innostunut ja sinulla on siitä sanottavaa enemmän kuin parin jutun verran.  Liian laajaa aihetta ei kannata valita. Esimerkiksi aiheena musiikki on niin laaja, että siitä et ehkä kovin syvällistä asiaa saisi aikaiseksi, kun taas vaikkapa aiheesta  oma bändi varmasti löytyisi juttuja enemmän kuin pintaraapaisun verran! Mieti, mitä haluat kertoa lukijoillesi. Juttuaihe voi liittyä omiin viimeaikaisiin kokemuksiisi, muuhun ajankohtaiseen, tai vaikka johonkin mitä olet lukenut, nähnyt tai kuullut. On kuitenkin hyvä muistaa edes jokseenkin pysyä blogisi aihepiirissä.

Blogilistan blogihakemistoa (http://www.blogilista.fi/hakemisto) selailemalla voit saada inspiraatiota oman blogin aiheeksi. Aiheesi voi tietysti olla myös sellainen, josta kukaan muu ei vielä bloggaa!  

Miten sitten kirjoittaisin?

Varaa blogijutun kirjoittamiseen riittävästi aikaa. Aikaa kuluu jutun suunnitteluun, kirjoittamiseen ja  muokkaamiseen – kenties myös valokuvaukseen, videokuvaukseen tai kuvituksen ja linkkien etsimiseen, jos haluat liittää juttuusi maustetta. Blogiin voit kirjoittaa persoonallisella ja rennolla otteella. Tärkeää on kuitenkin muistaa hyvä kieliasu; oikeinkirjoitus on silti syytä tarkistaa huolella. Hyvää ja sujuvaa kieltä on mukavampi seurata.


Muuta muistettavaa

Jos lisäät blogiisi  internetistä löytämiäsi kuvia tai muuta sisältöä, muista tekijänoikeusasiat.Kuvia omiin blogijuttuihin voi etsiä vaikkapa Creative Commons -sivuston kautta, jonka ohjeilla et tule vahingossa rikkoneeksi tekijänoikeuksia. (kuvan lähde)


Muiden ottamia kuvia ei saa käyttää ilman viittausta alkuperäiseen lähteeseen.


Anna ja Jutta, VarustamoEi kommentteja:

Lähetä kommentti