sunnuntai 26. elokuuta 2012

The Week of Wicked Problems - Ratkaisuja etsimässä

Tällä viikolla ratkaistiin neljän päivän ajan viheliäisiä yhteiskunnallisia ongelmia Uudella Tehtaalla Tampereella The Week of Wicked Problems -leirillä. Kyseessä oli siis Tampereen yliopiston Palveluinnovaatiokeskuksen ja Uuden Tehtaan yhdessä kumppaniensa kanssa järjestämä innovaatioleiri. Leirillä oli viisi ratkottavaa ongelmaa, joita ratkaisemaan koottiin viisi tiimiä. Tiimit koostuivat yhteiskunnallisista kysymyksistä kiinnostuneista eri alojen ammattilaisista, tutkijoista sekä opiskelijoista. Tiimit saivat asiantuntijoiden sparrausta ja fasilitoinnin innovointinsa tueksi.

Minulle tarjoutui loistava mahdollisuus osallistua Nuorten Akatemian ja Nuorisoasiain neuvottelukunta Nuoran asettaman ongelman ratkaisijatiimiin. Ongelmamme koski sitä, että nuoret kokevat, ettei heillä ole mahdollisuutta vaikuttaa oman ympäristönsä asioihin omista näkökulmistaan ja lähtökohdistaan käsin. Lähdimme tiistaina monialaisen tiimimme kesken rajaamaan ongelmaa ja etsimään sen ydintä, mikä osoittautui melko aikaavieväksi ja hankalaksi tehtäväksi. Ongelman rajaamiseen saimme apua keskiviikkona nuorilta, joita tiimimme jäsenet haastattelivat Kalevan lukiolla sekä Monitoimitalo 13:ssa. Näiltä nuorilta saamamme tieto oli kullanarvoista! 

Torstaimme sai aamuisten asiantuntijoiden puheenvuorojen jälkeen lentävän lähdön sormiväreillä maalaamisen sekä improvisaatioharjoitusten lämmittelemänä. Tiimimme sai huomata, että kaksi päivää kestänyt aiheen ja ideoiden pyörittely tuotti ihmeellisellä tavalla tulosta munakellon piristessä ja leirin järjestäjätiimin kannustaessa. Kymmenien post-it -lappujen pohjalta saimme kokoon idean ratkaisusta, jota lähdimme mallintamaan prototyypiksi asti. Sakset, tussit, post-it -laput sekä muovailuvaha toimivat työkaluinamme, kun yhdessä konkretisoimme ideaamme. Päivän huipennukseksi saimme paikalle avuliaan kahdeksan nuoren raadin poimittua Finlaysonin alueen kujilta. Heidän mielipiteidensä avulla saimme vielä viilattua ratkaisuamme - sekä tunteen siitä, että olimme oikeilla jäljillä.

Ongelmamme kohderyhmä sormiväreillä kuvattuna: Joukko erilaisia nuoria kysymyksineen. Yksi aikuinen ehti jo varsin kuvaavasti talloa nuortemme yli ennen teoksen esittelyä.
Ratkaisun prototyyppi muotoutuu...
Tiimiläisiä pohtimassa ratkaisun ongelmakohtia.
Kadulta bongattu nuorten raati kommentoimassa ideaamme.
Torstai-iltana saimme nauttia Lassi Valtosen laulusta.
Perjantaiaamuna oli vielä ohjelmassa ratkaisun viimeistely sekä esityksen kasaaminen ennen kaikkien tiimien ratkaisujen esittelyä. Esittelyssämme pyrimme näytelmän avulla tuomaan esiin ratkaisumme: kuinka nettisovelluksen  sekä sopivan taustatuen avulla voidaan mahdollistaa nuorten vaikuttaminen heille tärkeisiin asioihin heidän omissa ympäristöissään sen sijaan, että asioista valittaminen jäisi vain Facebookiin, kuten ainakin allekirjoittaneella toisinaan tuppaa käymään. Toivomme, ettei kovalla työllä ja innovaatiohiellä kasaan puserrettu ratkaisumme hautaudu pöytälaatikkoon, ja olemmekin sopineet "Pienet vihreät oliot" -tiimimme jatkotapaamisen parin viikon päähän. Positiivisia paineita ratkaisun jatkokehittämiselle ja toteuttamiselle asettaa ratkaisumme saamat maininnat leirin toimivimmasta, taloudellisimmasta sekä konkreettisimmasta ratkaisusta. 
Ratkaisumme keräsi viidestä kunniamaininnasta kolme.
Innovaatioleirin päivät olivat todella intensiivisiä ja melko pitkiä, mutta työskentelyä helpottivat loistavat puitteet, mukavat ja viisaat leiriläiset sekä rentouttavat iltaohjelmat. Jokaisen päivän jälkeen olo oli rättiväsynyt, vaikka aivot tuntuivatkin käyvän ylikierroksilla. Leiri oli todella antoisa ja opettavainen kokemus, ja tahdonkin vielä kerran kiittää leirin järjestäjiä, fasilitaattoreita, leiriläisiä sekä tietysti omaa loistavaa tiimiäni: KIITOS!

Telma Rivinoja, Varustamo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti