keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Kamppailulajit, paljon muutakin kuin hyppypotkuja

Varustamon irc-galleria-yhteisössä on herännyt keskustelua harrastuksista ja niiden vaikutuksesta nuoreen. Nuoret itse ovat olleet sitä mieltä, että hyvällä harrastuksella on todellakin positiivinen vaikutus. Mitä kaikkea hyvän harrastuksen parissa oppii. 20-vuotias Henry kertoo, mitä kaikkea hän on oppinut kamppailulajien parissa.

"Monille ihmisille tulee taistelulajeista usein mieleen näyttävät hyppykiertopotkut, tiiliskivien murskaukset sekä kung fu -elokuvien merkittävimmät näyttelijät, kuten Chuck Norris ja Bruce Lee. Nämä tekijät lisäävät maailmanlaajuisesti ihmisten inspiraatiota ja mielenkiintoa kamppailulajeja kohtaan. Tämä näkyy harrastajien lukumäärässä, joka on melko huomattavassa nousussa. Erityisesti tunnetuimmat itämaisperäiset lajit, kuten karate, judo ja taekwondo ovat saaneet paistatella erittäin suuressa valossa. Mitä media tarjoaa meille taistelulajeista, on valitettavasti usein liian pinnallista ja yksipuolista. Kyse on muustakin kuin nopeista lyönneistä ja voimakkaista potkuista. Se tarjoaa paljon enemmän.

Jopa esihistoriallisella ajallakin taistelutekniikoilla oli huomattava merkitys. Ne kuuluivat tärkeänä osana ihmisen reviirin puolustamiseen ja muihin selviytymiskeinoihin. Myös ruoasta kamppaileminen ei ollut mitenkään tavatonta. Aikojen saatossa kamppailutekniikoista tuli vähemmän brutaaleja, mutta monipuolisempia ja tehokkaampia. Lisäksi uskonnollis-filosofisten aatteiden lisääntyminen vaikutti merkittävästi taistelulajien kehityksen kulkuun, esim. zen-buddhalaisuus. Erityisesti itämaiset lajit haluavat korostaa, että vihollisen voi päihittää ilman veren vuodatustakin, kuten vaikka lukko- tai muilla hallintatekniikoilla. Tappavan voiman käyttö on AINA vihoviimeinen vaihtoehto. Ylipäätänsä kamppailutilanteeseen joutumista pyritään välttämään.

Kuten mainitsinkin alussa, taistelulajit tarjoavat paljon enemmän (korostan tässä enemmän itämaisia budo-lajeja). Itsepuolustustekniikoiden lisäksi opitaan "tekniikoita" muihin elämän osa-alueisiin. Siinä voi havaita jotain myös elämästä itsestään ja ihmisenä kasvamisesta. Tällaisessa harrastuksessa oppii mm. opettajan ja harjoitustoverin kunnioittamista, kurinalaisuutta ja tunteiden hallintaa. Toisin sanoen, fyysisen kunnon ohella myös henkinen puoli vahvistuu. Riski sairastua mielenterveysongelmiin pienenee, tahdonvoima lisääntyy ja ajattelu kehittyy monipuolisemmaksi. Se ei kuitenkaan käännytä ihmistä mihinkään uskoon tai muuhun "super-ihmisenä" olemiseen, vaan yksinkertaisesti sanoen auttaa henkilöä löytämään oman tiensä ja rohkaisee häntä pohdiskelemaan asioita erilaisista näkökulmista. Sanotaan, että niistä voi saada hyvinkin vaikuttavia ahaa-elämyksiä, heurekaa tai valaistumista, ihan miten itse tykkää.

Kukaan ei ole liian vanha, huonokuntoinen tai ylipainoinen aloittamaan jonkin taistelulajin harrastamisen! Jos haluaa lähteä mukaan johonkin seuraan, kannattaa tarkkailla netistä oman kaupungin budo-seuran kotisivuja ja tiedustella alkeiskurssien alkamisajankohdista. Tai jos tietää oman kaupungin seuran sijainnin, voi mennä vaikka paikan päälle kysymään. Tai jos olet muuten hukassa, etkä tiedä mikä laji kuulostaisi sopivalta itsellesi, mene osoitteeseen www.kamppailulajit.net - sieltä löydät varmasti tarpeeksi tietoa.

Aloitin itse karaten harrastamisen 7-vuotiaana. Tuohon aikaan mielessäni ei pyörinyt muuta kuin niiden siistien ja näyttävien potkujen ja lyöntien oppiminen. yli 13 vuoden aikana olen tutustunut myös muihin taistelulajeihin, jotta saisin hieman lisää kokemusta ja tietämystä taistelulajien maailmasta. Monien vuosien saatossa tiedostin yhä enemmän harrastukseni tarkoitusta: miksi teen tätä? Edes tämä itse kirjoittamani teksti ei pysty oikeuttamaan tarpeeksi hyvin omaa rakkauttani ja kiitollisuuttani taistelulajeja kohtaan. Harrastuksesta on tullut elämäntapa, jota aion tehdä niin kauan kuin henki minussa pihisee. Opiskelu koulussa on sujunut paremmin, sosiaaliset suhteet toimivat hyvin, mieli on hyvin harvoin maassa ja ennen kaikkea olen löytänyt itseni ja oman tieni. Kehollanikaan ei ole mitään vastaan sanomista." -Henry


Toimittanut: Sanni, Varustamo

1 kommentti:

  1. Suosittelen itsekkin tuota tekstissä mainittua linkkiä, sillä sieltä itsekkin löysin hapkidon ja sieltä ihan varmasti jokainen löytää itselleen jotain sopivaa! :)
    Suosittelen myös aloittamaan jotain jos vähänkin tekee mieli sillä siittä saa hauskaa tekemistä, uusia kavereita, fyysinen kunto kasvaa ja henkinen puoli vahvistuu.
    - Eino Rautiainen

    VastaaPoista