perjantai 31. elokuuta 2012

Opinnäyte on laaja oppimisprosessi

Aloitin nyt syksyllä viimeisen vuoden lähihoitajaopinnot ammattiopistossa. Meille annettiin kesälle tehtäväksi löytää itseä kiinnostava aihe opinnäytettä varten. Minä valitsin lasten ja nuorten aggressiivisen käyttäytymisen varhaiskasvatusympäristössä, inspiraation aiheeseen sain työharjoittelujaksoilta lasten parissa. Ajattelin opinnäytteen olevan vain yksi kirjallinen tehtävä muiden joukossa, piece of cake.. Tajusin kuitenkin pian, että se vaatii kunnon perehtymistä ja ajatustyötä, vaikka ammattiopistossa opinnäyte onkin aivan eri asia kuin korkeakouluopinnoissa.


No mikä sitten on opinnäyte? Opinnäytteitähän on niin montaa erilaista kuin on tekijääkin, joillain aloilla se voi olla käytännön työ, mutta usein se on kirjallinen näyttö omasta ammattialan osaamisesta. Siinä valitaan itseä kiinnostava osa-alue omalta ammattialalta ja näytetään osaaminen oman koulutuksen puitteissa.

Kirjalliseen työhön kuuluu kansilehti, sisällysluettelo, tiivistelmä, johdanto, itse teksti väliotsikkoineen sekä lopussa pohdinta. Johdannossa kerrotaan miksi on valinnut juuri tämän aiheen, huomioidaan mahdollinen ajankohtaisuus mediassa ja johdatellaan nimensä mukaan itse työhön. Pohdinnassa puolestaan pohditaan opinnäytettä prosessina, sen kulkua, sekä siinä on omia havaintoja mielipiteitä.



Mihin kannattaa kiinnittää huomiota opinnäyteprosessissa?

  • Valitse itseä kiinnostava aihe, helpottaa motivaatiota!
  • Käytä luotettavia lähteitä, lähteen luotettavuuden voi usein tarkistaa selvittämällä kirjoittaja ja kirjoittajan ammattinimike. Kannattaa muistaa että nettiin voi usein kirjoittaa mitä tahansa, eikä jokaisesta iltalehden uutisesta kannata välittää.
  • Johdannossa ja pohdinnassa saa näkyä oma persoona!
  • Sisällysluettelosta on hyvä aloittaa, kun mietit asioita mitkä haluat aiheestasi ehdottomasti mukaan tekstiin. Anna kuitenkin sisällysluettelon muuttua läpi prosessin.
  • Pysy asiassa ja oman koulutuksesi puitteissa! Omat tarinoinnit ainakin helposti meinaa lipsua psykiatriaan, vaikka tosiaan hoitajaksi tässä valmistutaan :)
  • Anna jonkun toisen lukea keskenerästä opinnäytettäsi, luokkakaveri, opettaja tai joku muu. Näin pystyt ajoissa muuttamaan suuntaa jos eksyt raiteilta.
  • Tee itsellesi aikataulu tehtävän suhteen, jotta se tulee valmiiksi ajoissa. 
  • Anna tekstin elää ja muuttua koko ajan.
  • Jos sinun on vaikea keskittyä kotona, mene vaikka kirjastoon. Siellä on rauhallista ja kirjaston työntekijätkin osaavat auttaa esim. tiedon hankinnassa.
  • Tarkista lopuksi asiakirjamalli ja oikeinkirjoitus, siihen ei kannata keskittyä niin paljon kirjoittaessa.
  • Ei kannata stressata, huolehtii vain aikataulusta!

Minulla on aikatauluna joulukuun puolivälissä saada valmiiksi, pitäisi ottaa itseä niskasta kiinni ja alkaa taas hommiin, kun nyt on ollut vähän taukoa. Välillä opinnäyte tuntuu tuskaiselta, ja ettei se ikinä valmistu, mutta sitten pitää vain taukoa. Onneksi aikatauluni on melko väljä, eikä tarvi sitä pakolla vääntää.

Olen kuitenkin pääosin tykännyt tehdä tätä opinnäytettä. Tärkeimpänä pidän että aihe kiinnostaa, silloin siihen tekee mieli tutustua. Lisäksi tykkään itse tehdä työtä kirjastossa, silloin ei hairahdu muihin houkutuksiin mitä kotona vaikka on. Siellä se valmistuminen häämöttää keväällä, ja opinnäyte on se viimeinen rutistus!


Sanni, Varustamo



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti