Itselle sopivan opiskelutekniikan oppiminen ja oman oppimistyylin tunteminen saattavat vaikuttaa paljonkin siihen, kuinka helposti opiskeltavat asiat todella jäävät mieleen ja miten hyvin koulussa viihtyy. Kannattaakin varata hetki aikaa sille, että arvioi itselleen sopivaa oppimistekniikkaa.
Oppimistyylit ovat yksilöllisiä ja persoonallisia tapoja, joilla kukin meistä omaksuu uutta tietoa, oppii erilaisia taitoja tai palauttaa mieleensä opiskeltuja asioita. Usein oppimistyylit jaotellaan kolmeen erilaiseen ryhmään sen mukaan, mitä aistia suosii oppimisessaan. Joku oppii parhaiten kuuntelemalla oppitunteja tai keskustelemalla pienryhmissä, toinen taas suosii itsekseen lukemista ja kuvien, taulukoiden ja kuvaajien katselua, kolmas taas oppii parhaiten itse tekemällä, kokeilemalla ja liikkumalla. Jos ei ole aivan varma siitä, mitä aistia käyttäen itse oppii parhaiten, eli onko kenties auditiivinen (kuuloaisti), visuaalinen (näköaisti) vai kinesteettinen (koko vartalon liikkeet) oppija, voi asiasta ottaa selvää erilaisilla testeillä.
Netistä löytyy paljon erilaisia aiheeseen liittyviä testejä, esimerkiksi tästä klikkaamalla pääsee yhteen.
On mahdollista, että testien tai arviointien avulla ei löydy yhtä ja ainoaa itselleen sopivaa oppimistyyliä. Omaa personaallista oppimistyyliä voi lähteä kehittämään myös sitä kautta, että miettii vaikkapa sitä, millainen oli viimeisin myönteinen ja onnistunut oppimiskokemukseni. Miten olin valmistautunut oppimiseen, ja mitä lopulta todella opin? Missä ja kenen kanssa opin? Millainen ympäristö oli, käytinkö kenties jotain apuvälineitä? Aiempien onnistumisten ja oppimiseen liittyvien positiivisten kokemusten muistelu voivat auttaa kehittämään omaa ja parhaiten itselleen sopivaa oppimistyyliä. Kun tuntee itsensä oppijana, on omien vahvuuksien hyödyntäminen helpompaa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti