perjantai 3. helmikuuta 2012

Mikä susta tulee isona?

Kevään 2012 yhteishaku alkaa kolkutella jo ovella, ja lukuisten nuorten päässä pyörii kysymys, johon oli niin helppo vastata pienenä hiekkalaatikkoleikkien temmellyksessä: ”Mikä susta tulee isona?”

Niin, silloin vaahtosammuttimen kokoisena siihen löytyi yksiselitteinen vastaus, joka perustui johonkin ihan muuhun kuin työllistymislukuihin ja keskivertopalkkaan. Nyt teini-iän saavuttaneelta nuorelta kysyttynä sama kysymys saattaa aiheuttaa tuskastuneita huokauksia, epämääräistä mutinaa ja ahdistusta. Helpoimmassa tapauksessa voi tietysti olla, että vastaus tulee yhtälailla tykinsuusta kuin pienempänäkin, mutta harvan kohdalla näin on. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tämän tuskailun kanssa ei todellakaan ole yksin ja ettei ne sukulaistädit mitään pahaa sillä kyselyllään tarkoita.

On hyvä myös pitää mielessä, että sama kysymys voi tulla mieleen vielä vanhemmallakin iällä; Ei elämä kaadu siihen, jos huomaatkin myöhemmin tehneesi väärän valinnan ammatinvalinnan suhteen – tai voiko edes käyttää sanaa ”väärä”? Ihminen kuitenkin oppii kaikista valinnoistaan ja jokaisesta koulutuspolusta voi muodostua tulevaa polkua rikastuttava kiertotie. Jännittävin matka ei yleensä synny moottoritietä pitkin täyttä vauhtia suihkiessa, vaan pieniä maanteitä huristellessa ja ehkä joskus vähän harhaillessakin. Voi myös olla, että ammatinvalintaa tehdessä vierellä voi kailottaa kaikkitietävältä vaikuttava navigaattori, jonka ohjeet huomaatkin puolivälissä matkaa virheellisiksi ja kaartaessasi omia reittejäsi korvissa soi itsepintainen ääni, joka käskee tekemään U-käännöksen. Joskus onkin hyvä jättää navigaattorit omaan arvoonsa ja turvautua omaan maalaisjärkeen ja tarvittaessa kartan apuun.

Millaista karttaa ammatinvalinnassa voisi käyttää apuna? Joskus suuria valintoja pyöritellessä ajatukset tuntuu menevän pahasti solmuun, ja silloin onkin hyvä ottaa kynä käteen ja lähteä kirjaamaan ylös asioita, joita voisit kuvitella tekeväsi työksesi tai joita toivot tulevalta ammatiltasi. Tai jos toiveiden listaaminen tuntuu alkuun hankalalta, voi myös kokeilla poissulkemisen tekniikkaa – mitä et ainakaan halua tehdä työksesi? Epämieluisia vaihtoehtoja listaamalla saattaakin yhtäkkiä huomata, että jäljelle jää muutama ammatti, joista valita.

Miettiessäsi omia kiinnostuksen kohteitasi saatat huomata niiden olevan keskenään hyvin erilaisia. Silloin voi olla hyvä ottaa miellekartta avuksi: Merkkaa keskelle karttaa itsesi ja piirrä eri suuntiin lähteviä viivoja, joiden toiseen päähän kirjoitat sinua kiinnostavan asian. Voit tehdä viivoista eripituisia sen mukaan, mitkä asiat kiinnostavat sinua enemmän: mitä lähempänä viivan toinen pää on sinua, sitä tärkeämpänä sitä pidät. Kiinnostuksen kohteista voitkin sitten miettiä niihin liittyviä ammatteja, jotka sinua kiinnostavat. Kuhunkin ammattiin liittyviä koulutuspolkuja voit selvittää esimerkiksi netistä, opoltasi, tutuiltasi tai Varustamon vertaisohjaajilta kysäisemällä! Ammatinvalintaa pohtiessasi voit myös käyttää apuna ja ideoiden antajina erilaisia netistä löytyviä ammatinvalintatestejä (esimerkiksi AVO-ohjelmaa).

Esimerkki ammatinvalinnan kartasta

Ammatinvalintaa tehdessä on tärkeää seurata rohkeasti omia unelmiaan ja toiveitaan. Eikä niitä pieniä reitiltä eksymisiä kannata pelätä.

”Edessä on sata ovea, tuhat tietä. Valitse sydämellä, punnitse tunteella, käytä hiven järkeä. Jos erehdyt, uskalla itkeä, uskalla nauraa, uskalla muuttaa suuntaa. Ovet on tehty avattaviksi, tiet tallattaviksi ja elämä elettäväksi!”


Telma Rivinoja, Varustamo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti