torstai 15. joulukuuta 2011

Voimalan kesä-projektit

Voimalan Bisnes-valmennuksen jatkokurssiksi kehitettiin keväällä 2010 Voimalan kesä-niminen projekti. Tausta-ajatuksena Voimalan kesässä oli mahdollistaa nuorille yrittäjyyden turvallinen kokeileminen. Voimala-hanke tarjosi nuorille kahvilakopin ja vahvaa taustatukea esimerkiksi lupa-asioissa.

Nuorten itsensä päätettäväksi jäi kaikki muu kahvilan käytännön pyörittämiseen liittyvä. He suunnittelivat kumpanakin kesänä kaiken nimestä tuotevalikoimaan, hinnastosta aukioloaikoihin ja omiin työvaatteisiinsa. Jokainen nuorista sijoitti kahvilaan alkupääomaa 50 euroa. Vastinetta rahoille oli luvassa täysin oman panoksen mukaan. Kumpanakin kesänä nuoret saivat pitää kahvilan tuotoista kaiken, mitä jäi jäljelle pakollisten kulujen jälkeen. 

Kesällä 2010 Kahvila Punane avasi luukkunsa Koskipuistossa yhdeksän nuoren voimin. Kesän ajan kahvilapäällikkönä toimi silloin 18-vuotias Emilia Palomaa Kalevan lukiosta. Hän kuvailee kokemustaan näin:
”Kesän aikana opin, mitä yrityksen pyörittäminen konkreettisesti tarkoittaa. Sain eri yrittäjyyden osa-alueista hyvän kokonaiskuvan, joten sitten KUN laitan pystyyn oman yritykseni, en ole aivan uppeluksissa uusien asioiden valtameressä.” 

Kahvila Punasen porukka.

Kahvila Punane-pilotti onnistui yli odotusten. Media kiinnostui aiheesta ja Punasen porukka esiintyi kesän aikana liki kahdessakymmenessä eri mediassa paikalliselta tasolta aina Maikkarin kymppiuutisiin ja Ilta-Sanomiin asti. Kahvila Punasen liikevaihto oli seitsemän viikon aikana yli 19 000 euroa. 

Keväällä 2011 alkoi uuden kahvilaprojektin suunnitteleminen, josta tärkeimpänä aiheena oli sopivan kahvilapaikan löytäminen. Silloin oli jo tiedossa, että Kahvila Punane oli aukeamassa uudestaan Koskipuistoon edelliskesältä kootun viiden hengen porukan voimin. Pienen etsiskelyn jälkeen uudeksi kesän 2011 kahvilapaikaksi valikoitui Hämeenpuiston tapahtuma-aukio aivan pääkirjasto Metson vierestä. 

Kahvila Fame avasi luukkunsa kesäkuun toisella viikolla. Kahvilapäällikkönä Famella toimi Ella Alanen, 18 vuotta, Hatanpään lukiosta. Edellisenä kesänä yhdeksän henkilön tiimistä kahdeksan oli tyttöjä, mutta kesällä 2011 sukupuolijakauma meni neljän pojan ja neljän tytöt tiimissä tasan. Kahvila Famen liikevaihto oli kesän aikana noin 12 000 euroa. 

Kahvila Famen porukka.

”Huomasin, että uskallan mennä vaikeisiinkin tilanteisiin, mutta oma henkilökohtainen rajakin löytyy”, Ella summaa oppeja kesän ajalta. 
”Opin kahvilatyöskentelyn ja yrittäjyyden olevan täysin riippuvainen asiakaskunnan mieltymyksistä ja huomasin johtamisen olevan todella palkitsevaa, mutta myös rankkaa. Sain olla tukena muille ja olla luottohenkilö.” 

Kumpikin Voimalan kesän porukka on kehunut kokemuksen olleen rankka, mutta samalla myös antoisa. Kesä opetti jokaiselle kahvilatöiden lisäksi paljon tiimityöskentelyä, ahkeruutta ja sinnikkyyttä. 

”Kesä teki todemmaksi ajatuksen, että todella pystyn tekemään elämälläni mitä haluan, eivätkä unelmat hotellin pyörittämisestä tai omasta suklaapuodista tunnu niin utopistisilta”, kertoo Emilia Palomaa. 
Ella Alanen jatkaa: ”Suurimman hyödyn saan varmaan mennessäni vakituiseen työhön tai perustaessani omaa yritystä. Pullataikinan osaan ulkoa, ja siitä olen ylpeä. Ei tarvitse kurkkia reseptikirjasta ohjeita!” 

Yrittäjyyden valmennuskeskus Voimala on Tampereen ammattikorkeakoulun hanke, jonka tavoitteena on innostaa nuoria yrittäjyyteen. Voimalaa rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto, Pirkanmaan ELY-keskus sekä Tampereen ammattikorkeakoulu.

Miina Makkonen, Voimalan valmentaja

Lisätietoa nettisivuilta: http://www.voimalaan.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti