tiistai 30. lokakuuta 2012

Amiksesta lukioon tai toisinpäin?!

Ysiluokkalaisilla on jälleen tulevana talvena edessä tärkeä valinta: Hakeako ammattikouluun vai lukioon? Moni ei ole asiasta ollenkaan varma, ja vielä hakujen jälkeenkin olo saattaa olla epävarma. Kannattaa silti hakea jonnekin, vaikka sitten huomatakseen ettei se ollutkaan oma juttu. Näin kävi kahdelle nuorelle, Janetelle ja Mialle.


Valinnanvaraa riittää...

Lukio > Amis

Janette ei yläasteella ollut vielä varma siitä, mitä haluaisi tehdä isona. Salaa mielessään hän unelmoi näyttelijän ammatista, mutta päätyi kuitenkin hakemaan ammattikouluun lähihoitajalinjalle. Siellä vietetyn vuoden aikana hän tuli varmemmaksi siitä, ettei lähihoitajakoulutus ollut häntä varten. Janette pohti mahdollisuuksiaan, ja päätti hakea lukioon, koska uskoi, että sieltä valmistuneena voisi olla helpompaa päästä näyttelijän koulutukseen yliopistoon.

Lukio, jonne Janette keskiarvonsa perusteella hyväksyttiin, sijaitsi 20 kilometrin päässä kotoa pienessä maalaiskunnassa, jonne busseja meni harvakseltaan. Matkanteko saattoi etenkin talvisin olla vaikeaa, ja lukiomatematiikka tuotti kovasti päänvaivaa, mutta Janette piti pintansa. Hän sai pääosan lukion näytelmästä ja harrasti teatteria iltaisin kansalaisopiston kurssilla. Keväällä 2012 hän sai ylioppilaslakin päähänsä. Tähän mennessä teatterikorkeakoulun ovet eivät olleet kuitenkaan vielä avautuneet.

Lukiovuosien varrella Janetelle oli kypsynyt idea ulkomaille muuttamisesta. Hän päätti pyrkiä Iso-Britanniaan yliopistoon opiskelemaan näyttelijäntyötä. Ensimmäisellä kerralla ei onnistanut, mutta Janette päätti kuitenkin muuttaa Lontooseen elämään toista suurta unelmaansa. Ehkäpä ensi vuonna myös unelma teatterista tulee toteen!

Amis > Lukio

Mia ei vielä viimeisenä hakupäivänäkään tiennyt, mitä laittaisi ensimmäiseksi toiveekseen. Kavereiden neuvomana hän päätyi oman kuntansa pieneen lukioon. Melko nopeasti kävi selväksi, ettei pänttääminen motivoinut Miaa, kun poissaolot ja rästityöt lisääntyivät. Seuraavana keväänä hän hakikin ammattikouluun opiskelemaan matkailua.

Tänä syksynä Mia on työharjoittelussa toisella puolella Suomea, valmistumisen kynnyksellä. Ammattikoulun käytännöllinen lähestymistapa sopi hänelle paljon paremmin. Koulun kautta pääsi myös matkustelemaan eri puolilla Eurooppaa. Motivoitunut opiskelija löysi itselleen hyviä harjoittelupaikkoja, joista lupailtiin työtä vielä myöhemminkin.

*

Vaihto lukiosta ammattikouluun vaikuttaisi olevan yleisempää kuin toisinpäin, mutta muista, että minne ikinä haetkaan ensi keväänä, ei päätöksesi ole kiveen hakattu. On OK muuttaa mieltänsä, tärkeintä on että yrittää! :)

Rosa

Kuvat (c) 1.InaFrenzy 2. Calebcherry 3. Luke Durkin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti