perjantai 16. joulukuuta 2011

Omaan kämppään opintojen ohessa?

Jokainen meistä varmasti haluaa jossain vaiheessa itsenäistyä, mutta onnistuuko yksin muuttaminen opiskelujen ohessa? Onnistuuhan se, jos on valmis hieman näkemään vaivaa ja ottamaan selvää asioista. Hetken mielijohteesta muuttaminen ei ehkä ole kovin fiksua, mutta suunnittelemalla asioita jo etukäteen helpottuu muuttaminen kummasti! Hyvään alku pohdintoihin on Asumisen ABC – sivuston Oletko valmis muuttamaan - testi

Jos toteat harkinnankin jälkeen, että olisit ehkä valmis muuttamaan pois kotoa, pohtimista kannattaa jatkaa miettimällä omaa rahatilannetta. Onko minulla varaa elää yksin? Millaisen vuokran pystyn varmasti maksamaan kerran kuussa? Voisinko tehdä jotain töitä koulun ohessa rasittamatta itseäni liikaa? Siitä, paljonko rahaa juuri sinulla menee elämiseen, löytyy tietoa Asumisen ABC-sivuston budjettilaskurista.

Kannattaa myös ottaa selvää voitko saada Kelalta erilaisia tukia muutettuasi omillesi. Opiskelijoille tarkoitetulla tukilaskurilla voit laskea omat tukesi opiskelusi aikana. Tuet kannattaa anoa jo ajoissa, jotta ne on myönnetty, kun tulee muuton aika. 

Seuraavaksi ohjelmassa onkin jo asunnon metsästys. Usein halvimmat asunnot löytyvät erilaisista opiskelija-asuntoja vuokraavista säätiöistä tai yhtiöistä. Myös yksityisiä vuokrailmoituksia kannattaa seurata aktiivisesti ja kysellä tutuilta vuokra-asuntoja. 

Tampereen alueella halpoja opiskelija-asuntoja kannattaa etsiä näiltä sivuilta: Kun asunto löytyy, on edessä vuokrasopimuksen allekirjoittaminen ja takuuvuokran maksaminen. Takuuvuokra on maksu, jonka vuokranantaja usein perii ennen muuttoa. Rahan saa takaisin kun muuttaa asunnosta pois, jos asunto on hyvässä kunnossa ja lähtösiivous hoidettu huolella. Vuokrasopimus kannattaa lukea huolella läpi ennen allekirjoittamista, jottei tule yllätyksiä myöhemmin. 

Viimeisenä päästään sitten itse asiaan, eli ohjelmassa on muutto. Kannattaa jo etukäteen koettaa hankkia kaikkea pientä tarpeellista, kuten pyyhkeitä, astioita ja lakanoita. Marttojen sivuilta löytyy kattava lista siitä, mitä kodista täytyy löytyä, että elämä pääsee käyntiin. Älä myöskään unohda hankkia kunnollista palovaroitinta! Kannattaa myös kysellä kavereilta ja tutuilta muuttoapua, koska yksityisten muuttofirmojen palveluiden ostaminen tulee usein kalliiksi. 

Viikon sisästä muutosta pitää tehdä myös muuttoilmoitus. Tekemällä muuttoilmoituksen tieto muutostasi menee myös useimpiin, mutta kannattaa varmistaa sivuilta löytyvistä listoista, että esimerkiksi kaikkien lehtien tilaukset tulee käännettyä. 

Kannattanee harkita myös kotivakuutuksen ottamista ja jos aiot hankkia asuntoosi tv:n, pitää siitä ilmoittaa viestintävirastoon. Muista myös ottaa selvää, tarvitseeko sinun tehdä sähkösopimus itse ja miten saat nettiyhteytesi pelittämään uudessa asunnossa. 

Ja kun tavarat on saatu järjestykseen, eikun tupareita järjestämään! 

Jouluterkuin Varustamon Marika, joka muuttaa joulun jälkeen ensimmäiseen omaan asuntoonsa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti