perjantai 15. kesäkuuta 2012

Työn ja koulun yhdistäminen – Lukiolaisen oma yritys!

Tällä kertaa työn ja koulun yhdistämisestä kertoo 19 –vuotias Jetta, joka valmistui tänä keväänä lukiosta. Hän on tienannut ylimääräistä rahaa tekemällä toimittajan töitä eri julkaisuihin.

Mistä on kysymys, Jetta?

Olen pyöritellyt koulun rinnalla omaa 4H-yritystäni. Yritykseni työnkuvaan kuuluu siis lehtijuttujen kirjoittelu ja valokuvien ottaminen. Eli ihan perus freelancerin hommia.”

Monia varmasti huolestuttaa, viekö työ liian paljon aikaa kouluviikolta, ja jääkö omaa vapaa-aikaa jäljelle enää ollenkaan. Kuinka paljon aikaa työnteko on haukannut arjestasi?

On vaikea sanoa, kuinka kauan työ on vienyt aikaa tietyn aikavälin sisällä, sillä vapaana toimittajana ja yrittäjänä olen saanut itse päättää milloin teen töitä. Juttukeikat ja haastattelut tietysti ovat vieneet aikaa, mutta todellinen rutistus alkaa kirjoittamisesta. Työhön kuluvaa aikaa en koe tarpeelliseksi merkitä ylös, sillä niinä päivinä ei sitten ole ollut muita kiireitä.

Kolumnivalokuvien otto taas on melkoisen nopeaa. Olen ottanut niitä metsälehteen, mikä tarkoittaa sitä, että rämmin kuvattavan kanssa metsään, missä sitten räpsin parhaani mukaan. Mutta kuvattavillakaan ei ole ikinä mitenkään huimasti aikaa kuvauksiin muiden töiden takia, eli valokuvien otto metsässä on nopeaa.

Tähän kaikkeen tietysti kuuluu vielä kaikenlainen oheishommien tekeminen, kuten laskujen kirjoittaminen ja lähettäminen. Toisinaan jutut roikkuvat kauankin oikoluvun ja korjailun vuoksi. Otan myös yhteyttä lehtiin ja tarjoan heille juttujani. Mutta vastaus lyhyesti: joskus työ vie hirveästi aikaa, joskus unohdan sen olemassaolon!

Mikä motivoi Jettaa tekemään töitä koulun ohella?

Tietysti varmaan suurin vaikuttaja tässä on se raha. Taskuraha ei ole milloinkaan pahitteeksi, varsinkaan köyhälle opiskelijalle. Lisäksi tästä on ihan tietysti saanut työkokemusta ja aidosti nähnyt, millaista freelancerin työ on. Lisäksi tällainen asia näyttää hienolta CV:ssä.

Kuitenkin rahan ja vakuuttavan CV:n takana on kova työpanostus, joka toisinaan saattaa ottaa kovillekin. Onko työstä koitunut jonkinlaisia haittoja?

Omalta kohdaltani en osaa pahemmin mainita haittoja, koska olen hyvin vapaasti saanut valita työni ja tehdä silloin kun huvittaa Mutta ylimääräinen stressi on tietysti näkyvin haitta. Mutta ei se koskaan ole kohtuutonta, ja raha tilillä lämmittää. Ehkä sekin voidaan laskea haitaksi, että joskus on harmillisesti joutunut tyrmäämään työtarjouksia koulukiireiden ja väsymyksen vuoksi. Mutta jos on itsetuntemusta, niin tietää, milloin kannattaa olla ahkera ja milloin taas nukkua ja levätä.

Mitä neuvoja Jetalla on muille samaa harkitseville?

Vinkiksi voisin tosiaan sanoa, että yrittäjänä oleminen on helppoa ja mukavaa koulun ohella, kun saa itse päättää omat työajat. Lisäksi kannattaa oppia tuntemaan itsensä ja omat voimavarat, ettei väsy ja koulu kärsi, koska se on se pääasia. Kannattaa keskittyä siihen kouluun, vaikka joskus työnteko ja raha tuntuisivatkin paljon mielenkiintoisemmilta. Koulu on se pääjuttu, ja työnteko on vain mukava lisä.

Toimittanut Rosa

Kuvat (c) 1. ja 3. Aih 2. Mike Miley

1 kommentti:

  1. Kuulostaa tosi kivalta työltä, ja juuri opiskelijalle sopivalta! 4H-yrityksistä olisi mielenkiintoista kuulla lisääkin.
    -Terhi Varustamo

    VastaaPoista