torstai 26. huhtikuuta 2012

Vinkkipankki: Kesäduunarin muistilista

Mikäli olet yksi niistä onnekkaista, joilla on jo kesätyöpaikka hankittuna, kannattaa tutustua tähän muistilistaan, jotta takaat oikeutesi kesäduunissakin. Oivallista kesaduunari.fi -sivuston muistilistaa mukaillen tärkeimmät kohdat, jotka on hyvä pitää mielessä kesätyötä aloittaessa:

1. Tee työsopimus
Työsopimus on työntekijän ja työnantajan välinen sopimus, ja se kannattaa aina tehdä kirjallisesti. Tällöin mahdollisissa ongelmatilanteissa on helppo varmistaa, mitä tulikaan sovittua kesän alussa. Työsopimukseen on syytä kirjata ainakin osapuolet (työntekijän ja työnantajan nimet), mahdollinen koeaika ja sen pituus, työn aloittamisajankohta ja määräaikaisessa sopimuksessa työn kesto, työn suorittamispaikka, työtehtävien laatu, työaika, palkka ja irtisanomisaika.

2. Kysy neuvoa
Kun aloitat uudessa kesätyöpaikassa, älä epäröi kysyä neuvoa. Työnantajalla on velvollisuus perehdyttää kesätyöläiset tehtäviinsä, joten pidä huoli, että saat riittävästi opastusta.

3. Suojele itseäsi
Nuoria työntekijöitä varten on oma lakinsa, jossa määritellään muun muassa työvuorojen pituus ja ajankohta. Ikärajojen tarkoitus on suojella nuorten työntekijöiden terveyttä, voit lukea lisää säännöksistä tästäVarmista myös työnantajalta, kuuluuko työhösi suojavarusteita ja jos kuuluu, ota ne myös käyttöösi.

4. Tarkista palkkasi
Palkanmaksun yhteydessä työntekijälle on annettava palkkaselvitys, josta näkyvät peruspalkka, maksetut korvaukset sekä palkasta perityt maksut. Tarkista, että palkkatiedot ovat oikein ja sinulle on maksettu kaikki ilta-, viikonloppu-, ylityö- ja muut korvaukset.
Eri alojen palkkatasosta löydät tietoa esimerkiksi tästä. 

5. Huolehdi lomakorvauksista, kun kesätyösi loppuu
Lomakorvausta on maksettava kaikista, jopa muutaman tunnin mittaisista työsuhteista. Jos et ole pitänyt vuosilomaa kesätyön aikana, sinulle kertynyt loma on maksettava lomakorvauksena työsuhteen päättyessä. Lomakorvauksen suuruus määräytyy työsuhteen pituuden ja kuukausittaisen työajan perusteella. Jos esimerkiksi työssäolopäiviä on kuukaudessa vähintään 14, kertyy lomakorvausta kesätyöstä 2 päivän ajalta kuukautta kohti. Lisätietoa lomakorvauksista tästä

6. Pyydä työtodistus
Työtodistus kannattaa aina pyytää, lyhyistäkin työsuhteista. Myöhemmin koulutus- tai työpaikkaa hakiessa aikaisemmalla työkokemuksella saattaa olla suurikin merkitys. Sinulla on lakisääteinen oikeus saada työsuhteesi päätyttyä työtodistua. 

Paljon hyvää ja hyödyllistä lisätietoa nuorelle kesäduunarilla löytyy kesaduunari.fi -sivustolta. Omiin oikeuksiin perehtyminen kannattaa, jotta varmistaa kaikin puolin onnistuneen kesätyökokemuksen. 

Intoa ja iloa uusille ja tuleville kesätyöläisille kevääseen ja kesään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti