perjantai 2. joulukuuta 2011

Hyödyllinen hygieniapassi

Hygieniapassi on monille varmasti jokseenkin tuttu juttu, mutta mikä se oikeastaan on, mihin sitä tarvitaan ja miten sellaisen saa?  

Hygieniapassi on virallinen todistus henkilön hygieniaosaamisesta, ja sen tavoitteena on varmistaa elintarvikkeiden parissa työskentelevien ihmisten perustiedot hygieniasta ja näin ollen vähentää vääristä työskentelytavoista ja menetelmistä aiheutuvia tartuntatauteja.

Passi on vaatimuksena työtehtävissä, joissa käsitellään pakkaamattomia elintarvikkeita. Tällaisia tehtäviä voivat olla esimerkiksi erilaiset työt ravintoloissa, kahviloissa ja kaupoissa. Toisin sanoen kaikki mahdolliset tehtävät, joissa vaikkapa tarjoillaan tai valmistetaan ruokaa ovat sellaisia, että niissä edellytetään hygieniapassia. Hygieniapassista voi siis olla suurta hyötyä jo vaikkapa kesätyöpaikkaa metsästäessä! Jos jo hygieniapassin omistaa, kannattaakin se aina mainita työhakemuksessa.

Hygieniapassin hankkimiseksi täytyy läpäistä osaamistesti. Testi koostuu 40 oikein/väärin -väittämästä, ja testin läpäistäkseen saa tehdä korkeintaan kuusi virhettä. Netistä löytyy kattavia itseopiskelumateriaaleja testiä varten. Esimerkiksi Eviran Hygieniaosaamisen sivustolta löytyy hyvä tietopaketti itseopiskelua varten ja tietoa testistä sekä nippu mallikysymyksiä vastauksineen! Muun muassa monissa ammattiin valmistavissa oppilaitoksissa voi suorittaa hygieniapassin. Jos kuitenkaan omassa oppilaitoksessasi passia ei voi suorittaa, niin suoritustavoista löytyy myös lisätietoa edellä linkatuilta sivuilta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti