tiistai 15. toukokuuta 2012

Oululaista näkökulmaa verkkonuorisotyöhön

Varustamon uudet vertaisohjaajat Terhi ja Tuuli tekivät 10.toukokuuta ekskursion sateisen vihmovaan Ouluun, jossa järjestettiin seminaari “Ookko nää Oulusta, ookko nää online?” - Sosiaalinen media viranomaistyössä. Ajankohtaisen seminaarin järjestäjänä oli moniammatillinen verkkonuorisotyön hanke Move ja aihe käsitteli sosiaalisen median hyödyntämisestä viranomaistyössä, nuorten parissa toimivien ammattilaisten verkkotyötä sekä siinä käytettyjä sosiaalisen median välineitä.

 
        Seminaarin alkua odotellessa.

Vaikka oululainen kevätsää olikin kalsea, itse seminaarissa tunnelma oli lämminhenkinen ja innostava. Omaa toimintaansa esittelivät niin Oulun poliisi, Verkkoterkkarit, IRC-Galleria, oululainen nuorisotoimi sekä Verke. Esityksissään puhujat kävivät läpi omia kokemuksiaan käyttämistään sosiaalisen median välineistä: Oulun poliisi vastailee nuorten verkkoon jättämiin kysymyksiin sekä sekä päivystää Jepari-chatissa, Verkkoterkkarit voi tavoittaa sekä IRC-Galleriasta, Demi.fi.stä sekä Facebookista ja oululaiset nuoriso-ohjaajat olivat laajentaneet toimintaansa Facebookkiin ja verkkopeleihin. 

 Lounastauolla löytyi Oulusta jotain melko tutun näköistäkin -oletteko nähneet Tampereen pyörivän kiven Metson edustalla? Kuten kuvasta näkyy, sateenvarjo oli reissulla tarpeen!

Vaikka puhujien taustat ja aiheet vaihtelivat, samanlaisia kokemuksia sosiaalisen median välineistä oli yllättävän paljon. Ehkä vastoin yleisiä luuloja, Facebook ei suinkaan ole paras ja ainoa tapa saada yhteyttä nuoriin. Naamakirja toimii parhaiten nopeana ja ilmaisena tiedotuskanavana, mutta nuoret itse eivät sen kautta ota ohjaajiin tai päivystäjiin yhteyttä. Somia oy:n eli IRC-Galleriaa ylläpitävän yrityksen edustaja Heini Varjonen kertoi nasevan esimerkin Facen ja Galtsun eroista: Eräs nuorille suunnattu tv-ohjelma oli saanut Facebookissa useita satoja “tykkääjiä”, mutta nämä tykkääjät eivät Facessa juuri ollenkaan kommentoineet, kysyneet tai vastanneet kilpailuihin. Galtsussa tv-ohjelmalla oli vähemmän vastaavanlaisia “seuraajia”, mutta nämä nuoret sen sijaan osallistuivat hyvin aktiivisesti keskusteluihin ja kilpailuihin. Yhteenvetona Varjonen totesikin, että Facebookin kautta on mahdollista tavoittaa suuria massoja, IRC-Gallerian kautta saa enemmän aktiivisuutta ja kommentointia.

Ennen junan lähtöä ehdimme käydä moikkaamassa myös Oulun kuuluisaa toripolliisia!

Facebookia ei siis suinkaan kannata mieltää ainoaksi sosiaalisen median välineeksi, jota verkkonuorisotyössä kannattaa käyttää. Naamakirjan sijaan nuoret aktivoituvat muun muassa chateissa, keskustelupalstoilla, Formspringissä ja IRC-Galleriassa. Koska verkkonuorisotyötä on syytä kehittää nuorten ehdoilla, ohjaajien pitää olla läsnä siellä missä nuoret itsekin ovat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti