torstai 19. huhtikuuta 2012

Valmiina toisen asteen pääsykokeisiin?

Toisen asteen yhteishaku päättyi noin kuukausi sitten. Oletko sinä saanut kutsun pääsykokeeseen tai soveltuvuuskokeeseen?

Jos kutsu on tullut, niin pääsykokeet ovat edessä aivan lähiviikkoina! Monien Tampereen ja Pirkanmaan alueen toisen asteen oppilaitosten pääsykoeaikatauluista löytyy tietoa Toponetin sivuilta.

Miten sitten valmistautua pääsykokeisiin? Kaikille pääsykokeisiin valituille on lähetetty kirjallinen kutsu, jossa kerrotaan tarkemmin kokeen sisällöstä ja siihen valmistautumisesta, sillä pääsykokeet ovat erilaisia alasta riippuen. Kutsu kannattaakin lukea tarkkaan ja valmistautua mahdollisten siitä löytyvien ohjeiden mukaan. Esimerkkejä eri alojen mahdollisista pääsykokeiden sisällöistä löytyy tästä Tampereen ammattiopiston listauksesta.

Mukaan kokeeseen tarvitaan ainakin henkilöllisyystodistus ja kirjoitusvälineet, eivätkä pienet eväätkään ole varmasti pahitteeksi. Vähintään yhtä tärkeää on avoin ja reipas mieli. Moneen pääsykokeeseen kuuluu yksilöhaastattelu tai erilaisia ryhmätehtäviä. Näitä varten kannattaa jo etukäteen miettiä joitain asioita: Miksi todella haluan opiskelemaan juuri tätä alaa? Mitä haluan tehdä valmistuttuani? Millaista odotan tai toivon opiskelun olevan? Etukäteen kannattaa myös hieman selvittää sitä, millaista hakemasi alan opiskelu todellisuudessa on, ja mikä sinua siinä erityisesti kiinnostaa. 

Joka tapauksessa pääsykokeessa on tärkeää olla oma itsensä ja luottaa omiin kykyihinsä! Pääsykokeisiin pääseminen on jo yksi välietappi, josta voi hyvillä mielin kurottaa kohti seuraavaa tavoitetta eli opiskelupaikkaa. Huolellinen keskittyminen ja valmistautuminen kokeeseen auttavat varmasti, ja pienestä jännityksestäkään tuskin on haittaa. 

Löytyisikö muilta hyviä vinkkejä pääsykokeita varten? 

Anna Nieminen, Varustamo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti