torstai 8. maaliskuuta 2012

Kokemuksia verkkonuorisotyön osallisuus- ja vertaistoiminnan koulutusviikonlopusta

Toissa viikonloppuna, 25.-26.2, osallistuin Varustamon projektipäällikön Helena Tirrosen kanssa Verken järjestämään Verkkonuorisotyön osallisuus- ja vertaistoiminnan koulutusviikonloppuun.

Verke eli Verkkonuorisotyön valtakunnallinen kehittämiskeskus avattiin Helsinkiin syksyllä 2011. Verkessä muun muassa luodaan, tuotetaan ja kehitetään verkon avulla tehtävää nuorille suunnattua työtä ja toimintaa, ja kohderyhmänä ovat nuoret itse sekä nuorten kanssa työskentelevät tahot. Lisäksi Verke toimii asiantuntija- ja tukipalveluna tiedon ja osaamisen jakajana, mistä esimerkkinä viikonlopun mittainen koulutus, johon osallistuimme.

Koulutuksen aluksi Pekka Myller Verkeltä kertoi Verkestä ja esitteli sen palveluita. Verken palveluista suurin ja ehkä tunnetuinkin on Netari, nuorisotalo netissä. Netari toimii Habbo Hotellissa, IRC-Galleriassa ja Demi.fi:ssä, joissa nuoret voivat hengailla, jutella ja osallistua erilaisiin teemailtoihin. Vaihtelevasti tavattavissa on myös nuorisotyöntekijöitä, terveydenhoitaja ja sosiaalityöntekijä. Oli mielenkiintoista kuulla koulutuksessa mukana olevia verkkoterkkari-Tanjaa sekä useampaa Netarin Habbo Hotellissa toimivaa nuorta apparia eli apuohjaajaa.

Toinen Verken tarjoamista palveluista on chat-sovellus, joka on mahdollista upottaa Facebook-sivulle. Verke tarjoaa tätä chattia käyttöön kaikille nuorten kanssa toimiville organisaatioille sekä rekisteröityneille yhdistyksille, ja muun muassa me Varustamolla otimme jokaviikkoisen chatin käyttöömme kätevällä Verken tuottamalla sovelluksella. Lisää Verkestä ja muista sen palveluista löytyy nettisivuilta, ja kannattaa myös tutustua Verken blogiin!

Lisäksi kuulimme kokemuksia oululaisesta Monialalainen verkkonuorisotyö- eli Move -hankkeesta, joka tällä hetkellä ylläpitää muun muassa IRC-galleriassa toimivaa Jepari-chattia, jossa nuoret voivat reaaliaikaisesti keskustella ja kysellä poliiseilta mieltä askarruttavista asioista. Pekka Myller myös esitteli joitain muita nuorten omia aktiivisia verkkoyhteisöjä.

Näiden lisäksi Pekka kuvasi myös uutta Verkkonuorisotyön osallisuus- ja vertaistoiminnan konseptia. Keskustelimme yhdessä muun muassa siitä, mitä osallisuus ja osallistaminen nuorten verkkotoiminnassa oikein ovat, tai voisivat olla. Keskusteluiden jälkeen jakauduimme tekemään ryhmätöitä: aiheina olivat nuorten omien verkkoyhteisöjen ja nuorille palveluita tuottavien tahojen tukeminen, osallistaminen - mitä se tarkoittaa ja miten osallistetaan verkkopohjaisessa nuorisotyössä, apuohjaajana tai vertaistukijana toimiminen nuorten verkkoyhteisössä sekä tarvittavat tekniset välineet ja valmiudet verkossa toimivien yhteisöjen tukemiseksi ja niissä toimimiseksi.

Ryhmissä syntyi hyvää keskustelua, ideoita ja monipuolisia näkökulmia, kun kaikkiin ryhmiin kuului sekä Netarin nuoria appareita että nuorten kanssa työskenteleviä. Keskustelu jatkui ja valmiit työt esiteltiin sunnuntain osuudessa. Lisäksi koulutukseen kuului muun muassa verkkoterkkari Tanja Hiltusen vetämä keskustelullinen tuokio verkkopelaamisen haasteista ja ongelmapelaamisesta.

Kaiken kaikkiaan koulutuksesta jäi oikein positiivinen fiilis, ja se antoi runsaasti uutta ajateltavaa ja näkökulmia myös meille Varustamon väelle! Kiitämme Verkeä koulutuksesta ja toivomme yhteistyön jatkuvan myös tulevaisuudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti