keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Reppu täynnä eväitä

Kävin vertaisohjaajakoulutuksen keväällä 2011 ja samana vuonna kesällä aloitin työt vertaisohjaajana. Olen nyt ollut jo melkein vuoden töissä Varustamo-hankkeessa opiskelujeni ohella. Paljon on tullut koettua, opittua ja tehtyä kahdeksan kuukauden aikana. Viime kesänä Varustamo-hanke oli vasta aluillaan  ̶ päälinjaukset ja toimintatavat olivat vasta muotoutumassa. Tuolloin työ oli hyvinkin monipuolista: ideointia, suunnittelua, kartoittamista ja kokeilemista. Kesän aikana muotoutui useita kehitysprojekteja ja me vertaisohjaajat aloimme pikkuhiljaa löytämään paikkamme työtiimissä: jotkut osallistuivat pääasiallisesti Varustamon Facebookin kehittämiseen, toiset Varustamon blogin ja kolmannet yhteistyökumppaneiden kanssa järjestettäviin projekteihin ja niin edelleen.

Vuorovaikutteisen teknologian opiskelijana minua kiinnosti erityisesti Varustamon kotisivujen kehittäminen, jonka vuoksi osallistuin erityisesti nettisivujen suunnitteluun ja toteuttamiseen. Myöhemmin minusta tuli pääasiallisesti Varustamo-hankkeen kotisivujen kehityksestä ja ylläpidosta vastaava henkilö. 

Katri työn touhussa :)

Varustamon kotisivujen luominen Wordpress-ohjelmistolla oli aluksi pelkkä kokeilu: asensimme Wordpress-ohjelmiston Tampereen ammattikorkeakoulun omalle palvelimelle ja siitä se sitten lähti. En ollut koskaan aiemmin kuullutkaan Wordpressistä ennen kuin vasta töissä. Wordpressin avulla Varustamon kotisivuja tehdessäni törmäsin kaikenlaisiin mielenkiintoisiin pulmatilanteisiin, jotka kuitenkin onneksi ratkesivat lähinnä opettelemalla, tietoa etsimällä ja apua rohkeasti kysymällä. Sen lisäksi, että opin käyttämään Wordpressiä, muokkaamaan lisäosien koodia, tekemään varmuuskopioita tietokannasta ynnä muuta sellaista hyödyllistä, opin jotain vielä paljon arvokkaampaa: verkostoitumisen ja tiedonhaun taidon. Tiedon hakeminen ja löytäminen Internetistä tai muualtakaan ei ole aina helppoa. Oikeiden (asioista tietävien) ihmisten löytäminen voi tuottaa välillä hankaluuksia ja tiedon etsiminen Internetin tarjoaman informaatiotulvan joukosta voi olla haasteellista. Selvittäessäni ratkaisuja erilaisiin ongelmiin opin löytämään tehokkaammin (kuin aiemmin) itsenäisesti sekä verkostoitumalla (mm. sosiaalinen media, sähköpostiviestittely, nettisurffailu jne.) Internetistä haluamani tiedon ja jos se ei riittänyt, aina löytyi joku, joka tiesi, miten kannattaa toimia.

Työni vertaisohjaajana lähestyy vähitellen loppuaan; uudet nuoret vertaisohjaajat tulevat tilalleni ylläpitämään ja huoltamaan Varustamon kotisivuja. Olen varma, että he (kuin myös kaikki muutkin vertaisohjaajat) tulevat oppimaan paljon uutta ja saamaan arvokkaita kokemuksia työskennellessään Varustamo-hankkeessa. Reppu täynnä eväitä on hyvä jatkaa matkaa! 

Katri Kaul, Varustamo

1 kommentti:

  1. Loistavaa, että meillä on ollut Varustamo-tiimissä joku tietotekniikkaekspertti! :)

    VastaaPoista