"Yläasteen jälkeen olisin halunnut ammattilukioon, mutta mikään ala ei vaikuttanut oikein omalta. Mielessä kävi metalliala, sama mitä isäni teki. Mutta en halunnut valita sellaista koulutuspolkua, jossa olisin päässyt liian helpolla. Halusin enemmän haastetta. Lisäksi halusin jostain syystä miellyttää vanhempiani ja lähteä lukioon, koska heillä ei sitä vaihtoehtoa ole ollut. Valitettavasti vielä viiden vuoden jälkeen olen samassa tilanteessa. Vaikka opiskelutilanteeni näyttääkin ihanteelliselta: yläaste, lukio ja ammattikorkeakoulu, sitä se ei ole. Ajattelin lukioajan selventävän minulle alan, mikä sopisi minulle. Lukio loppui kuitenkin liian pian, enkä ollut yhtään sen pidemmällä valinnassa, kuin kolme vuotta aikaisemmin. Pärjäsin lukiossa kohtuullisen hyvin ja kirjoitin M:n arvosanat ylioppilaskirjoituksissa. Jostain jotain tekemistä piti kuitenkin lukion jälkeen keksiä ja sosiaaliala kuulosti sopivan neutraalilta. Sain lukion opinto-ohjaajalta tukea valintaani ja uskottelin itselleni haluavani sitä.
Hain ammattikorkeakouluun sinä vuonna, kun hakijoita oli keskimääräistä enemmän, vuonna 2009. Ykkösvalintani oli Piramkin (nykyisen Tamkin) sosionomin (AMK) koulutus. Hain myös muille paikkakunnille, mm. Porin Samkiin ja Hämeenlinnan Hamkiin. Kävin myös Tampereen yliopiston sosiaalityöntekijän valintakokeissa, mutta motivaatiota ei ollut niin paljon että olisin sinne päässyt. Varasuunnitelmana oli Tampereen ammattiopiston lähihoitajan yo-pohjainen perustutkinto - kuvittelin pääseväni sinne, jos sosionomin paikkaa Tampereella ei avaudu. En halunnut muuttaa toiselle paikkakunnalle.
Luulin lähtökohtani olevan hyvät, 8:n keskiarvo lukion kursseista ja pari E:tä ylioppilaskirjoituksista. Opo uskotteli minulle, että tulen kyllä pääsemään Piramkiin, jos vain pääsisin valintakokeisiin. Valintakoekutsu tuli, yllättävän myöhässä, mutta tuli kuitenkin. Kokeet olisivat voineet mennä paremminkin, mutta niin ajattelevat varmaan kaikki. Pitkältä tuntuneen ajan jälkeen sain loppujen lopuksi kirjeen Samkista: minut oli valittu Porin yksikköön sosionomin (AMK) koulutukseen, Tampereen paikka jäi muutamasta pisteestä vaille. Päätös oli kuin vasten kasvoja, mutta en ole luovuttaja tyyppiä. En olisi halunnut lähteä Poriin, suurimmaksi osaksi vanhempien painostuksesta niin kuitenkin tapahtui."
Marja-Leenan tarina jatkuu viimeistään ensi viikolla, jolloin kuulemme ainakin sen, miten ammattikorkeakouluopinnot ovat lähteneet sujumaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti