lauantai 9. maaliskuuta 2013

Nuoret Yrittäjät aktiivisina Rekrytorilla 2013

Olimme viime viikon keskiviikkona 13.2.  Varustamon poppoolla kiertelemässä Rekrytori 2013 - messuilla Tampereen urheilu- ja messukeskuksessa. Nuoret Yrittäjät (NY) olivat siellä myös edustettuina sankoin joukoin. Nuoret olivat aktiivisia mainostamaan toimintaansa.
NuoretYrittäjät esillä messuilla. Kuva: Telma Varustamo
Nuoret yrittäjät (NY) on  Y-yritys, joka on opiskelijoiden muodostama harjoitusyritys, joka toimii yhden vuoden (lukukausi tai kalenterivuosi) ajan.  Yrityksen perustaminen on osa kurssin suoritusta, mutta yritystoimintaa saa jatkaa kurssin jälkeenkin. Sen avulla opetellaan työelämätaitoja ja yrittäjämäistä asennetta sekä toimintatapoja.  NY-yritys on osa NY Vuosi yrittäjänä (perus- ja toinen aste) tai NY Oma yritys (korkea-aste) -opinto-ohjelmaa.

NY-yritys toimii oikealla rahalla, vaikka se onkin ns. harjoitusyritys. Se voi myydä tuotteitaan tai palveluitaan asiakkaille. Tuloista ei kuitenkaan tarvitse maksaa veroa. Periaatteena on “tekemällä asiat oikeasti jäävät ne hyvin mieleen”.

http://nuoretyrittajat.fi/
http://ny-yritys.fi/mika-on-ny-yritys/

Nappasimme muutaman nuoren yrittäjän haastatteluun ja kysyimme hieman yrittäjyydestä sekä millainen on heidän oma yrityksensä.

Woodmarket NY: Pietu Kanerva & Niko Majalahti

Mitä teette?
Neljä 9-luokkalaista nuorta on perustanut yrityksen, joka valmistaa, korjaa ja entisöi puuesineitä.

Mistä saitte idean yritykselle?
Kuvassa Pietu Kanerva & Niko Majalahti. Kuva: Telma Varustamo
Idea lähti liikkeelle siitä, kun me osataan tehdä tällaisia puutöitä. Ja se paikkakunta, mistä me tullaan, niin  ei ollut vastaavaa yritystä olemassa, joten yrityksellemme oli markkinarako. Lisäksi olemme kiinnostuneita puutöistä.

Miten markkinoitte? Käytättekö sosiaalista mediaa?
Pääasiassa meillä on mainoksia ja yhteystietokortteja, joita ollaan jaettu eri paikkoihin. Lisäksi meillä on Facebook-ryhmä, mutta sitä ei olla päivitetty eikä me sinne päivitellä näitä asioita. Näillä mainoksilla me ollaan pärjätty hyvin.

Mikä on ollut parasta?
Se, että me saadaan kokemusta ja rahaa. Että saadaan opiskeluun rahaa. Yläasteen jälkeen ollaan menossa lukioon ja ollaan ajateltu, että jatketaan samaa mallia.

Mikä on ollut hankalinta?
Varmaan se, miten lähettiin liikkeelle, eli aluksi markkinointi hankalaa. Mietittiin millä tapaa lähetään mainostamaan uutta yritystämme ja sitten keksittiin flaierit ja kiinniteltiin niitä eri paikkoihin.

Mitä haluat sanoa muille nuorille? Voisitko suositella yrittäjyyttä muille?
Joo, voidaan suositella. Monien mielestä kuulostaa hankalalta, mutta kun keksii tarpeeksi hyvän yritysidean, niin alun jälkeen yritystä helppo pyörittää. Siitä saa hyvin kokemusta ja rahaa itselle.

Kuvassa Oona & Inka. Kuva: Telma Varustamo

Pet-ter ry Ny (osa opintoja Ahlmannilla):  Oona & Inka 

Mitä teette?
Teemme ja myymme lemmikkien tarvikkeita, koirien vaatteita ja jyrsijöiden mökkejä.

Mistä saitte idean yritykselle?
Meillä on omat lemmikit ja saatiin testata kotona ideaa.

Miten markkinoitte? Käytättekö sosiaalista mediaa?
Facebookissa (omat fb-sivut) ja omassa blogissa.

Mikä on ollut parasta?
Voi tehdä itsenäisesti. Aluksi isompi porukka mukana yrityksessä, sen jälkeen pilkottiin osiin, koska aikataulujen sovittaminen oli hankalaa. Hyötyä jatkossa oman yrityksen perustamisessa.

Mikä on ollut hankalinta?
Aikataulujen yhteensovittaminen. Yhteistyökumppani-kuviot: Novitan kanssa oli alustava sopimus yhteistyöstä, mutta eivät sitten enää vastanneetkaan viesteihin. Tämän vuoksi Novitan langoista tehdyt kalliimmat tuotteet jätettiin tuotevalikoiman ulkopuolelle. Tuotteiden teko vie yllättävän paljon aikaa, koska kaikki tuotteet tehdään itse.

Mitä haluat sanoa muille nuorille? Voisitko suositella yrittäjyyttä muille?
Miksei,  on siinä omat riskinsä kuitenkin. Se vaatii kiinnostusta ja oma-aloitteisuutta sekä opettajan suunnalta enemmän infoa. Omatoimisuus tärkeää. Voi suositella niille, jotka ovat oikeasti kiinnostuneita, mutta ei kaikille. 

Toimittanut Jutta, Sara, Terhi ja Telma, Varustamo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti