torstai 4. huhtikuuta 2013

Kohti korkea-asteen pääsykokeita!

Onko sinulla tänä keväänä edessäsi ammattikorkeakoulun tai yliopiston pääsykokeet? Jos on, toivottavasti myös pääsykoevaatimukset ovat tiedossasi ja koepäivä merkittynä kalenteriin jo näin huhtikuun alussa. Oppilaitosten nettisivuilta voi luotettavimmin tarkistaa pääsykokeisiin liittyvät tiedot: mahdollisesti luettavat kirjat tai muu materiaali, kokeen aika ja paikka sekä muut tarpeelliset tiedot. 

On hyvä selvittää etukäteen, onko pääsykokeessa odotettavissa monivalintoja, esseetehtäviä vai jotain aivan muuta. (Kuvan lähde)

Miten sitten valmistautua, kun pääsykokeisiin on aikaa useimmilla noin kaksi kuukautta? 

1. Suunnittele. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, sanotaan, ja tuo sanonta pätee myös pääsykoeurakan suhteen – ainakin silloin jos suunnitelmaa todella noudattaa. Tarkan lukusuunnitelman tekeminen auttaa hahmottamaan työmäärää. Ole kuitenkin realistinen ja aseta välitavoitteita itsellesi. Kannattaa myös hankkia pääsykoekirjat tai muut materiaalit heti kuin vain mahdollista. 

2. Lue paljon! Valitettavasti pääsykoeurakassa ei ole oikotietä onneen. Vain lukemalla paljon voi asiat todella hallita erinomaisesti, eikä materiaalia tuskin voi osata ”liian hyvin”. Mikä sitten on paljon? Riippuu opiskelijasta, ja siksi määrien antaminen onkin mahdotonta. Kuitenkin useimmissa pääsykokeissa vaaditaan, että luettavan materiaalin on opiskellut ja ymmärtänyt niin, että myös sen soveltaminen onnistuu. 

3. Käytä erilaisia tekniikoita. Mieti, miten itse opit kaikkein parhaiten. Ovatko mind-mapit, listat, perinteiset muistiinpanot, piirrokset vai äänitykset sinun juttusi? Pelkällä lukemisellakin voi päästä pitkälle, mutta usein erilaiset tekniikat syventävät oppimista. 

4. Verkostoidu. Joillekin sopii kaverin kanssa tai ryhmässä opiskelu, ja samaan kokeeseen valmistautuva kaveri voi siis olla oiva vertaistuki. Keväisin yliopistojen ja kaupunkien kirjastot täyttyvät pääsykokeisiin lukevista ahkeroijista, joten myös niistä saattaa saman kirjan äärestä bongata kohtalotoverin. Samassa tilanteessa oleviin saa helposti yhteyden myös netissä, esimerkiksi abitreenien pääsykoekeskusteluita voi vilkaista sillä silmällä! 

5. Muista myös rentoutua. Kun lukusuunnitelmaan on merkitty myös vapaapäivät, voi tällöin hyvällä omallatunnolla myös rentoutua. Välillä on tärkeää vaihtaa vapaalle ja kerätä puhtia seuraavaan luku-urakkaan. 
 
Mind-mappien käyttö voi auttaa luku-urakassa. (Kuvan lähde)

Muiden kokemuksia ja vinkkejä pääsykoepänttäyksestä voi lukea vaikkapa tästä ja tästä.  Kommenteissa olisi myös kiva kuulla, millaisia kokemuksia tai vinkkejä teillä muilla on valmistautumisesta yliopistojen tai ammattikorkeakoulujen pääsykokeisiin? 

- Anna (,joka laskujensa mukaan on käynyt elämänsä aikana kahdeksissa yliopiston/ammattikorkeakoulun pääsykokeissa), Varustamo

Ps. Jos toisen asteen pääsykokeet ovat nyt ajankohtaiset, kannattaa kurkata viime kevään juttu aiheesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti