perjantai 30. marraskuuta 2012

Monitoimitalo 13 täynnä toimintaa


Varustamon vertaisohjaajat vierailivat nuorille suunnatussa Monitoimitalo 13:ssa, mikä sijaitsee aivan Tampereen keskustan tuntumassa Satakunnankadulla. Uudistettu ja remontoitu Monitoimitalo 13 avasi ovensa elokuussa 2012, ja sen jälkeen onkin vipinää riittänyt. Erilaista toimintaa siellä järjestetään viidessä kerroksessa, joten tylsää ei varmasti tule kellään siellä olemaan. Ikähaitari on pääosin 7 - 29 - vuotta, mutta eipä ovella kuulemma henkkareita ole koskaan kyselty. Monitoimitalo 13:sta löytyy ihan vapaata oleskelutilaa kavereiden kanssa hengailuun sekä myös ohjattua toimintaa.


Vierailun aikana me saimme katsauksen talon historiaankin.Wivi Lönn on suunnitellut aikoinaan rakennuksen, mitä paheksuttiin siihen aikaan suunnattoman paljon. Wivi joutui urallaan toimimaan jopa salanimellä, koska eihän nainen voinut olla arkkitehti. Nykyisin ajatus, ettei nainen voi toimia arkkitehtina on onneksi vähintäänkin omituinen. Rakennus on toiminut aikoinaan kauppaoppilaitoksena. Sieltä on muun muassa oppilaat 50-luvulla yrittäneet nähdä vilauksen Armi Kuuselasta, joka yöpyi naapurihotellissa. Oletko muuten miettinyt mistä luku 13 tulee? Se on oikea sattuma. Rakennus on valmistunut vuonna 1913, lisäksi sen osoite on Satakunnankatu 13 ja ikäryhmäänkin sopii 13-vuotiaat. Monitoimitalo 13:a hitiksi ovatkin nousseet nuorten suosimat K13-diskot.

Kuten jo mainitsin, niin Monitoimitalo 13:ssa riittää kyllä puuhaa ja välineet ovat kyllä niin viimesen päälle. Alimmassa kerroksessa sijaitsevat ohjaamo, konehuone ja kahvila. Ohjaamossa voi 7 - 29 -vuotias vapaasti pelailla videopelejä pleikkarilla, x-boxilla tai wiillä. Konehuoneessa voi käydä tsekkaamassa sähköpostit tai facebookin uusimmat kuulumiset. Siellä on myös paikalla ohjaaja, joka auttaa tarvittaessa tietokoneen käytössä. Kahvilassa voi välillä käydä kahvilla ja sieltä saa tuoreita ihania leivonnaisia. Toisessa kerroksessa nuoret pääsevät sitten diskoilemaan stagella. Lisäksi siellä on supermageet studiovempeleet, joilla voi tehdä musaa ja miksata vaikka live-kuvaa suoraan stagelta. Mediaryhmässä nuoret toimittavat omaa lehteä ja siellä voi tehdä esimerksi kansikuvia ja julisteita ihan itse. Kädentaitoja ylemmissä kerroksissa monitoimitalolla voi myös harrastaa monenlaisia. Tällä hetkellä on menossa kynttiläpaja joulun ajan kunniaksi, mutta sen jälkeen taas normaalit kuviot. Nuorille on tarjolla vaikka savitöitä, koruja, pieniä puutöitä, voi korjata vaatteita tai tehdä niitä alusta loppuun itse ja lisäksi kutoa vaikka mattoa. Monitoimitalo 13 järjestää myös työpajatoimintaa 18 - 29 -vuotialle, jotka ovat oikeutettuja työmarkkinatukeen. 

Lisätietoa ja kuvia Monitoimitalo 13:a hienoista tiloista löytyy monitoimitalo13-nettisivuilta: http://www.nuortentampere.fi/index.php/13/info/. Varustamo todellakin suosittelee!

Toimittanut: Sanni, Varustamo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti