keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Harrastuksesta ammatti?

20-vuotias Riku on harrastanut elokuvien ohjaamista seiskaluokalta lähtien. Tätä nykyä hän opiskelee siitä itselleen ammattia. Millaista on, kun rakkaasta harrastuksesta tulee työtä?Kuinka kauan olet harrastanut elokuvien tekoa?
Seitsemän vuotta; sain vuonna 2005 joululahjaksi digikameran josta löytyi myös videokuvaustoiminto. Aika pian ryhdyimme kavereiden kanssa pelleilemään kameran edessä. Ohjaajapuoleni löysin ikään kuin vahingossa, kun kuvauksissamme rupesin ohjaamaan kameran kulmaa ja hiomaan kohtauksen muotoa.
Mikä elokuvien teossa kiehtoo?
Tarinoiden kertominen. Lisäksi haaste saada omassa mielessä kirkkaana näkyvät tarinat muotoon, jonka muut voivat vastaanottaa. On myös upeaa päästä jakamaan mielikuvituksensa muiden kanssa ja huomata, kiinnostaako se katsojia vai ei.
Milloin sitten päätit, että haluat tehdä sitä työksesi?
13-vuotiaana, seiskaluokalla.
Mitkä ovat työn hyviä puolia?
Mahdollisuus vaikuttaa elokuvan teon jokaiseen osa-alueeseen ja tietenkin mahdollisuus ilmaista itseäni.
Entä huonoja?
Ei ole.
(Pitkän miettimisen jälkeen) Tekniikka tällä alalla kehittyy nopeasti, täytyy pysyä mukana kehityksessä ja oppia soveltamaan uusia välineitä ja ohjelmia.
Huolestuttaako että kiinnostus ohjaamiseen laantuu jos siitä tulee ammatti?
Ei huoleta, rakastan tätä työtä, eikä rakkaus siihen kuole. Toisaalta, tässä työssä on iso ero tilaustyön ja oman työn välillä. Tilaustöihin ei tietenkään ole samanlaista paloa kuin omasta inspiraatiosta lähteneeseen projektiin. Motivaatiota tilaustöiden tekemiseen saa, kun tietää pääsevänsä jakamaan osaamistaan ja auttamaan. Tietenkin hieman huolettaa, että koko elanto riippuu tästä, eli pitää olla tuottelias koko ajan.
Olisitko voinut harkita jotain toista alaa?
Olen miettinyt mm. kirjailijan, konseptitaiteilijan, nuorisoterapeutin ja muusikon ammattia. Miljoonien vaihtoehtojen joukosta valitsin elokuvien ohjaamisen, koska koen että se yhdistää tavallaan kaikki edellä mainitut. Se esimerkiksi vaatii visuaalista hahmotuskykyä ja taitoa tehdä omista mielikuvista todellisuutta. Käsikirjoitan myös itse kaikki teokseni.
Missä näet itsesi kymmenen vuoden päästä?
Ohjaan jossain päin pohjoismaita ensimmäistä kansainvälistä elokuvaani.
----
Onko sinulla jokin rakas harrastus, josta kenties salaa unelmoit itsellesi uraa? Älä jää haaveilemaan, vaan tee unelmistasi totta! :)

Kuvat (c) 1.Ryan Baxter 2.Gavinj1984  3. MiikaS

Toimittanut: Rosa Varustamo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti