keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Vinkkipankki: Mistä opiskelumotivaatiota?

Kevät tulee, aurinko lämmittää ja virtaa opiskeluille riittää vaikka millä mitalla! Vai riittääkö? 

Joihinkin ihmisiin kevään tulo ja lisääntynyt valo tosiaan vaikuttavat niin, että opiskelukin sujuu kuin tanssi ja energiaa olisi vaikka muille jakaa. Toiset taas odottavat kesää jo niin innokkaasti, että kouluhommat saattavat kokonaan jäädä taka-alalle. Tai ehkä pitkä talvi on ollut niin raskas, ettei keväällä opiskelut jaksaisi enää kiinnostaa… Vuodenajasta riippumatta opiskelumotivaatio voi olla hukassa milloin tahansa. 

Mistä apua siihen, jos opiskelumotivaatio on kadoksissa, mutta lukuvuosi pitäisi siitä huolimatta saada kunnialla päätökseen? Kannattaa miettiä ainakin seuraavia asioita: 

 • Mieti, miksi ylipäänsä opiskelet. Mitä haluat oppia nykyisessä koulussasi? Haluatko vielä johonkin jatko-opiskelupaikkaan? Mihin ammattiin tähtäät? Mitä haluat tulevaisuudessa tehdä? 

 • Jos sinulla on tärkeä tavoite, johon opiskelulla pääset, opiskelumotivaatio säilyy varmemmin hyvänä. Tavoitteiden on hyvä olla selkeitä ja realistisesti saavutettavissa olevia, jotta niitä kohti pyrkiminen olisi mielekästä. 

 • Lisäksi tavoitteet kannattaa jakaa pienempiin osiin eli välitavoitteisiin. Jos suuri tavoitteesi on vaikkapa valmistua johonkin tiettyyn ammattiin, voi yhtenä välitavoitteena olla pääsy kyseistä koulutusta antavaan oppilaitokseen. Pienempiä välitavoitteita voisivat olla vaikka jonkin tietyn kurssin suorittaminen kunnialla tai tärkeän koulutehtävän palauttaminen ajallaan. 

 • Tarkista välillä, oletko saavuttanut tavoitteesi, tai pitäisikö niitä kenties miettiä uudelleen. Itseään kannattaa myös palkita silloin tällöin, kun omat välitavoitteet täyttyvät!

 • Välillä opiskelukin on tylsää puurtamista, eikä motivaatiota tunnu löytyvän mistään. Oma asenne ratkaisee kuitenkin paljon! Kun suhtautuu puurtamiseen niin, että tylsätkin jutut on vain hoidettava, niin omat tavoitteet ovat taas hitusen lähempänä. 

3 kommenttia:

 1. Mulle ainakin valmistuminen on usein liian kaukainen tavoite ja kurssin suorittaminen kunnialla liian arkinen ja tylsä. Mutta kun lupaa pienen (tai ison) palkinnon itselle jonkun homman hoitamisesta niin johan alkaa kiinnostaa! Esim. ostan suklaalevyn ja pidän kokonaan vapaan iltapäivän kun tää essee on palautettu, tai alan suunnitella lomamatkaa kun saan jonkun isomman kokonaisuuden suoritettua. Toimii. Eikä sitten lipsuta ostamaan sitä suklaata ennen aikojaan. :D

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa hyvältä! Pienin välitavoittein ja joskus saa olla aivan relax ja antaa auringon lämmittää :) Pienet tekemättömät hommat saattavat paisua joskus päässä liian suuriksi, mutta kun ottaa yhden homman kerrallaan asialistalleen, niin taakka kevenee kyllä :)

  VastaaPoista
 3. Minä olen ihan tuskissani kun nyt vähän vajaan 3vk päästä mulla olisi englanninkurssin uusintakoe. Käyn siis lukiota ja menen 2. luokalle, muutoin koulussa pärjään ihan hyvin mutta enkku on se vaikein melkeinpä. En tiedä miten ihmeessä saan sen motivaation opiskella... Tulee niin turhautunut fiilis, kun ei vain osaa ja sitten ei enää edes huvitakaan... Miten ihmeessä oikeasti saisin otettua itseäni niskasta kii?

  VastaaPoista